OPĆINSKO VIJEĆE

Novi sadržaji u Fažani: Vijećnici ovaj put usvojili UPU turističkog naselja Manerini

| Autor: Doria Mohorović
Prikaz elaborata Urbanističkog plana uređenja Manerin (Snimila Doria Mohorović)

Prikaz elaborata Urbanističkog plana uređenja Manerin (Snimila Doria Mohorović)


 Budući da je na prošlotjednoj sjednici fažanskog Općinskog vijeća dio točaka povučen, upravo su one uvrštene na dnevni red ovotjedne sjednice. U početku je bilo neizvjesno hoće li se uopće održati, budući da u prvih pola sata nije bio utvrđen kvorum, no skupila se većina vijećnika i sjednica je započela.

Iako je na dnevnom redu bila točka o polaganju prisege novog vijećnika Seada Husibegovića, koji je na tom mjestu zamijenio Lidiju Zulma Udovički Sanchez de Lozada, ova je točka maknuta jer je vijećnik ponovno bio odsutan.

Nije dozvoljena stambena izgradnja

Povučena na prošloj sjednici, ovog je puta jednoglasno usvojena točka o donošenju Urbanističkog plana uređenja turističkog naselja Manerini. Arhitekt Nenad Novković ponovno je vijećnicima predstavio elaborat Urbanističkog plana uređenja Manerini (T2), kojeg je izradila tvrtka Novi Urbanizam d.o.o. iz Pule.

Kako je Novković objasnio, osnova za izradu plana je prostorni plan Općine Fažana, ugostiteljsko-turističke namjene, u kojoj, primjerice, nije dozvoljena gradnja stambenih zgrada. Kako je predloženo, jedan subjekt upravljao bi cijelim naseljem. Riječ je o prostoru kojeg okružuju Bi Village, Villa San Lorenzo i Nogometni centar. Kako je definirano prostornih planom Općine, dozvoljeno je 300 ležajeva.

Prema prijedlogu, koji se ne mora realizirati kao takav, uz disperzirane smještajne jedinice, predviđen je i objekt centralne građevine, nalik hotelu. Obavezni sadržaji su, između ostalih, recepcija, trgovine, restoran te klupski prostor. U ovom konceptu, u središtu je zamišljen beach bar oko plaže, odnosno bazena. Predviđeno je i multidisciplinarno igralište u blizini budućeg nogometnog centra.

Predsjednik Općinskog vijeća Timotej Pejin upitao je koliko je plan i program obavezan u realizaciji, odnosno ostaje li bivša kasarna ili se ruši. Na to je načelnik Radomir Korać decidirano rekao da kasarna ostaje.

- Bilo bi šteta da se takav dio sruši. Bit će to za mlade ljude, bit će plesnjak. Sad tamo Komunalac koji drži svoje strojeve, rekao je Korać, na što se Novković nadovezao i rekao da se ne može kasarna nikako rušiti, osim direktivom Općine. - Ako se netko želi baviti turizmom na tom dijelu, taj prostor mora ostaviti, dodao je Korać.

Natječaj za vatrogasce

U sklopu aktualnog sata, vijećnik Raul Marsetič istaknuo je da je u jutarnjim satima osjetio jak miris na jugu Fažane nepoznatog porijekla pa je upitao je li se na to netko požalio, na što mu je odgovoreno da će se to provjeriti.

U nastavku sjednice, zamjenik zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Pula Edvin Matko Juršić, podnio je Izvješće o radu Javne vatrogasne postrojbe Pula za 2023. godinu i prošlogodišnje Izvješće o radu Vatrogasnog vijeća Javne vatrogasne postrojbe Pula. Istaknuo je da je prošla godina bila povoljna što se tiče požara i intervencija, a da su u tome puno pomogli vremenski uvjeti s obzirom na to da je godina bila kišna.

Ali uvelike je, naglašava, pomogla i pravovremena reakcija vatrogasaca. Dodao je i da je uvijek velik odaziv Dobrovoljnog vatrogasnog društva Fažana, pa je tom prilikom uputio pohvale svim članovima. Prema njegovim riječima, uskoro će raspisati natječaj s obzirom na to da nekoliko djelatnika ide u mirovinu.

Kao što je već i poznato, napomenuo je da je rak rana smještaj JVP-a, a iako su dobili parcelu na pulskoj Zaobilaznici preko puta restorana Sidney. "To ide puževim korakom", rezimirao je te zaključuju da očekuju da će se nešto pokrenuti tek kroz dvije do tri godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter