U Istarskoj sabornici

Koncert Ceman orkestra prigodom 50. obljetnice. Donosimo detalje

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Snimio Vladimir Marin)

Ilustracija (Snimio Vladimir Marin)


U Istarskoj sabornici (Matka Laginje 6) u Poreču, u četvrtak, 3. listopada s početkom u 19 sati održat će se koncert CEMAN orkestra prigodom 50. obljetnice.

Program koncerta uključuje izvedbe djela velikih svjetskih skladatelja:

  • WOLFGANG AMADEUS MOZART: Uvertira operi Figarov pir, KV 492
  • LUDWIG VAN BEETHOVEN: Uvertira baletu Prometejeva stvorenja, Op.43
  • JOHANNES BRAHMS: Mađarski ples br.6
  • THOMA GAQI: Albanski ples br.2
  • LUDWIG VAN BEETHOVEN: Simfonija br.5 u c-molu, Op.67

O orkestru CEMAN-a

U okviru CEMAN-a, Mreže glazbenih akademija središnje Europe, osnovane
prema inicijativi Konzervatorija za glazbu u Trstu Giuseppe Tartini, u suradnji s Inicijativom Središnje Europe - CEI, međunarodni orkestar CEMAN-a stvoren je s ciljem promicanja talentiranih mladih glazbenika iz regije CEI, te im daje priliku da dijele profesionalno iskustvo i sudjeluju na međunarodnim glazbenim događanjima. Orkestar je debitirao 2018. godine u Zagrebu, nakon čega je uslijedio koncert u Trstu pod ravnanjem Jasenke Ostojić, te s violinisticom Eleonorom Hil kao solisticom. 2019. godine orkestar CEMAN-a izveo je svoj program u Hrvatskoj i Italiji s violinisticom Giadom Visentin kao solisticom, te s Romolom Gessijem kao dirigentom.

Godine 2022. orkestar je u Hrvatskoj, Sloveniji i Italiji izveo program s violončelistom Momchilom Pandevom te s Deyanom Pavlovom kao gostujućim dirigentom. 2023. godine orkestar je izveo proljetnu turneju u Hrvatskoj, Sloveniji i Italiji, s violisticom Beatrice Fitocarevom, pod dirigentskom palicom Romola Gessija, koji je trenutni glazbeni direktor orkestra, te jesensku turneju u Hrvatskoj i Italiji s violinistom Ionom Mosneagom, te s Denisom Ceausovom kao gostujućim dirigentom. Tijekom proljeća 2024. orkestar je održao turneju u Hrvatskoj, Sloveniji i Italiji, uz nastupe pijanista Adelajda Zhurija pod dirigentskom palicom Olsija Qinamija. Projekt orkestra CEMAN-a operativan je zahvaljujući suradnji i trudu Akademija u Banja Luci, Beogradu, Bukureštu, Budimpešti, Cetinju, Kišinjevu, Kijevu, Ljubljani, Tirani, Trstu te Zagrebu.

Dirigent: Olsi Qinami glavni je dirigent i glazbeni direktor London City Philharmonic te je dirigent Simfonijskog orkestra Albanskog radija. Diplomirao je orkestralno dirigiranje na Kraljevskom konzervatoriju u Birminghamu gdje je učio od Danielea Rossinija i Michaela Seala, završio je preddiplomski studij dirigiranja na École normale de musique u Parizu gdje je učio od Dominiqua Rouitsa.

Daljnji učitelji bili su mu Paavo Jarvi, Riccardo Muti, Alexander Vedernikov, Charles Peebles, Mark Heron, Jorma Panula, Michalis Economou, Marco Guidarini, Stefano Ranzani, Alexander Vedernikov, Roland Çene, Petrika Afezolli, Bujar Llapaj, Howard Williams, Neil Thomson. Osvojio je 2. nagradu na Međunarodnom dirigentskom natjecanju uz London Classical Soloists. Surađivao je s orkestrima kao što su BBC Symphony Orchestra, National Opera of Slovenia, Opera Hong Kong, Norwegian Radio Orchestra, Parnu Festival Orchestra, Constanta State Opera, National Opera of Albania, National Opera of North Macedonia, Athens Philharmonic, Opera de Massy in Paris, London Thames Orchestra, The Amadeus and Chorus Orchestra, Orchestre de Chambre de Versailles,Kammerphilharmonie Graz, te mnogi drugi. Radi kao profesor dirigiranja na Umjetničkom Sveučilištu u Tirani.


Podijeli: Facebook Twiter