Umag Trophy 2025

Hrvatski klinci ponovno će odmjeriti snage s europskim velikanima

| Autor: Glas Istre
(Foto: Plava laguna)

(Foto: Plava laguna)


"Od roditelja često čujemo da djeca iščekuju Umag Trophy poput proslave Nove godine. Za njih stvaramo Ligu prvaka u kojoj svatko može sudjelovati“, kažu organizatori iz agencije B4 uoči jubilarnog, desetog izdanja jednog od najvećih nogometnih turnira u Europi. Nogometni spektakl na jadranskoj obali ponovno će se održati u ožujku i travnju 2025., kada će Istra postati središte europskog omladinskog nogometa.

Sportski centar smješten nadomak Jadranskog mora svako proljeće postaje dom mladih nogometaša iz više od 15 zemalja. Desetljeće rasta pretvorilo je Umag Trophy u najprestižniji i najkvalitetniji omladinski turnir u regiji, a danas se smatra i jednim od najvećih u Europi. Prošlogodišnje izdanje, održano u ožujku 2024., privuklo je više od 400 ekipa u sedam starosnih kategorija, s više od 20.000 sudionika – od igrača i trenera do pratitelja i sportskih zaljubljenika. Bogati prateći program uključivao je svečano otvorenje na ATP stadionu Gorana Ivaniševića, dječje animacije, nastupe uživo i završnu ceremoniju, pružajući sudionicima nezaboravno iskustvo.

Svake godine, ekipe djece u dobnim skupinama od U8 do U14 dolaze na obalu Istre, gdje tijekom četiri dana sudjeluju u nogometnim natjecanjima. No, nogometne utakmice nisu jedini razlog njihovog dolaska. „S obzirom na dob djece koja sudjeluju, ovaj događaj mora biti više od samog natjecanja. To je prilika za učenje u novom okruženju, za stjecanje novih iskustava, a za iznimno talentirane pojedince – to je odskočna daska koju prate skauti većih klubova,“ objašnjava Timotej Kranjc, CEO agencije B4, koji vodi turnir od njegovih samih početaka.

Poseban mamac za mnoge predstavlja prisutnost europskih nogometnih velikana. U prošlosti su na Umag Trophyju nastupili klubovi poput Barcelone, Juventusa, Arsenala, AC Milana, Intera i Benfice, kao i regionalni nogometni divovi poput zagrebačkog Dinama, splitskog Hajduka, Crvene Zvezde, Partizana, Red Bull Salzburga, Sturma iz Graza, Udinesea, Verone i Parme. „Veliki europski klubovi svake godine dobivaju stotine pozivnica za turnire, a sudjeluju na samo nekoliko. Umag Trophy je jedan od njih, a ono što ga izdvaja jest činjenica da se mnogi od njih redovito vraćaju. To je jasan znak da radimo pravu stvar,“ ističe Kranjc.

Što točno privlači osvajače Lige prvaka? Organizatori objašnjavaju kako je to kombinacija izvrsnog smještaja, transporta, kvalitete i blizine nogometnih terena, vrhunski organiziranog natjecanja i kontinuirane komunikacije tijekom cijele godine. „Umag Trophy pruža jedinstvenu priliku manjim klubovima iz regije da dožive iskustvo igranja protiv klubova koje inače gledaju samo na televiziji. Ova prilika je jedinstvena i omogućuje mladim talentima iz manjih, pa čak i niželigaških klubova da sudjeluju u ovom prestižnom natjecanju svega nekoliko sati vožnje od svojih domova, bilo da dolaze iz Klagenfurta, Ljubljane, Zagreba ili Budimpešte“, dodaje Kranjc.

Unatoč desetljeću iskustva u organizaciji turnira, izazovi ne prestaju. Emir Haskić, Managing Director agencije B4, naglašava kako logistički aspekt turnira postaje sve složeniji zbog njegove veličine: „Iako radimo s velikim brojem ekipa i odigravamo ogroman broj utakmica, trudimo se da ne bude kašnjenja u rasporedu. Povratne informacije su izvrsne, no uvijek težimo biti bolji.“

Da Umag Trophy pripada samom vrhu nogometnih natjecanja za mlade u Europi, Haskić potvrđuje impresivnim brojkama: „Iako je riječ o dječjem natjecanju, turnir je po broju ekipa i odigranih utakmica jedan od najvećih sportskih događaja u regiji.“ Uz to, Haskić dodaje kako turnir ima i veliki turistički značaj za Umag: „Turnir donosi promociju destinacije diljem Europe. S našim partnerima, gradom Umagom, Turističkom zajednicom i Plavom Lagunom, razvili smo prepoznatljiv turistički proizvod predsezone, čija je kruna upravo Umag Trophy.“

Turnir Umag Trophy 2025. započinje 6. ožujka, a prvi na teren izlaze nogometaši U9 kategorije. Slijede turniri za U11 (13. – 16. ožujka), U10 (20. – 23. ožujka), U13 i U14 (27. – 30. ožujka), te U8 i U12 (3. – 6. travnja). Detalji o prijavama i natjecanju dostupni su na službenoj stranici www.b4.si/umagtrophy.

„Ovaj turnir je prilika za mlade nogometaše da uživaju u jedinstvenom spoju zabave, kvalitetne destinacije na moru i vrhunskog natjecanja. Osiguravamo dovoljan broj utakmica za sve, bez obzira na razinu nogometnog znanja. Djeca se na terenu osjećaju kao zvijezde Svjetskog prvenstva,“ zaključuje Haskić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter