Kreće već večeras

Moćna Genovska ciklona donosi obilnu kišu i mogućnost bujičnih poplava

| Autor: Petar Radovan/Istramet
(Snimio Duško Marušić Čiči)

(Snimio Duško Marušić Čiči)


Moćna Genovska ciklona počela je danas djelovati na vrijeme, a idućih dana donosi iznimno obilne oborine, lokalno više od 200 mm, uz moguću pojavu bujičnih poplava.

Ciklona je do 10 sati već donijela 30-ak mm kiše na riječkom području i otoku Krku, dok su u Istri zabilježene ujednačene količine oborina, uglavnom između 5 i 10 mm.

Večeras stiže prvi izraženiji kišni val, ponegdje uz grmljavinu, a sutra će se oborine intenzivirati. Očekuje se neumorna kiša koja će satima padati. Na sljedećim kartama pogledajte predviđene količine oborina prema WRF modelu.

(Foto: Istramet)(Foto: Istramet)

(Foto: Istramet)(Foto: Istramet)

(Foto: Istramet)(Foto: Istramet)

Zbog blizine ciklonalnog centra, vjetar će biti vrlo promjenjiv. U četvrtak se na dijelu područja očekuje jaka bura s olujnim udarima, dok će jugozapadnjak i jugo dominirati južnije. U takvoj situaciji može doći do razvoja oborinskog vlaka, što bi lokalno moglo uzrokovati ekstremne količine kiše i bujične poplave.

DHMZ je izdao narančasti stupanj upozorenja za sjeverni Jadran zbog obilne kiše (više od 100 mm), dok je za četvrtak podno Velebita izdano crveno upozorenje zbog olujne bure, s mogućim udarima do 130 km/h.

(Foto: Istramet)(Foto: Istramet)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter