SUSRET KATOLIKA u svetvinčentu

Obljetnica beatifikacije blaženog Miroslava Bulešića: Neka granice u Istri i širom zemlje ne budu obrambene, već protočne

| Autor: Jelena Milović
(Osobna arhiva)

(Osobna arhiva)


U Svetvinčentu je ove subote upriličen susret katolika iz Hrvatske i Slovenije povodom obljetnice beatifikacije blaženog Miroslava Bulešića. Ovo je deveti po redu susret vjernika iz dviju zemalja, ujedno obilježen i kao XI. obljetnica Bulešićeve beatifikacije. Geslo događaja nosilo je snažnu poruku blaženika: »Moja osveta je oprost«, najpoznatiji izvadak iz njegove Duhovne oporuke. Program se odvijao na prostranoj travnatoj površini Žlinja, smještenoj iza povijesnog kaštela Morosini-Grimani. Oko 4.000 hodočasnika, pristiglih s pedesetak autobusa te u privatnim aranžmanima, sudjelovalo je u ovom veličanstvenom okupljanju.

Cjelodnevno slavlje

Hodočasnici su se počeli okupljati već od ranoga jutra. Pri dolasku na prostor Žlinje hodočasnicima su volonteri iz redova učenika Pazinskog kolegija te franjevački postulanti iz Rovinja dijelili dvojezični liturgijski vodič te prijevod homilije na hrvatski jezik. U predprogramu je nastupila folklorna skupina Kulturno-umjetničkog društva Savičenta. Folkloraši su gostima pokazali jedan mali fragment bogate istarske tradicijske baštine glazbe i plesa.

Na samom početku, pročitan je osvrt o djelovanju slovenskih svećenika u Istri u 20. stoljeću kojeg je napisala Barbara Riman i koja je istaknula općenito različite važne uloge koje su ti svećenici imali u svom povijesnom i društvenom kontekstu, a nekolicinu je spomenula i poimence: Jakova Volčiča, Andreja Benigara, Štefana Ceka, Natala Silvana, Franca Stegla, Franca Šibenika, Jožefa Vidaua, Avgusta Žele, Josipa Grašiča i Rudolfa Zafrana. Osvrt je zaključen citatom iz knjige uspomena vlč. Stefana Ceka koji je bio župnik u Lanišću u vrijeme krvave krizme te je nakon toga nevin proveo dugi niz godina u najstrožim zatvorima. Njegov zapis izvrsno oslikava odnos slovenskih svećenika prema kolegama i narodu u Istri.

(Osobna arhiva)(Osobna arhiva)

Potom je Ivan Miškulin predstavio bl. Miroslava Bulešića, nakon čega je uslijedilo misno slavlje kojeg je predvodio porečki i pulski biskup mons. Ivan Štironja. Iz redova hrvatskog i slovenskog episkopata koncelebrirali su: predsjednik Slovenske biskupske konferencije i novomeški biskup Andrej Saje, riječki nadbiskup i metropolita Mate Uzinić, zadarski nadbiskup Milan Zgrablić, varaždinski biskup Bože Radoš, zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško, zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski, celjski biskup u miru Stanislav Lipovšek te porečki i pulski biskup u miru Ivan Milovan. Osim navedenih biskupa koncelebrirali su: dijecezanski upravitelj Gospićko-senjske biskupije Richard Pavlić, generalni tajnik HBK Krunoslav Novak te oko 130 svećenika iz raznih biskupija Hrvatske i Slovenije.

Pri oltaru su asistirali bogoslovi Biskupijskog misijskog sjemeništa Redemptoris Mater iz Pule i franjevački postulanti iz Rovinja.

Svečano ozračje

- Okupljeni u ovom svečanom ozračju, slavimo Boga Oca, čiji nas Sin Isus, snagom Duha Svetoga, iz raznih naroda i krajeva danas sabire u jednu obitelj svete Crkve. Zahvalni za prošlost, ozbiljno i odgovorno živimo sadašnjost, okrenuti prema budućnosti, kako bismo nasljedujući Kristov primjer živjeli u miru i ljubavi, zajednički hodeći prema nebeskoj domovini koja nema granica, istaknuo je biskup domaćin, mons. Štironja.

- Zazovimo Božje milosrđe, otvorimo se Božjoj riječi i molimo Gospodina da osobito našu mladež i djecu, kao i sve nas, ovom misnom žrtvom osposobi i osnaži za svakodnevne borbe, da poput naših mučenika bl. Miroslava Bulešića, bl. Alojzija Grozdea, i bl. Francesca Bonifacia, hrabro svjedočimo vjeru u Presveto Trojstvo i živimo vrijednosti svete Crkve koje su snažno utkane u povijest naših krajeva i zemalja, vrijednosti sadržane u Kristovu Evanđelju, a koje sveta Crkva naviješta, vrijednosti bez kojih je nezamisliva europska kultura i civilizacija, kako u prošlosti, tako u sadašnjosti, pa i u budućnosti, naveo je biskup te zazvao zagovor blaženika.

(Osobna arhiva)(Osobna arhiva)

Prigodnu homiliju koparskog biskupa Jurija Bizjaka, koji zbog bolesti nije mogao nazočiti, pročitao je predsjednik Slovenske biskupske konferencije i novomeški biskup Andrej Saje. Na početku je podsjetio na događaj »krvave krizme«, u kolovozu 1947. u Lanišću kada je bl. Miroslav podnio mučeništvo te na veličanstvenu svečanost njegove beatifikacije u pulskoj Areni 28. rujna 2013. godine.

Obostrana sreća

- S velikom obostranom radošću nastavljamo niz susreta dvaju bratskih naroda koji žele živjeti u miru međusobno i sa svim svojim susjedima, poručio je biskup. Osvrnuo se na brojne njihove susrete koji se održavaju svake godine i ustvrdio da blagotvorno jačaju njihove veze i poslanje. Također se osvrnuo na geslo susreta ‘Moja osveta je oprost!’ i opisao je potpuno u skladu s Mojsijevom zapovijedi: ‘Moja je odmazda, ja ću je vratiti, veli Gospodin!’

U nastavku homilije podsjetio je na životopis i obrazovni iter bl. Bulešića, te je istaknuo blaženikove riječi prije nego je izdahnuo, ‘Isuse, primi moju dušu!’ Naglasio je Bulešićevu dosljednost, požrtvovnost i hrabrost, ali i njegovu pobožnost prema Majci Božjoj. Propovjednik je također citatom Blaženikovog zapisa iz siječnja 1943. godine istaknuo njegovo veliko suosjećanje i blizinu s narodom koji je trpio strahote Drugog svjetskog rata.

Biskup Bizjak se osvrnuo na još dvije žrtve »krvave krizme«.

- Osim ubijenog Miroslava, danas se moramo prisjetiti i biskupskog delegata mons. Jakova Ukmara, kojeg tom prilikom doduše nisu ubili, ali su ga zvjerski pretukli da je jedva ostao na životu. Župnika Stjepana Ceka njegova je majka pravodobno sakrila ispod stepenica, da ga ubojice nisu pronašli., podsjetio je biskup i istaknuo lik još jednog istarskog mučenika i blaženika ubijenog in odium fidei - svećenika Francesca Bonifacia iz Pirana, koji je u obližnjem naselju Krasica ubijen 11. rujna 1946. i 4. listopada 2008. u Trstu proglašen blaženim.

Važnost zajedništva

Biskup je dotaknuo i problema današnjeg vremena.

- Dakle, preporučujem prije svega da se obavljaju prošnje, molitve, molbenice i zahvalnice za sve ljude, za kraljeve i sve koji su na vlasti, da provodimo miran i spokojan život u svoj bogoljubnosti i ozbiljnosti. To je dobro i ugodno pred Spasiteljem našim Bogom, koji hoće da se svi ljudi spase i dođu do spoznanja istine, rekao je.

Biskup je pri kraju homilije zaželio da granica u Istri i sve druge naše granice ne budu utvrđene obrambene granice pred neprijateljima, već neka budu protočne granice na igralištima.

- I neka nas u svim našim međusobnim susretima i kontaktima vodi Mudrost, koja je kraj Stvoritelja bila u radosti, iz dana u dan, igrajući pred njim sve vrijeme: igrala se po tlu njegove zemlje, i njezina su radost djeca čovjekova, zaključio je.

Uvaženi gosti

Na misnom slavlju, uz brojne druge hodočasnike, sudjelovali su i predstavnici mjesta gdje su održani prethodni susreti. Svi su oni sudjelovali u simboličnom prinosu darova. Nazočili su i predstavnici civilnih vlasti: u ime župana Istarske županije pročelnik Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije Vladimir Torbica, saborski zastupnik i gradonačelnik grada Poreča Loris Peršurić, ravnatelj OB Pula Andrej Angelini, gradonačelnik grada Buzeta Damir Kajin, dogradonačelnik grada Pule Bruno Cergnul, načelnik općine Svetvinčenat Dean Perković, načelnik Općine Marčana Predrag Pliško, načelnik Općine Pićan Dean Močinić, gradska vijećnica Poreča Gordana Šušljik te drugi predstavnici kulturnog, političkog, gospodarskog, zdravstvenog, znanstvenog i društvenog života u Istri.

Glazbena pratnja

Misu su glazbeno uveličali Župni zbor Župe sv. Pavla apostola iz Pule pod ravnanjem dr. Andreja Angelinija te uz orguljašku pratnju orguljaša Branka Okmace. Iz Slovenije su nastupili pjevači Cerknog pevskog zbora iz Košane uz instrumentalnu pratnju Urše Krebelj te pod dirigentskom palicom Damjana Morela. Program nakon mise glazbeno je animirala Klapa Teranke iz Pule te Muška pevačka grupa Hrušiške Fantje iz Slovenije.

Mjesto mučeništva

U popodnevnim satima, hodočasnici su posjetili Lanišće, mjesto mučeništva bl. Miroslava Bulešića, gdje je nakon drugog svjetskog rata do "krvave krizme" 24. kolovoza 1947. godine pastoralno djelovao vlč. Stjepan Cek, svećenik Slovenac. Mnogi su prije Lanišća obišli Vodnjan i tamošnju župnu crkvu sv. Blaža, u kojoj se već duži niz godina čuva oko 300 relikvija svetaca i blaženika iz raznih vremena povijesti Crkve.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter