NA DANAŠNJI DAN, GODINA JE 2003.

Vremeplov Glasa Istre: Veliki skup povodom povijesnog sjedinjenja za trajnu slobodu Istre

| Autor: Doria Mohorović
Naslovnica Glasa Istre iz 2003. godine

Naslovnica Glasa Istre iz 2003. godine


Kao što je već i na samoj naslovnici tadašnjeg Glasa Istre istaknuto, na današnji dan prije 21 godinu, u Areni je održan veliki skup u povodu 60. obljetnice sjedinjenja Istre, Rijeke, Zadra i otoka s maticom Hrvatskom. Povijesno sjedinjenje za trajnu slobodu Istre, kako se pisalo, popratilo je čak četiri tisuće antifašista, među kojima brojni istarski partizani, živući sudionici Pazinskih odluka, predstavnici talijanskih antifašističkih boraca ANPI, Zveze borcev iz Slovenije te Koroških partizana iz Austrije. Predsjednik Saveza antifašističkih boraca Hrvatske Ivan Fumić rekao je tada pred okupljenima da su se Istrani stoljećima borili za sjedinjenje, ali da je tek narodnooslobodilačkom borbom ostvarena mogućnost za konačnu odluku. Naglasio je, uz to, da je sloboda tada skupo plaćena i da je samo u Istri poginulo čak 17 tisuća ljudi.

Žrtve fašističkog terora

Tadašnji istarski župan Ivan Jakovčić naglasio je onda da se ne smije dopustiti revizija povijesti i rehabilitacija onih koji su počinili najveće zločine u povijesti čovječanstva.
- Prevelike su bile patnje našeg naroda da bismo danas šutke slušali opasne izjave nekih europskih političara koji pokušavaju rehabilitirati ulogu Mussolinija. Istina je samo jedna, Hitler, Mussolini i Pavelić bili su i ostali najveći europski zločinci. Uostalom, baš je Mussolii ovdje u Puli dobio šamarčinu što je, uz hrabrost pojedinca, bio jasan izraz što se mislilo o toj politici, rekao je onda Jakovčić aludirajući na Berlusconijevu izjavu o Mussolinijevoj »dobrohotnosti«. S prigodnim se govorom tada obratila i Marica Vrbanac, predstavnica Anfitašističkog fronta žena.
- Koliko je samo hrabrosti i odvažnosti trebalo ženama da u ruralnoj sredini razbiju stereotipe i otiđu u borbu - prednjačeći u partizanskom životu Istre. Tisuće žena prošlo je užase njemačkih logora i zatvora, a stotine su dale živote za slobodu, rekla je Vrbanac, što su okupljeni popratili velikim pljeskom. Podsjetili su da su sloboda Istre i njeno sjedinjenje s domovinom plaćeni velikim žrtvama. Više od šest tisuća boraca palo je na bojištima Istre i Hrvatske, više od 21.500 ljudi odvedeno je u njemačke logore smrti i na prisilan rad, od kojih se 5.500 nije vratilo svojim domovima, a 5.400 Istrijana stradalo je kao žrtve fašističkog ratnog terora.

Istog se dana pisalo o velikoj 60. obljetnici Glasa Istre. Rođendan je proslavljen domjenkom u Domu hrvatskih branitelja na kojem su se okupili novinari, djelatnici redakcije i drugi gosti koji su druženje produžili do sitnih noćnih sati. U reportaži koju potpisuju Dražen Dobrila, Adriana Tošić te urednik fotografije Eduard Strenja, vidjelo se kako je fešta prošla u znaku pjesme i plesa, uz iće i piće.
- Bila je to prilika da se popriča sa starim znancima, ali i da se upoznaju novi ljudi; da se razmijene novosti s bivšim kolegama, ali i da se sa sadašnjima još jednom popriča o svakodnevnoj rutinskoj »ne-rutini« u Glasu. Jasno, posebno je zadovoljstvo sresti kolege iz drugih dopisništava sličnih nazora i ukusa koje se, zbog svakodnevnih obaveza u Glasu, u uobičajenim prilikama jednostavno ne stigne vidjeti. Labin, Pazin, Rovinj i Umag (a i Trst, bogme) stigli su u punom sastavu, pisalo se o dinamici fešte koja je nakon razgovora krenula u drugom smjeru.
- Mladi Šilipetar zasjeo je na pijanino u holu i u rekordnom roku oko sebe okupio sve željne pjevanja. Uz Šilju, koji je udarao po tipkama s jednakim žarom kao što je i ranije pjevao, glas iz grla pustili su i redatelj Raponja, naša pjevačka debitantica Karin, urednice Tanja i Silva, »tehničari« Paus i Mladen, dopisnici Leticija i Velan...I tako do tri ujutro, a onda još nešto čavrljanja u parku oko Doma branitelja i potom - svako svojoj kući, pisalo se onda, uz fotografije koje su najbolje oslikavale feštu, a na kojoj su zabilježeni Pjer Ladavac, Zoran Angeleski, Eni Ambrozić, Željko Žmak, Vanesa Begić, Lara Bagar, Adriana Tošić, Marica Košta i Grgat.

Tadašnji broj Glasa Istre obilježili su i sportski uspjesi Istrijana. Članica Konjičkog kluba Medulin Tea Premate, danas pulska stomatologinja, osvojila je tada Kup Hrvatske u dresurnom jahanju. Na svom lipicaneru Conyju izborila je prvo mjesto, no svoj je talent potvrdila i na natjecanju u Varaždinu, održanom tjedan dana ranije, gdje se takmičila s deset najboljih hrvatskih jahačica. Zbrojem bodova ušla je u sam vrh hrvatskog konjičkog sporta. Valja istaknuti da je uz nju tada i druga članica KK Medulin Anja Ademi na svom konju Falconu osvojila treće mjesto čime je u ukupnom poretku za Kup Hrvatske osvojila četvrto mjesto.

Uspjeh je tada u dijelu autoceste Zahreb-Goričan, gdje je održano biciklističko prvenstvo države na kronometar, izborio i David Demanuele, aktualni predsjednik Mjesnog odbora Sv. Polikarp- Sisplac. Ovaj Puležan obranio je tada naslov u kategoriji mlađih seniora ostvaren godinu ranije.

Night club u Dugoj uvali

Aktivni su bili i biciklisti na pazinskom rekreativnom biciklističkom maratonu »1. memorijal Delzi Ladavac«, organiziran u spomen na preminulog vatrogasca koji je te godine stradao na požarištu. Bicikliranju se odazvalo 90 biciklista u tri kategorije - mountain bike trasa od 30 kilometara dužine (40 sudioniika), familijarna (35) od 17 kilometara i specijal (15 sudionika) u dužini od 45 kilometara. Najmlađa biciklistica bila je petogodišnjakinja Đeni, dok je četverogodišnja Ana maraton »odvozila« na sjedalici tatinog bicikla. Osim Pazinaca, stigli su i biciklisti iz Novigrada, Tupljaka, Umaga i Kršana, a sudjelovali su i članovi biciklističkih klubova - pulskog »Pasha«, »Adrenaline« iz Premanture, »Bujštine« iz Buja i labinskog »Istra bikea«.

U sklopu hotela »Croatia« u Dugoj Uvali svoja je vrata tada ponovno otvorio night club. Novi prostor omogućio je da se posjetiteljima i gostima ponude koncerti, go-go plesačice i razni zabavni programi. Prve večeri okupljene su zabavljale plesačice iz Slovenije i Rijeke, a kako je bilo najavljeno, klub je mogao primiti 200 gostiju, od četvrtka do nedjelje, prema radnom vremenu od 21 do 4 sata ujutro. Ulaz nije bio dozvoljen mlađima od 18 godina, a ciljana skupina bili su gosti hotela i poslovnjaci iz Istre.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter