nezadovoljni, šaljite mail plenkoviću!

Vijećnici Općine Raša održali posljednju sjednicu: Novom načelniku plaća gotovo 3.000 eura

| Autor: Branko Biočić
(Snimio Branko Biočić)

(Snimio Branko Biočić)


 Vijećnici Općine Raša na svojoj su posljednjoj sjednici održanoj u petak navečer usvojili izvješće o izvršenju proračuna za prvo polugodište ove godine u kojem su prihodi bili 1,2 milijuna, a rashodi 1,1 milijun eura. Kako je istaknula općinska samostalna upravna referentica za financije i proračun Kristina Višković Dobrić, prvo polugodište obilježilo je nekoliko ključnih događaja koji su utjecali na poslovanje.

Spalionica otpada

- Došlo je do promjena u izvršnoj vlasti odnosno do iznenadnog odlaska bivše načelnice, otišli su pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela i pravnica, Vlada je općini postavila povjerenika, održani su zatim lokalni izbori za novog načelnika općine. Sve je to utjecalo na izvršenje proračuna i restruktuirana je općinska uprava. Sve se to odrazilo na poslovanje, ali ipak izvršenje proračuna je bilo uravnoteženo, nismo imali nijedan rebalans ni nova zaduženja, općinska zaliha nije korištena, sve su financijske obveze izvršavane na vrijeme a potraživanja se dobro naplaćuju, istaknula je u svom opširnom i detaljnom izvješću Višković Dobrić te najavila rebalans proračuna u drugom polugodištu. Vijećnica HDZ-a Admira Žakula zamjerila je što izvješće nije prošlo odbor za financije jer je to obveza pa je zatražila očitovanje novog općinskog načelnika Lea Knapića koji je to trebao osigurati.

(Snimio Branko Biočić)(Snimio Branko Biočić)

- Da je trebalo išlo bi na odbor za financije, ali nije jer je to polugodišnje izvješće. Nemam što dodati onome što je Kristina rekla. Bilo mi je teško jer sam u lipnju stupio na dužnost i trebalo je pohvatati sve konce i posložiti, a nisam imao ni ekipirane stručne službe. Kao čovjek prihvaćam sve primjedbe, ali morate razumjeti okolnosti u kojima sam se našao, rekao je Knapić, a Žakula ga je upitala što je radio zadnja tri mjeseca, jer je proračun zahtijevao ozbiljne korake ustvrdivši kako je proračun netransparentan jer ga obrazlaže referentica a ne načelnik.

U obranu Knapića stao je predsjednik Vijeća Željko Zahtila, istaknuvši da Knapić nije bio načelnik u prvom polugodištu. Vijećnici su donijeli odluku o prodaji svoga dijela zemljišta u vlasništvu Općine u Koromačnu veličine oko tri tisuće četvornih metara od ukupne veličine parcele od 5.700 četvorna metra za 112 tisuća eura. Kako je obrazložila nova pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Barbara Babić Gobo, koja se tom prilikom i predstavila vijećnicima, prodaja će se obaviti putem javnog natječaja najboljem ponuditelju čemu se usprotivio Nevres Mulavdić iz SDP-a.

- Zemljište je građevinsko, u kamenolomu, i zna se kome se prodaje, Holcimu koji namjerava napraviti spalionicu otpada. Zašto mi to uopće prodajemo po toj niskoj cijeni, pitao je Mulavdić, a njegov stranački kolega Nikola Lazić predložio je da općina otkupi parcele od ostalih vlasnika. Žakula je podsjetila kako se ovo Vijeće već usprotivilo izgradnji spalionice otpada u Koromačnu i dužnost je Općine da zaštiti svoje građane jer nije sve u novcu. Odgovorio im je Knapić.

- Mene je taj elaborat zatekao na stolu i sve je već bilo pripremljeno. Mi nismo stopostotni vlasnici te parcele, ostali vlasnici već su se izjasnili da žele prodati svoj dio, a suglasnost je dala i Županija. To je u višem, državnom interesu, i mi smo tu nemoćni, osim da inzistiramo da Holcim izvrši svoje obećanje da će spalionica biti u zatvorenom sustavu. Ne bude li tako, ja ću se prvi lancima vezati za ogradu Holcima. Novac koji dobijemo od prodaje zemljišta namjeravam uložiti u sanaciju divljeg odlagališta u Brgudu. Treba učiniti sve da spalionica bude u zatvorenom sustavu, rekao je Knapić, nakon čega je Vijeće većinom glasova uz četiri protiv i jednog suzdržanog donijelo odluku o prodaji.

(Snimio Branko Biočić)(Snimio Branko Biočić)

Vijeće je izmijenilo i svoju odluku o javnim priznanjima, pa tako visina nagrade za životno djelo iznosi tri tisuće, a godišnja nagrada tisuću eura. Utvrđene su i povećane naknade članovima Vijeća i radnih tijela. Žakula je predložila da se te naknade uplate podmlatku RKUD-a Rudar Raša ili podmlatku NK Raša 1938. Mulavdić je predložio da se plaćaju samo putni troškovi, jer je čast biti vijećnik. Prihvaćen je prvotni prijedlog o povećanju naknada, uz opasku Zahtile da se sredstva iz proračuna namijenjena tim društvima mogu povećati tijekom godine. Na temelju odluke Vlade Republike Hrvatske povećan je i koeficijent plaće općinskom načelniku, koja će sada iznositi 2.939 eura umjesto dosadašnje 1.653 eura. Žakula je zatražila očitovanje načelnika, jer kako je rekla, to je mogućnost a ne obveza, pa su se neki gradonačelnici i načelnici odrekli veće plaće.

Mail Plenkoviću

- Ovo je odluka Vlade pa ako ste protiv možete pisati mail Plenkoviću da ste protiv, a mogu i ja to učiniti umjesto vas. Dosadašnja plaća načelnika bila je kao osnovica ograničavajući faktor za povećanje plaća općinskim službenicima, a sada to neće biti tako. Na natječaj, kada sam došao, nije se zbog malih plaća javio nijedan pravnik ni osoba zadužena za urbanizam, što me posebno zabrinulo, odgovorio je Knapić.

Vijeće je nakon odluke o povećanju plaće načelniku s 11 glasova, za i jednim suzdržanim donijelo i odluku o utvrđivanju koeficijenta službenicima Jedinstvenog upravnog odjelam koji je povećan za 5,75 posto što je za tisuću eura ukupno veće opterećenje u proračunu. To je ocijenjeno premalim, ali kako je najavila Babić Gobo, povećat će se kasnije osnovica pa time i još više plaća općinskim službenicima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter