NAJKIŠOVITIJI MJESEC

Iza nas je vikend obilnih padalina, a pred nama još jedna ciklona. Iskusni pulski meteorolog otkriva KAKVO NAS VRIJEME OČEKUJE IDUĆIH DANA

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
(Duško MARUŠIĆ ČIČI)

(Duško MARUŠIĆ ČIČI)


Za vikend se očekuje kratkotrajna stabilizacija vremena, uz umjerenu naoblaku bez oborina. Vrlo vjerojatno će biti suho, možda uz hladnija jutra, uz povoljne dnevne temperature, što bi išlo na ruku beračima maslina, prognozira Mario Grabar

Iako je proteklog vikenda palo puno kiše u cijeloj Istri, pogotovo u Rovinju, gdje se sručilo više od sto litara (po Istrametu čak 137 litara!), u Puli i okolici oborina je bilo znatno manje, 20 do 30 litara po četvornom metru.

U Medulinu i Premanturi palo je svega desetak litara. Temperature su se snizile sedam do osam stupnjeva u odnosu na razdoblje prije dvadesetak dana i po tome se vidi da smo zašli duboko u jesen, kaže meteorolog Mario Grabar.

- I dalje će biti dosta promjenjivo, iako će dva iduća dana, utorak i srijeda, biti relativno povoljni, uz nešto malo bure i uz umjerenu naoblaku bez kiše. Međutim, već u četvrtak kod nas se očekuje nova ciklona. Centar će biti upravo tu na našem području, tako da se ponovno u srijedu očekuje jugo, a sa srijede na četvrtak kiša. U četvrtak se više-manje cijeli dan očekuje kiša, a temperature će opet nešto malo pasti. Očekuje se do 50 litara kiše, a mjestimično i više. Ovih je dana temperatura zraka danju oko 15 stupnjeva, a noću 7 do 10 stupnjeva i u tim će se granicama uglavnom i zadržati. Dakle, ne očekuje se baš jako zahlađenje, niti temperature ispod nule. To su očekivane temperature za ovaj dio godine, tek je nešto malo hladnije od prosjeka, objašnjava Grabar.

I dok je još u subotu na plažama bilo rijetkih kupača, naglo zahlađenje moglo bi potjerati i one posljednje čija sezona kupanja traje šest mjeseci, uz izuzetak cjelogodišnjih kupača.

- More se također ohladilo, temperatura mu je blizu 20 stupnjeva, tako da je sezona kupanja više-manje gotova, osim za zimske kupače. Za vikend se očekuje kratkotrajna stabilizacija vremena, uz umjerenu naoblaku bez oborina. Vrlo vjerojatno će biti suho, možda uz hladnija jutra, iako je zemlja vrlo mokra, uz povoljne dnevne temperature, što bi išlo na ruku beračima maslina. Manja promjena očekuje se početkom idućeg tjedna, u ponedjeljak, utorak. Prema sadašnjim prognozama, vrijeme bi se konačno moglo stabilizirati za desetak dana, od utorka i srijede idućeg tjedna pa do kraja mjeseca. Naime, dosad je bilo vrlo nepovoljno, a duži period stabilnijeg vremena očekuje se zadnjih dana listopada,

kaže Grabar.

Listopad je, napominje, jedan od najkišovitijih mjeseci u godini pa se ovolike količine oborina očekivane.

- U listopadu su širom Istre unatrag 20 do 30 godina zabilježene velike poplave, pa i u Puli, na Labinštini i Poreštini. Prije desetak godina sjećamo se da su i ovdje u Puli bile velike poplave, koje su zahvatile i Fažanu. Obilne kiše u listopadu nisu neko veliko iznenađenje iako je u povijesti zabilježeno da je cijeli listopad manje-više bio ugodan i lijep, ali je u prosjeku jedan od najkišovitijih u godini. Posebno je značajan po tome što se u tom mjesecu bilježe jaki pljuskovi, dakle velike količine u kratkom vremenu. Međutim, u Puli se zasad ne očekuju poplave poput onih u Rovinju. Dosta je u Puli napravljeno na zaštiti, pa poplave poput onih prije 10 ili 15 godina možda više nisu moguće, zaključuje Grabar.

Prema Istrametu, danas se u Puli očekuje sunčano vrijeme uz dnevnu temperaturu zraka od 16 stupnjeva, srijeda će biti oblačna, a u četvrtak će, za promjenu, opet kišiti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of