općinsko vijeće fažane

Treba li Fažani apartmansko naselje? Vijećnici na sjednici o novom naselju Manerini

| Autor: Doria Mohorović
(Snimila Doria Mohorović)

(Snimila Doria Mohorović)


"Fažanska cesta kreće u rekonstrukciju, kako ćemo do Pule?", upitala je vijećnica Romina Resanović tijekom sjednice fažanskog Općinskog vijeća, održane u utorak. Načelnik Radomir Korać je na to kazao da je riječ o "cesti smrti" koja vodi od kraja Valbandona do početka granice s Pulom, a da su ove godine dobili priliku da se ona rekonstruira.

Radovi podrazumijevaju uklanjanje stabala s jedne strane ceste, postavljanje nogostupa, rješavanje kanalizacije, oborinske odvodnje i plinske mreže te elektroinstalacija. U ponedjeljak su trebali krenuti radovi, no s obzirom na usaglašavanje, početak izvođenja projekta očekuje se u listopadu.

Život radovima unatoč

- Tražimo od izrađivača projekta da nam omoguće promet u jednoj trasi da mještani mogu doći do Fažane, naglasio je Korać uz napomenu da je riječ o velikoj investiciji koju sufinancira Istarska županija.

Vijećnica Sandra Lorencin upitala je kad će se započeti s radovima Aglomeracije Pula Sjever.

- Trajat će više mjeseci, a svakodnevni život ide dalje, komentirala je Lorencin.
- Kao Općina čvrstog smo stava da se radovi neće raditi uz more. Svi koji se bave turizmom bit će pošteđeni, rekao je načelnik dodajući da s radovima kreću ovih dana, a trajat će tri godine. Napomenuo je i da je investicija teška više od 60 milijuna eura.

Vijećnica Dragana Sabadoš potegnula je pitanje hoće li se krenuti s digitalizacijom poljoprivrednih zemljišta, na što joj je općinski pročelnik Dimitrije Švabić odgovorio da se čeka dio na preostalu dokumentaciju, a da će se nakon usvajanja ove odluke na Vijeću, provesti digitalizacija.

Divna Mužić upitala je što je s rekonstrukcijom lučice u Valbandonu. Načelnik je napomenuo da je Općina sudjelovala u prijašnjoj rekonstrukciji, a da se sada prvo očekuje rješavanje pitanja struje i vode. Dodao je i da je lučica u ingerenciji Lučke uprave Pula.

U nastavku je održana prezentacija u sklopu donošenja Urbanističkog plana uređenja turističkog naselja Manerini, što je okupljenima demonstrirao arhitekt Nenad Novković. Riječ je naselju koje se položajem "naslanja" na Valbandon i Kamp vatrogasne mladeži.

- Bi Village ima oznaku kao kamp, a ovo kao turističko naselje, pojasnio je Novković, dok je prikazivao elaborat na kojem je bila vidljiva skupina izdvojenih objekata. Sveukupno bi to bilo, objasnio je Novković, 28 vila i dva objekta s mogućnošću gradnje soba. Plan uključuje i rekreacijsku zonu, što bi, kaže, ujedno bila barijera prema nogometnom centru. Planom je predviđeno 300 ležajeva, a uz to planirani su klupski i zabavni sadržaji, kao i bazen.

Novi apartmani?

Vijećnik Raul Marsetič na to je istaknuo da u materijalima za sjednicu nisu primili grafički dio niti samo obrazloženje plana.

- Prvi put sad vidim grafičku soluciju. Nisam spreman o tome razgovarati jer nemam predodžbu. Vidim da se radi o apartmanskom naselju, a Fažani to ne treba. Bunimo se protiv apartmanizacije, a sad ju sami provodimo, istaknuo je Marsetič i dodao da će ovo potencijalno naselje opteretiti infrastrukturu koja je već pod izrazitim pritiskom.

- Od ukupno 4.500 kapaciteta Bi Villagea, naših je 300 smještajnih jedinica. Neće biti povećanja niti jednog jedinog ležaja, odgovorio mu je načelnik Korać, ali na koncu i povukao ovu točku s dnevnog reda zbog propusta u slanju materijala.

Još jednu točku, Prijedlog odluke o ukidanju statusa javnog dobra u općoj uporabi nerazvrstanih cesti na k.č.br.1335/6 k.o. Fažana (San Pellegrino) načelnik je također povukao s dnevnog reda jer, kako je objasnio, vijećnicima nije sasvim jasno o čemu se radi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter