JESENSKI OKUSI, MIRISI I BOJE

Sutra počinje gastro manifestacija koja privlači goste u posezoni: Jesen na pijatu s brojnim delicijama u središnjoj Istri

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Snimila Gordana Čalić Šverko)

(Snimila Gordana Čalić Šverko)


Jesen je zakucala na vrata, a na područje središnje Istre po četvrti se put vraća gastronomska manifestacija Jesen na pijatu u središnjoj Istri koja omogućava uživanje u jesenskim okusima, mirisima i bojama na pijatima u šest ugostiteljskih objekata. Ovogodišnje izdanje, koje će se odvijati od 4. do 27. listopada, najavljeno je na konferenciji za medije održanoj u Agroturizmu "Pod čeripnjon" u Sv. Petru u Šumi.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)Agroturizam Pod čeripnjon (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Gastro edukacije

- Turistička zajednica središnje Istre dugi niz godina organizira enogastronomske manifestacije s ciljem privlačenja gostiju izvan glavne sezone, a manifestacija Jesen na pijatu u središnjoj Istri prva je nakon ljetne sezone. Cilj je promocija ugostitelja, a uloga je jačanje njihovih kapaciteta jer, nije da samo organiziramo manifestacije, već i tematske gastronomske edukacije, a koje nakon toga rezultiraju ovakvim manifestacijama poput ove jesenske, kazala je direktorica TZ-a središnje Istre Sanja Kantaruti, dok su se predsjednik TZ-a središnje Istre Goran Hrvatin i predsjednica Ceha ugostitelja Udruženja obrtnika Pazin Svetlana Buljan nadovezali te rekli da manifestacije poput ove zasigurno doprinose boljoj posjećenosti destinacije u posezoni.

Agroturizam "Pod čeripnjon", kazala je vlasnica Donatela Franjul, debitant je jesenske gastro manifestacije, prvi se puta uključio, iako je veteran u gastronomiji. Agroturizam radi od 1987. godine, a uglavnom je posjećeniji u pred i posezoni.

U sklopu manifestacije Jesen na pijatu u središnjoj Istri, svaki dan u redovnom radnom vremenu, ugostitelji će nuditi razna tradicionalna jela istarske kuhinje spravljena od jesenskih namirnica podneblja, a sve u cilju jačanja gastronomske ponude središnje Istre te daljnjeg povezivanja OPG-ova i ugostitelja u razdoblju posezone. Jesenski jelovnik sastojat će se od predjela, glavnog jela i deserta, a nudit će se po promotivnoj cijeni.

U manifestaciju je, dakle, uključen Agroturizam Pod čeripnjon, Sv. Petar u Šumi, Dolinci, koji nudi juhu od bundeve s tartufima, rezance s pršutom, gljivama i rukolom i žele od šumskog voća s preljevom od karameliziranih badema i lješnjaka po cijeni od 25 eura. Agroturizam Stara štala, Borut, Cerovlje nudi juhu od cuke, pečeno meso u umaku od gljiva, restani krumpir i sezonsku salatu te kolač od jabuke po cijeni od 20 eura. Konoba Dišpet, Zajci, Pićan nudi njoke od buče s gljivama, bucmastog praščića s prilogom i flambirane jabuke s orasima za 24 eura.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)Sanja Kantaruti, Goran Hrvatin, Svetlana Buljan i Donatela Franjul (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Potrebna je rezervacija

Konoba Marino, Gračišće, uz aperitiv dobrodošlice, priprema juhu od buče, tjesteninu s gljivama i pancetom, i kolač s jabukama ili palačinku s domaćom marmeladom za 22 eura, Tinjanski Vijulin, Tinjan nudi terinu od pečene buče, skute i pršuta, ramstek tagliattu s kroketima od buče i jesenskim umakom i souffle od buče sa semifreddom od kruške za 30 eura, a Tomažova konoba Vošteni, Sveti Lovreč pripremila je meni na kojem su uz aperitiv dobrodošlice, istarski pijat, pečena teletina, prilog njoki s gljivama i pancetom, salata i palačinka s marmeladom od smokvi za 30 eura.

Da bi se u šest ugostiteljskih objekata uključenih u gastronomsku manifestaciju kušalo ono najbolje što priroda ujesen nudi: gljive, buče, jabuke, kruške, šljive, smokve i sve ostale delicije, potrebno je prethodno najaviti dolazak i rezervirati mjesto.

Organizator je Turistička zajednica središnje Istre, a suorganizatori i partneri Agencija za ruralni razvoj Istre i Udruženje obrtnika Pazin uz financijsku podršku Istarske županije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter