KODNI NAZIV "BOŠKARINI"

Buzetski osnovci nagrađeni Pohvalnicom Grada. Glagoljski sapunčić odnio pobjedu

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Foto: OŠ VAZMOSLAV GRŽALJA)

(Foto: OŠ VAZMOSLAV GRŽALJA)


Pod kodnim nazivom »Boškarini«, buzetski osnovci Gabriel Mulato i Ivan Prodan, pod mentorstvom učiteljice Kristine Pavletić Prodan, osvojili su s proizvodom »Glagoljski sapunčić« prvo mjesto u kategoriji Kreativni sat, »Creative clock«, na petom izdanju međunarodnog Milenijskog natjecanja iz kreativne industrije, održanom krajem prošle godine u Osijeku. Natjecanje je okupilo više od 160 timova iz cijeloga svijeta, od SAD-a do Indije. Za postignute rezultate, dvočlanim »Boškarinima« i njihovoj mentorici na svečanoj sjednici Gradskog vijeća održanoj nedavno u povodu rujanske Subotine i gradskog praznika, uručena je Pohvalnica Grada Buzeta.

Zašto glagoljica?

U međunarodno 5. Milenijsko natjecanje iz kreativne industrije koje organizira Ekonomski fakultet u Osijeku i Institut Andizet, Osnovna škola »Vazmoslav Gržalja« Buzet uključila se prvi put i odmah osvojila zlato. Ovih su rujanskih dana u školu stigle i zaslužene nagrade, certifikati i statue vodika.

(Foto: OŠ VAZMOSLAV GRŽALJA)(Foto: OŠ VAZMOSLAV GRŽALJA)

Od ponuđenih natjecateljskih tema, tadašnji sedmaši, danas osmaši, odabrali su temu glagoljica koja je od 2014. godine proglašena nematerijalnom kulturnom baštinom Republike Hrvatske, a od 2019. godine 22. veljače obilježava se kao Dan hrvatske glagoljice. Glagoljica je jedna od temeljnih oznaka hrvatskoga kulturnog identiteta te time posjeduje kulturni, gospodarski, turistički i izvozni potencijal. Temu glagoljice odabrali su i jer je osnovna škola iz Buzeta već trideset godina organizator državne smotre Male glagoljske akademije u Roču te se i učenici buzetske škole od samog početka obrazovanja susreću s tim najstarijim hrvatskim pismom.

Isplanirano »osvajanje«

Natjecatelji su trebali ponuditi rješenje kroz jedan ili više sektora kreativne industrije koje odgovara na pitanje: Kako osvajati glagoljicom u novom mileniju? Vrlo brzo došli su do rješenja jer svako »osvajanje« mora biti dobro isplanirano, sistematizirano i učestalo. Dobili su i odgovor: toaletni sapun. Sapun je vjerojatno najvažnija higijenska potrepština za čišćenje tijela. Stoga je teško zamisliti svakodnevnu higijenu bez njega. Svakodnevno ga svi koriste. Upotrijebili su silikonske kalupe s glagoljskom azbukom koje buzetska škola već godinama posjeduje, nabavili glicerinsku bazu, prehrambene boje i eterična ulja i izrada je započela. Kroz sektore dizajna, baštine, primijenjene umjetnosti, oglašavanja i tržišne komunikacije izradili su Glagoljske sapunčiće u obliku glagoljskih slova mediteranskih mirisa ružmarina i lavande.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter