raznolik program

Jesen u središnjoj Istri donosi glazbu, komediju, pršut i izložbe

| Autor: Glas Istre
(Foto TZ središnje Istre)

(Foto TZ središnje Istre)


Središnja Istra ove jeseni donosi niz zanimljivih kulturnih, glazbenih, gastronomskih i sportskih događaja. Posjetitelji svih uzrasta moći će uživati u programu koji spaja tradiciju, umjetnost i zabavu, s posebnim naglaskom na očuvanje kulturne baštine i suvremeno stvaralaštvo. 

Izložba fotografija "Konobo moja" otvara svoja vrata u LG galeriji u Pazinu od 25. rujna do 3. listopada, pružajući posjetiteljima priliku da zavire u svijet istarskih konoba na fotografijama domaćih umjetnika. Ova izložba slavi konobu kao ključni dio istarske kulture, ističući njezinu ulogu u svakodnevnom životu Istre. 

Koncert ansambla MiseEnScene u pazinskom Spomen domu 26. rujna obećava  sofisticiranu glazbenu večer. Odmah idućeg dana, 27. rujna, pazinski će Spomen dom biti domaćin ciklusa etno glazbe EtnoCikl, u sklopu kojega nastupa Vilma Talvitie koja će posjetitelje povesti na glazbeno putovanje oko svijeta uz pomoć harmonike, gitare, udaraljki, grčkog baglamadakija i vlastitog glasa.  

Zvuci ambijentalnog dark jazza odzvanjat će Vidikovcem Franje Ferdinanda u Pićnu u ponedjeljak 30. rujna, kada na pozornicu stiže Nuša Hauser predstavljajući svoj prvi album Vetva. Spajanjem modernih i tradicionalnih glazbenih stilova, Nuša Hauser donosi jedinstven glazbeni doživljaj. Drugo predstavljanje albuma bit će i u Pazinu, u srijedu 23. listopada.  

Ciklus "Kantautori u kaštelima" donosi glazbene večeri u povijesnim kaštelima diljem Istre. Koncert Bruna Krajcara i Lane Demarin održat će se u kaštelu u Pazu 27. rujna, zatim slijedi Draguć 4. listopada kada na pozornicu stižu Darijo Marušić, Marin Kranjc i Edna Strenja Jurcan, a oni potom putuju do Svetoga Lovreča, gdje će koncert održati 11. listopada. 

Ako volite folklornu umjetnost, ne propustite Međunarodni folklorni festival Faks Dance, koji će se održati 28. rujna u pazinskom Spomen domu. Ansambli iz cijeloga svijeta predstavit će raznolikost  plesnih tradicija. 

28. rujna svake se godine slavi Svjetski dan turizma, a ovogodišnje je geslo "Tourism & Peace/Turizam i mir". U obilježavanje se već dugi niz godina uključuje Upravni odjel za turizam Istarske županije čime se naglašava važnost održivog turizma i očuvanja prirodnih ljepota ovog područja. I ove godine se mogu posjetiti turističke atrakcije po sniženim cijenama, a neke i potpuno besplatno.  

Što donosi listopad? 

Enis Bešlagić će 2. listopada u Pazinu izvesti svoju monodramu "Da sam ja netko", dok će 4. listopada također u Pazinu Ivan Šarić nasmijati gledatelje stand up showom pod nazivom Best of 1984 – 2023, koji će prikazati  najbolje trenutke iz Šarićeve dugogodišnje karijere. 

Za sportske entuzijaste, Kašćerga Trail 2024 održat će se 12. listopada, pružajući sudionicima priliku za  istraživanje slikovitih staza središnje Istre i uživanje u prirodnim ljepotama tijekom ovog izazovnog  sportskog događaja. 

Za najmlađe posjetitelje, 13. listopada održat će se program Lorentino – Dječji dan u Svetom Lovreču. Ovaj dan bit će ispunjen zabavnim i edukativnim radionicama, igrama i predstavama za najmlađe. 

Ljubitelji jesenskih plodova uživat će u gastronomskoj manifestaciji Jesen na pijatu u Središnjoj Istri,  koja se održava u ugostiteljskim objektima na području središnje Istre od 4. do 27. listopada, nudeći  bogatu ponudu jesenskih delicija, s naglaskom na autentične sezonske proizvode.  

U Tinjanu će se od 18. do 20. listopada održati tradicionalni ISAP  – Internacionalni sajam pršuta, koji okuplja najbolje proizvođače pršuta i predstavlja vrhunsku priliku za uživanje u ovoj istarskoj deliciji. 

Ova jesenska događanja u središnjoj Istri nude bogatstvo iskustava za sve ukuse i uzraste. Sve ostale vijesti, informacije o projektima i događanja na području Turističke zajednice središnje Istre dostupne su na mrežnoj stranici TZSI, Facebooku, Instagramu i LinkedInu. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter