Veliko priznanje

Učiteljice iz Barbana među najboljim učiteljima medijske pismenosti u cijeloj zemlji

| Autor: Glas Istre
(Foto: OŠ Jure Filipovića Barban)

(Foto: OŠ Jure Filipovića Barban)


U Osnovnoj školi Jure Filipovića Barban u travnju ove godine održana je završna prezentacija projekta "Kroz književni svijet u sigurniji Internet", provedenog u sklopu Dana medijske pismenosti.

Projekt, koji je započeo u listopadu 2023., trajao je šest mjeseci s ciljem educiranja učenika o odgovornom korištenju digitalnih medija, kritičkom pristupu informacijama i prepoznavanju opasnosti na internetu. Učenici su, čitajući književna djela koja se bave temama kao što su nasilje na internetu i cyberbullying, učili kako se zaštititi od zloupotrebe osobnih podataka i lažnih profila na društvenim mrežama.

Projekt je osmislila školska knjižničarka Danijela Grgorinić, motivirana književnim djelima koja se bave suvremenim temama poput videoigara, društvenih mreža i računalne tehnologije, temama koje su itekako relevantne za današnju mladež. Učenici su kroz različite izvannastavne aktivnosti, poput Novinarske družine, Mladih informatičara i Dramske grupe, istraživali i kreativno prezentirali opasnosti interneta kroz razne medije – od knjige do interneta.

Projekt je privukao pažnju i izvan škole. Predstavljen je na nacionalnoj Konferenciji "Potraga za boljim Internetom" povodom Dana sigurnijeg interneta, te je uvršten u kurikulum "Budi Internet genijalac", čime je dodatno dobio na značaju. U svibnju 2023. godine osvojio je prvo mjesto na Nacionalnom natječaju za školske knjižnice Stvarajmo eKreativno u kategoriji kreativna prezentacija projekta.

Priznanje za medijsku pismenost - Medijski Sokrat

U sklopu nastavka uspjeha, projekt je prijavljen za prestižnu nagradu Medijski Sokrat koja prepoznaje najbolje učitelje medijske pismenosti u Hrvatskoj.

Program je ušao među tri najbolja u kategoriji osnovnih škola. Iako nisu osvojile glavnu nagradu, učiteljice Danijela Grgorinić i Marina Kolić primile su posebno priznanje 2. listopada u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu u organizaciji Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu, čime je njihov trud u promicanju medijske pismenosti dodatno priznat i pohvaljen.

Ovaj uspjeh ne samo da potvrđuje važnost medijskog obrazovanja u školama, već i naglašava potrebu za kontinuiranim radom na sigurnijem internetu za sve generacije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter