empatija i solidarnost

Pomoć u liječenju malignih bolesti za sve građane Bujštine putem novoosnovane fondacije "Zajedno za život"

| Autor: Zvonimir Guzić
Članovi zaklade i pročelnik Slaviša Šmalc

Članovi zaklade i pročelnik Slaviša Šmalc


U Gradskoj vijećnici Grada Umaga održana je dodjela priznanja donatorima Zaklade »Zajedno za život«, humanitarne incijative koja je nastala na temelju pokušaja da se pomogne jednoj sugrađanki u liječenju teškog oblika zloćudne bolesti. Na žalost pacijentica je izgubila životnu bitku, ali empatija i solidarnost da se pomogne drugim teškim bolesnicima nastavila je živjeti u inicijatorima i volonterima pokrenute akcije. U ime zaklade okupljene su pozdravili Željko Kaštelan, Tamara Viktoria Prelac, Alba Žužić, Ema Jurešić i Jelena Jerec.

Simbol nade

- Naša misija i energija usmjereni su na senzibilizaciju građana i pružanje pomoći obiteljima s područja Bujštine, čiji članovi se bore s malignim oboljenjima. Cilj je financijski doprinijeti liječenjima koja nisu financirana od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Naša zaklada nije samo ime, već simbol nade, zajedništva i neizmjerne pomoći sugrađanima i susjedima u najtežim trenucima njihova života, rekla je članica Zaklade Ema Jurešić.

Premda je cijela priča pokrenuta krajem prošle godine, riješenje administrativnih zahtjeva i službena registracija zaklade dogodili su se u ovoj godini, tako da su sva financijska sredstva prikupljena u prošlogodišnjim akcijama sada položena na račun novoosnovane fondacije »Zajedno za život«.

- Na prošlogodišnjoj humanitarnoj akciji, održanoj 16. prosinca u parku iza Gradske vijećnice, uz pomoć brojnih donatora uspjeli smo organizirati bogat program koji je uključivao folklor, mažoretkinje, moderni ples, dječje igre i glazbene nastupe. Zahvalili bi se i umaškoj Kulturnoj udruzi mladih »Fobija« koja je pomogla oko glazbene organizacije. Velik odaziv građana i njihove financijske donacije omogućili su nam da prikupimo značajna sredstva, radi se o 4.718,62 eura kojima smo pridodali od prije skupljeni iznos tako da na računu zaklade trenutno imamo 14.751,50 eura. Od toga je 5.000,00 eura osnovna imovina, a na raspolaganju za slučaj potrebe imamo 9.751,50 eura, rekao je o prošlogodišnjim akcijama i financijskom stanju Zaklade »Zajedno za život« njezin upravitelj Željko Kaštelan.

Uslijedila je podjela mnogobrojnih zahvalnica svima onima koji su pripomogli zakladi donacijama sredstava ili volonterskim djelovanjem. Od brojnih ugostiteljskih objekata, privatnih tvrtki, pojedinačnih donacija do javnih ustanova poput Grada Umaga, Crvenog križa Bujštine, Dobrovoljnog vatrogasnog društva Umag, svi su zaslužni za osnivanje još jednog humanitarnog tijela spremnog pomoći bolesnim građanima. U ime Grada Umaga zahvalnicu je preuzela dogradonačelnica Florijana Bassanese Radin koja je pohvalila inicijativu i humanost članova fondacije »Zajedno za život« obećavši daljnju podršku gradskih institucija njihovom radu.

U svojstvu volontera priznanje je dobio i pročelnik Upravnog odjela za opću upravu i društvene djelatnosti Slaviša Šmalc, koji im od prvog dana stoji na raspolaganju. Vodstvo zaklade se posebno željelo zahvaliti i udruzi »Fobija« i izvođačima koji su pridonijeli skupljenim sredstvima svojim nastupom, Folklornom društvu Umag, Minicantantima Zajednice Talijana Fulvio Tomizza, Plesnoj skupini »Blue Dream«, grupi Popgunzi i Madeleine, te se nadaju da će ih podržati i na sljedećoj humanitarnoj akciji koju pripremaju za 14. prosinac ove godine na istom mjestu kao i prvi put, iza zgrade Gradske vijećnice.

Za sada jedan event godišnje

- Cilj nam je za sada jedan event godišnje, a u budućnosti se nadamo i brojnijim događanjima na kojima bi se skupljala sredstva za pomoć oboljelima. Imamo u izradi i web stranicu »Zajedno za život« na kojoj će biti objavljen naš žiro račun, tako da će oni koji žele u svakom trenutku moći uplatiti sredstva, rekao je Kaštelan.

Mnogobrojne zahvalnice dokaz su da se cjelokupna zajednica senzibilizirala sa skupinom mladih ljudi okupljenih oko ideje humanosti, svjesna da opaka bolest može biti sudbina bilo kojeg pojedinca. Svojim djelovanjem nastojat će pomoći nekome da ipak izbjegne zlu kob koju bolest nosi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter