usklađenje s državnim i javnim službama

Potpisan kolektivni ugovor Doma za starije u Buzetu, povećana osnovica i koeficijenti

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Snimila Gordana Čalić Šverko)

(Snimila Gordana Čalić Šverko)


Kolektivni ugovor Doma za starije osobe Buzet kojim se plaće usklađuju s onima u državnim i javnim službama, potpisali su jučer gradonačelnik Damir Kajin i sindikalna povjerenica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije - Sindikalne podružnice »Dom Buzet« Davorka Hren. Osnovica se s 840 eura bruto povećava i iznosi 947,18 eura te su korigirani koeficijenti prema uredbi. Novi kolektivni ugovor primjenjuje se od rujna.

Voditeljica Ureda Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije za Pazin, Labin i Buzet Marica Kurtek naglasila je da su konstantno u pregovorima kao i da je već bilo jedno povećanje od 1. srpnja za sve proračunske korisnike, a sada je potpisan novi kolektivni ugovor koji se tiče samo zaposlenika Doma za starije osobe Buzet.

Kajin zabrinut zbog porezne reforme

- Njime je predviđeno usklađenje plaća za zaposlenike prema državnoj uredbi. Izjednačava se plaća s plaćama u državnim domovima koji su pod državnom skrbi. Nama je svima jasno da je situacija za jedinice lokalne samouprave jako teška, ispoštovati sve uredbe i pravilnike. Međutim, pozdravljam način kako pregovaramo i dogovaramo. Često to bude pretakanje iz šupljeg u prazno, ali ipak dolazimo do rezultata i zajednički se trudimo da zaposlenici budu zadovoljni, kazala je Kurtek.

Dodala je kako su u Sindikatu Istre, Kvarnera i Dalmacije zadovoljni što polako privode kraju pregovore, prvo za Dom za starije osobe i što nastavljaju pregovore za ostale proračunske korisnike.

- Činjenica je da jedino na taj način možemo sačuvati postojeću radnu snagu u Domu za starije gdje su njegovateljice, medicinske sestre, danas apsolutan prioritet, poručio je gradonačelnik Damir Kajin. Kazao je također kako je prvi puta ozbiljno zabrinut kamo vodi ova politika plaća i tzv. porezna reforma.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

- Kada govorimo o Domu za starije, to je osmo usklađenje u tri godine i tri i pol mjeseca mog gradonačelničkog mandata. Mislim da će doći, i to vrlo skoro, dan kada će i hrvatski sindikati, poput primjerice onih u Volkswagenu u Njemačkoj, predlagati da plaće idu dolje da bi se sačuvala radna mjesta. Do travnja ove godine u Domu za starije u Buzetu plaće su bile veće nego u državnim domovima. Nakon što je Vlada odredila ovu osnovicu od 947 eura, plaće u državnim službama, ne u lokalnoj samoupravi, u cijelosti su izjednačene recimo s onima u Sloveniji. Da li to može pratiti i dokle će to pratiti lokalna samouprava ne znam, ali znam da će gospodarstvenici teško moći slijediti te trendove. Nove stope poreza na dohodak dovode do toga da će Grad Buzet ostati bez 400.000 eura, a moguće i pola milijuna eura, a da će za plaće i sve doprinose trebati osigurati moguće i do milijun eura dodatno, naglasio je gradonačelnik.

Proizvodnja pada, turizam raste

U Hrvatskoj će, naglasio je također, nastaviti padati industrijska proizvodnja, a Buzet je zadnji industrijski grad. Istra je prije tri godine bila zastupljena u svom bruto proizvodu s 20 posto industrijske proizvodnje, sada je na 13 posto, naravno turizam raste. Pad prodaje stanova u šest mjeseci je 30 posto.

- Za masu plaća u Domu umirovljenika 2021. godine Grad Buzet je izdvajao 327.000 eura, iduće godine mora osigurati oko milijun eura. Kod vatrogasaca temeljem uredbe, a sada ćemo tek krenuti razgovarati s njima jer si nitko neće dopustiti kršenje pravnih akata, ove godine treba osigurati 528.000 eura, a iduće 811.000 eura. Kod kuća za odmor, to je nama marginalan porez, prihod, država si sada uzima 20 posto. Kamo sve ovo vodi?! Ovo će raskoliti Istru, prvo na one koji imaju domove za starije i one druge koji ih nemaju i koji se neće upuštati u njihovu gradnju, osim najbogatijih, recimo jednoga Medulina, i raskolit će obalu i unutrašnjost.

Županija mora promijeniti svoju politiku. Svjestan sam činjenice da u njen proračun najviše izdvaja obala, ali se toj obali najviše i vraća. Kontinent, a tu mislim na Buzet, Pazin i druge gradove, ne mogu reći da je zapostavljen, nije, ali potrebe su ovdje daleko veće i njena bi trebala biti drugačija uloga »izravnanja« tih razlika koje će neminovno rasti, rekao je gradonačelnik Kajin.

Plaće će morati rasti svima

Gradonačelnik Buzeta Damir Kajin naglasio je da na području Grada Buzeta ima 4.600 poreznih obveznika, a 43 posto od te brojke, njih 2.200, u proračun ne izdvaja niti jedan cent i Grad se isključivo razvija i gradi temeljem investicija sa strane.

- Mi ćemo plaće postupno morati dizati svima, i onima koji imaju kolektivni ugovor i onima koji ih nemaju. Vatrogasci sada trebaju imati minimalnu plaću 1.300 eura neto. Hrvatska ima najveći rast primanja zaposlenih u Europi, nakon pandemije. Realno su u Hrvatskoj povećane plaće za 38 posto, dok je prosjek EU 11 posto. U Buzetu krećemo u slaganje proračuna za iduću godinu i mislim da će se neke stvari morati preispitati. Prioritet je uvijek kredit prema poslovnim bankama, tu su ugovorene obveze gdje Grad mora participirati u investicijama iza kojih uglavnom stoji država i na trećem mjestu su plaće proračunskih korisnika, kazao je Kajin.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter