27. Parenzana

FOTO / Uz zvižduk startao biciklistički maraton za sve generacije

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Snimila Gordana Čalić Šverko)

(Snimila Gordana Čalić Šverko)


Rekreativni biciklistički maraton Parenzana u svom je 27. izdanju pretvorio Vižinadu u biciklistički centar, ali i omiljenu pješačku destinaciju koja je tople rujanske nedjelje, uz kalendarski početak jeseni, okupila oko 700 biciklista i pješaka svih generacija iz Istre i Hrvatske, Slovenije, Italije i drugih zemalja.

Start s trga

Biciklistički maraton startao je na glavnom trgu u Vižinadi, uz zvižduk i tonski zapis kretanja lokomotive. Znak za polazak umjesto dugogodišnjeg »prometnika«, pokojnog Zvonimira Blaževića Zvonka iz Pazina, prvi je puta znak dao njegov nasljednik Marijan Šugar iz Nove Vasi. Zvonku je odana počast i zahvalnost što je punih 26 godina bio čovjek na čiji su znak biciklisti i pješaci kretali duž svojih ruta.

Iz Vižinade trasa je vodila kroz magičnu istarsku prirodu dionicom dugom 46,7 kilometara, asfaltiranom cestom duž trase Parenzane, relacijom Tićan - Karojba - Motovun - raskrsnica Mirna most - Istarske Toplice - Livade - raskrsnica Mirna most - Ponte Porton s ciljem u Vižinadi.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Osnovni cilj maratona čiju organizaciju potpisuje Turistička zajednica Općine Vižinada uz podršku Općine Vižinada i sponzora, omasovljenje je biciklizma kao rekreacijskog sporta, obogaćivanje turističke ponude u posezoni, produženje turističke sezone, te valorizacija i promoviranje prirodnih i drugih resursa, a pogotovo trase nekadašnje željezničke pruge Parenzana.

Među biciklistima je bio i Tomislav Čanić, doktor veterine iz Poreča, s veterinarskom praksom u Buzetu. Lani je pješačio, a ove se godine po prvi puta uključio u rekreativni biciklistički maraton. U Vižinadu je stigao u pratnji prijatelja i susjeda Ivice Marenića iz Poreča kojem je ovo bila biciklistička premijera, prvi se puta vozio biciklom otkako ima umjetno koljeno.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Direktorica Turističke zajednice Vižinada Lidija Brdarić izrazila je zadovoljstvo zbog vrlo uspješnog izdanja popularne Parenzane. Kazala je kako je to predivan maraton za sve generacije, pa oduševljava činjenica da u njemu uživaju oni maleni, kao i oni koji su već zašli u neke godine. Najmlađi biciklist na maratonu bio je Simon Hustić iz Rijeke, rođen 2018. godine.

Pješačenje

Pobjednice biciklističkog maratona, u ženskoj konkurenciji su prvoplasirana Melita Doričić (1972.) iz Rijeke, na drugom je mjestu Nina Bratož (1976.) iz Kranja te na trećem Tina Černe (1975.) iz Portoroža. U muškoj konkurenciji je prvo mjesto zauzeo Paolo Baldaš (2000.) iz Vižinade, slijedi ga Ivan Bukvić (1986.) iz Kaštelira i treći je Deni Kernjus (2002.) iz Poreča. Za rekreativce koji prednost daju pješačenju, organizirana je pješačka tura naziva » Viva Vino« koja je vodila deset kilometara dugom trasom. Lani biciklist, ove godine pješak, pješačku rutu predvodio je načelnik Općine Vižinada Marko Ferenac, zadovoljan dugovječnošću rujanske manifestacije zahvaljujući kojoj je Vižinada postala prepoznatljiva kao omiljena outdoor destinacija.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

- Rekreativni biciklistički maraton Parenzana kroz proteklih je 27 godina prerastao u jedno od najvažnijih rekreativnih događanja u Istri u posezoni, i presretni smo što nam mnogi kažu da im je upravo ovaj maraton i najdraži. Svima koji dolaze u našu lijepu Istru poručujem da imamo itekako što ponuditi i van ljetnih mjeseci, kazao je načelnik Ferenac uz zahvalu organizatorima, volonterima te sponzorima. Najstarija sudionica pješačke ture bila je Ema Pina Flego iz Zamaska, koja je pješačenjem proslavila svoj 85 rođendan.

Uoči velike, startala je mini biciklistička Parenzana, ulicama Vižinade krenuli su mali biciklisti, polaznici dječjeg vrtića iz Vižinade. Među njima i Greta Gudelj iz Ferenci i Marta Drenjančević iz Vižinade. Svega im je pet i pol godina pa ipak su već u nekoliko navrata sudjelovale na njima omiljenoj rujanskoj manifestaciji.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Rekreativni biciklistički maraton Parenzana ponovo se pokazao kao odličan način promoviranja i valoriziranja prirodnih i drugih resursa Istre, a osobito trase nekadašnje željezničke željezničke pruge Parenzane koja je ovdašnjem stanovništvo svojevremeno doslovno značila život.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter