GRADSKI LAUREATI

VLADIMIRU PERNIĆU Nagrada Grada Buzeta za životno djelo

| Autor: Gordana Čalić Šverko
Vladimir Pernić (Snimio Milivoj Mijošek)

Vladimir Pernić (Snimio Milivoj Mijošek)


Uoči tradicijske pučke fešte Subotine i gradskog praznika, buzetski vijećnici su jednoglasno donijeli odluku o dodjeli javnih priznanja. Nagradu Grada Buzeta za životno djelo, Gradsko vijeće dodijelio je ročkom književniku, pjesniku, publicistu, novinaru, organizatoru i voditelju kulturnih manifestacija Vladimiru Perniću, zbog iznimnog kulturnog i društvenog djelovanja, očuvanja i promicanja naslijeđenih vrijednosti od osobitog značaja za razvitak i ugled Grada Buzeta iz područja kulture i umjetnosti.

Zlatni grb Grada Buzeta za dugogodišnji humanitarni rad te aktivno sudjelovanje u društvenim aktivnostima dodijeljen je Nedi Zugan, koja je do prošlogodišnjeg umirovljenja obnašala funkciju glavne sestre buzetskog Doma zdravlja. Zlatni grb dobilo je i Udruženje obrtnika Buzet, koje ove godine slavi 50. godišnjicu kontinuiranog rada, za izniman doprinos razvoju i promicanju Grada Buzeta u područjima gospodarskog i društvenog života.

Godišnju nagradu dobio je Mirijan Ritoša, nastavnik Srednje škole Buzet, za uključenost u različita područja rada, od nastave, osmišljavanja i realizacije projekata, vođenja učenika do suradnje s ustanovama. Godišnja nagrada dodijeljena je i Nadiji Prodan za dugogodišnje volonterstvo u Gradskom društvu Crvenog križa Buzet i darivanje krvi. Krv je darovala preko 75 puta i 2016. godine primila najviše priznanje predsjednika Republike Hrvatske, Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinski. Godišnju nagradu dobila je i Ispostava Buzet Istarskih domova zdravlja koja je od početka Covid krize djelovala jedinstveno i angažirano u suzbijanju epidemije i smanjivanju njenih posljedica.

Pohvalnice su dobili osnovci i srednjoškolci: Leticija Prodan, Job Peteh Ivaniš, Lukas Višić, Teo Stoković, Alisa Fabris, Iva Katarinčić i rukometna ekipa 5. i 6. razreda (šk. god. 2021./2022.) Školskog sportskog društva Pinquente i trener Darko Černeha. Gradska priznanja laureatima će se uručiti na svečanoj sjednici vijeća 9. rujna.

Vijećnici su jednoglasno donijeli zaključak o davanju prethodne suglasnosti za potpisivanje ugovora o neposrednom financiranju projekta korištenja obnovljivih izvora energije, odnosno ugradnju fotonaponskih panela na zgradi Dječjeg vrtića "Grdelin". Buzetski vrtić prema odluci Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, ostvaruje pravo na dodjelu sredstava pomoći za neposredno sufinanciranje projekta korištenja obnovljivih izora energije. Ukupna procijenjena vrijednost projekta je 670.843 kuna, Fond sudjeluje sredstvima pomoći najviše u iznosu do 268.337 kuna, a preostali iznos treba osigurati sam korisnik.

- Dobili smo sredstva za četiri foto panela, za vrtić, za Vatrogasni dom, "Park" i Dom za starije, ukupno 746.948 kuna nepovratno, znači 40 posto od traženih 1,86 milijuna kuna. Vjerojatno ćemo dobiti i za osnovnu i srednju školu, što će preuzeti Istarska županija kao osnivač. Jedini u Istri koji je iskoristio tu mogućnost je Grad Buzet jer je bio dva koraka ispred drugih, rekao je gradonačelnik Damir Kajin.

Predsjednik vijećničkog kluba vladajuće koalicije (Nezavisna lista/SDP) Nenad Šćulac, u aktualnom satu prenio je informaciju iz kruga komunalnih društava koja intenzivno kruži Istrom, da je uprava Kaštijuna donijela odluku da će se sav otpad komunalnim društvima naplaćivati 1.135 kuna po toni umjesto kao do sada 542 kune. Naglasio je također da u ovom trenutku nitko još nije našao za shodno komunicirati s građanima što to za njih znači.

Uz ostalo, Šćulac je istaknuo da se govorilo o tome prošle godine pa se tako govori i ove, da je večeru za posebne goste nakon svečane sjednice vijeća, lani platio vlasnik hotela gdje je održana, a da će ove godine to učiniti Old River. "Kada se Grad dovodi u situaciju da netko drugi plaća večere za njegove protokolarne okolnosti, postaje kao zajednica prosjaka", rekao je Šćulac i upitao zbog čega se Grad dovodi u ovako moralno dvojbenu situaciju ako ima proračun i u njemu određena sredstva za reprezentaciju koja je najprirodnije utrošiti za svečanu sjednicu i gradski praznik.

Kajin je uzvratio da što se tiče Kaštijuna, Buzet zajedno nastupa s Gradom Pazinom, dok se resorna pročelnica Anica Milković Grbac nadovezala te rekla da ta cijena još uvijek nije konačno definirana. Govoreći o svečanoj sjednici, Kajin je potvrdio da je Grad dobio donaciju, istaknuo je da je to značajna ušteda, te dodao da će večeru ako treba sam platiti, uz opasku da kod njega nitko nije privilegiran niti diskriminiran.

Izrazivši nezadovoljstvo nekim od odgovora, Šćulac je ponovio svoja pitanja. Kajin se opetovano javio za riječ te među ostalim rekao - "Kaštijun možda riješi Motovun, ne znam, mi se borimo na naše načine, a volio bih da nam pomogne".

Šćulac mu je spočitnuo da neprestano spominje Motovun. "Ja do vašeg mišljenja ne držim, zato što znam da od uvijek na svaku kritiku odgovarate agresijom, što prljavije možete, jer je to vaš način rada. U općinskoj upravi u Motovunu radi pet ljudi s područja Grada Buzeta. Osim toga, buzetske tvrtke rade u Motovunu, obrtnici , Motovun i Buzet su jako blizu, na neki način upućeni jedni na druge. Ne znam radi čega nalazite za shodno na svakoj sjednici vrijeđati mjesto gdje ja radim. U Motovunu je 300.000 posjetitelja svake godine, pet restorana koji rade za razliku od Buzeta koji nema ni jednog restorana, o starogradskoj jezgri govorim. Između Motovuna i Buzeta postoji dobra suradnja i među ljudima i među tvrtkama. Prošli ste puta rekli da je Općina Motovun jedna od najgorih u svemu, čime vrijeđate svih. Molim vas da prestanete s time jer ste izuzetno bezobrazan, prljav i agresivan čovjek. Ako se ne možete nositi s kritikama, podnesite ostavku, radite nešto drugo, obilazite oštarije", poručio je vijećnik Šćulac gradonačelniku Kajinu.

S obzirom da je predsjednik Gradskog vijeća Davor Prodan, Nezavisna lista, zaključio raspravu i u "produžetku" aktualnog vijećničkog sata, Kajin je sa svoga mjesta dobacio Šćulcu da je "postao najomraženiji čovjek Grada Buzeta u godinu dana, a to je i u gradu iz kojeg dolazi", na što ga je predsjednik Vijeća opomenuo da rasprava nije na odgovarajućem nivou.

 Ukrajinski veleposlanik pozvan na Dan Grada

Poziv za svečanu sjednicu Gradskog vijeća u povodu rujanske Subotine, na Kajinovu inicijativu upućen je veleposlaniku Ukrajine.

- Bila bi mi izuzetna čast kada bi veleposlanik Republike Ukrajine u Hrvatskoj dr. Vasilij Kirilič prihvatio zajednički poziv gradonačelnika Buzeta, i mene kao predsjednika Gradskog vijeća, da prisustvuje svečanoj sjednici vijeća, te svojim dolaskom uveliča Dan Grada Buzeta u kojem su svoj novi dom, posao i obrazovanje našli njegovi sunarodnjaci Ukrajinci izbjegli od ratnih užasa. Prilika je to da izrazimo podršku cijelom ukrajinskom narodu i svakom oslobodilačkom pokretu u svijetu, identično kao i svakoj vrsti pojedinačne ili osobne emancipacije koja u svojoj srži introspekcije ima slobodan, demokratski, a ne nasilni ili beskrupulozni karakter, istaknuo je Prodan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter