150 godina postojanja

Povezivanje znanosti i zajednice: Institut za poljoprivredu i turizam održao Dan otvorenih vrata

| Autor: Zvonimir Guzić
(Foto Institut za poljoprivredu i turizam)

(Foto Institut za poljoprivredu i turizam)


Povodom obilježavanja 150 godina postojanja, Institut za poljoprivredu i turizam u Poreču otvorio je vrata svojih laboratorija i pružio javnosti jedinstven uvid u svijet znanosti. Dan otvorenih vrata laboratorija, okupio je brojne osnovnoškolce, građane i zaljubljenike u znanost.

Posjetitelji su imali priliku obići šest laboratorija Instituta - Laboratorij za tlo, biljku i vodu, Vinarski laboratorij, Prehrambeno-biotehnološki laboratorij, Genetički laboratorij, Laboratorij za fenotipizaciju i Laboratorij za zaštitu bilja, te vinarski podrum "Minivinifikacija", u kojem se provode znanstveno-istraživački projekti iz područja vinarstva.

(Foto Institut za poljoprivredu i turizam)(Foto Institut za poljoprivredu i turizam)

Ocjenjivanje kvalitete proizvoda

Zanimanje posjetitelja izazvali su i Povjerenstvo za senzorno ocjenjivanje vina i jakih alkoholnih pića te Panel za senzorno ocjenjivanje maslinovog ulja, gdje su mogli saznati više o stručnom kušanju i ocjenjivanju kvalitete proizvoda.

Kroz zanimljive vođene ture i pokazne analize, znanstvenici Instituta približili su posjetiteljima svoj svakodnevni rad i aktivnosti, suvremene tehnologije koje koriste, te brojne projekte na kojima rade. Oduševljenje nije izostalo, posebno među najmlađima, koji su radoznalo postavljali različita pitanja i sudjelovali u interaktivnim demonstracijama.

Nasmijana lica i znatiželjni pogledi bili su najbolja potvrda da je znanost zanimljiva i svima bliska. Institut je danom otvorenih vrata potvrdio važnost povezivanja znanosti i zajednice, čime je na poseban način obogatio program aktivnosti u sklopu obilježavanja svog 150. jubileja.

U svibnju se nastavljaju brojne aktivnosti u slavljeničkoj godini, uključujući jedan od najznačajnijih događaja u cijelom programu - Znanstveni skup "Znanošću do inovacija za održivi razvoj poljoprivrede i turizma". Uz Institut za poljoprivredu i turizam organizator skupa je Razred za prirodne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Akademija poljoprivrednih znanosti i Hrvatsko agronomsko društvo. Skup će se održati u Valamar Hotelu Diamant, 8. i 9. svibnja, gdje će sudionici imati mogućnost predstaviti kako rezultate svojih znanstvenih istraživanja tako i istraživačke projekte.

Institut za poljoprivredu i turizam u Poreču tijekom svoje duge bogate tradicije izrastao je u jednu od vodećih znanstvenih institucija u Hrvatskoj na području poljoprivrede i turizma.

Njegovi počeci sežu u 1875. godinu, kada je u Poreču osnovana prva poljoprivredna stanica s ciljem unapređenja vinogradarstva i maslinarstva u Istri, tada važnim granama lokalne ekonomije.

(Foto Institut za poljoprivredu i turizam)(Foto Institut za poljoprivredu i turizam)

Znanstvena i razvojna točka

Danas Institut djeluje kroz tri znanstvena odjela: Odjel za poljoprivredu i prehranu, Odjel za ekonomiku i razvoj ruralnog područja, te Odjel za turizam. Njegovi znanstvenici aktivno sudjeluju u nacionalnim i međunarodnim projektima, istražujući održive modele razvoja, nove tehnologije u poljoprivredi, te analizu turističkih trendova.

Institut za poljoprivredu i turizam u Poreču ostaje temeljna znanstvena i razvojna točka u regiji, povezujući tradiciju i inovaciju s ciljem održivog razvoja Istre i šireg područja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter