DAN OPĆINE KANFANAr

Održana svečana sjednica Općinskog vijeća i uručene nagrade općinskim laureatima

| Autor: Boris Vidulin
(Snimio Boris Vidulin)

(Snimio Boris Vidulin)


Na specifičnoj lokaciji, pred ulazom u tunel kamenoloma »Kanfanar«, održana je svečana sjednica Općinskog vijeća, čime su završeni dani obilježavanja Općine Kanfanar. Na taj način odano je i priznanje tvrtki »Kamen Pazin« koja je nekoliko dana ranije proslavila 70 godina postojanja upravo na tom mjestu.

Kapitalne investicije

Među brojnim uzvanicima iz susjednih općina i gradova, sjednici su prisustvovali i župan Istarske županije Boris Miletić, saborski zastupnik Dalibor Paus, načelnici Funtane, Rešetara, Moščeničke Drage te predstavnik NK Istra 1961 Fabio Ivinić.

Domaćin sjednice, načelnik Kanfanara Sandro Jurman, prvi put je odustao od čitanja govora, odradio je to »iz glave« i nabrojao ono što se trenutno radi u općini. Izdvojio je nadogradnju vrtića koja je u tijeku, Lovački dom u Mrganima koji ima dvostruku funkciju, osim za potrebe lovaca, biti će i društveni dom svih »prikodražana« te nakon 30 godina preseljenje općinske uprave u novi i funkcionalniji prostor koji je također na kanfanarskoj placi, »iznad butige«.

Osvrnuo se na nadogradnju javne rasvjete, ulaganje u sportska igrališta, posebno je naglasio onaj s umjetnom travom u Maružinima, ali i u optiku čime je na svakom dijelu općine omogućen brzi internet.

- Posebno želim istaknuti kako smo u ovom mandatu napravili tri urbanistička plana i tri izmjene i dopune tog istog plana jer želimo zaštititi naš prostor za nas i naše buduće naraštaje. Na tome zahvaljujem svim vijećnicima je baš nitko u tome ne traži vlastiti interes nego se sve radi u interesu općine u kojoj živimo, rekao je Jurman.

Dodao je da se kroz cijelu jednu lepezu aktivnosti gradi identitet općine, a samo kroz manifestacije ove godine kroz Kanfanar je prošlo oko 20.000 ljudi. Spomenuo je tako Fužijadu, Dane oštriga, Blues festival, Susret kantadura, Jakovlju i još mnogo koncerata.

(Snimio Boris Vidulin)(Snimio Boris Vidulin)

- Sve je to identitet ove naše sredine, a to ne gradi samo općina, već nekoliko subjekata koje želim istaknuti. Prije svega Kamen Pazin s kojima izvrsno surađujemo, restoran Viking kao biser gastronomske scene, Boćarski klub Sošići koji je napravio iskorak i plasirao se Hrvatsku ligu, a moram spomenuti i Saru Marić, 13-godišnju paraatletičarku, najbolju juniorku Hrvatske, ujedno i vlasnice pet državnih rekorda. Ona je velika nada da za četiri godine bude na putu za Los Angeles i Olimpijske igre, zaključio je Sandro Jurman i odaslao poruku mira i ljubavi.

Priliku za kratak govor dobio je i župan Boris Miletić koji je naglasio da su pred svim općinama i županijama novi i drugačiji izazovi, a da ih Kanfanar uspješno rješava i napreduje u svakom smislu te da ima dobar balans između proizvodnje i održivog turizma na što svi mogu biti ponosni.

Gradnja škole u Kanfanaru

Onda je u pomalo šaljivom tonu rekao kako je red da nešto i poruči.

- Danas je u općinskoj samoupravi puno lakše raditi nego prije dvadesetak godina, prije smo se »pokrivali s punjavom koliko je duga«, a sada kada, osim vlastitih sredstva, imamo i određene fondove iz EU, sve je puno lakše u tom financijskom smislu. Zbog toga mogu poručiti da ćemo osnovnu školu u Kanfanaru regulati baš onako kako rabi, ako i ne bude pomoći države, onda ćemo sami. Kada ne gre drugačije onda se uzdaj u sebe. Ovo je moje svečano obećanje i poruka svim žiteljima općine Kanfanar, na dijalektu je zaključio Boris MIletić i dobio veliki pljesak nazočnih.

Za glazbeni intermezzo bio je zadužen Ronald Braus u pratnji Sandra Vešligaja na klavijaturi, a zbog, između ostalog, i specifičnosti prostora, svaka glazbena numera zvučala je maestralno.

Nagrađeni najzaslužniji sugrađani

Općinsko vijeće ove je godine podijelilo četiri plakete namijenjene osobama koje su promicale ime Kanfanara. Miroslav Marić plaketu je dobio za doprinos u sportskim udrugama i to u rukometu i boćanju, a u posljednje vrijeme bio je i predsjednik udruge umirovljenika. Dragan Ogurlić plaketu je dobio kao novinar i vlasnik izdavačke kuće u Kanfanaru poznat kao urednik Kanfanarskog lista. Plaketu je dobio i Petar Banko, orguljaš u crkvenom zboru kojeg ujedno i vodi, a koji će sljedeće godine obilježiti 70 godina sviranja orgulja te, u konačnici, Luka Marić profesionalni nogometaš koji je, osim u Rijeci kada su igrali Euro ligu, nastupao i u Iranu,Poljskoj i Rumunjskoj, a trenuto igra u Opatiji. On se u ime nagrađenih i obratio uzvanicima.

- Zahvaljujem se u ime nagrađenih, i obećajem da ćemo, svaki u svom segmentu i dalje raditi na promicanju imena Kanfanar, rekao je Marić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter