IN MEMORIAM Igor Misdaris

Odlazak frontmana grupe Šukar

| Autor: Glas Istre
Igor Misdaris

Igor Misdaris


U 61. godini, 29. rujna 2024., preminuo je glazbenik Igor Misdaris, koji će ostati upamćen po izjavi "Ako glazbu izvodiš iskreno, svatko će osjetiti tvoju dobronamjernost".

Igor Misdaris rođen je 1964 u Kranju, u mješovitoj hrvatsko-slovenskoj obitelji. Prve godine života proveo je u Beogradu, gdje je završio osnovnu školu i početak gimnazije. Budući da mu je otac, rodom Hrvat iz Ližnjana, bio glazbenik, veliki je dio njegovog djetinstva bio vezan uz glazbu. S 12 godina počeo je svirati gitaru kod profesorice Nade Kondić iz Beograda, kasnije, sa 15 godina počeo je učiti kontrabas. Kad se je preselio u Ljubljanu, upisao je srednju glazbenu školu, smjer kontrabas. Od mladosti osjećao je veliku strast prema etničkoj glazbi i tako je 1981. godine počeo svirati u folklornom ansamblu.

Tamo je proučavao narodnu glazbu Balkana i srednje Europe te i glazbu nekih drugih naroda. Njegova posebna ljubav bila je romska glazba. Prvi profesionalni korak u romskoj glasbi ućinio je u 1983., kad je s nekoliko prijatelja uz cigansku muziku interpretirao takođe i tekstove. Od 1985. godine bio je vođa orkestra Tamburas of Emona folklore grupe, svirao je glazbu na mnogim koncertima i festivalima, na pozornicama u Sloveniji i u svijetu. U 1990. osnovao je band Šukar i ostao njegov frontman.

Posljednji ispraćaj Igora Misdarisa bit će u petak, 4. listopada, u 16 sati na ližnjanskom groblju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter