u potrazi za odgovorom

HALO GLAS ISTRE: "Želim otvoriti ugostiteljski objekt, ali nikako da dobijem koncesiju". Kontaktirali smo Općinu Medulin

| Autor: Doria Mohorović
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


U redakciju Glasa Istre javio se mještanin Medulina Dino Špigić s pritužbom na rješenje o odbijenoj koncesiji na pomorskom dobru Općine Medulin. Iako je bio u kontaktu sa službenicima Općine Medulin, ističe da pismenim putem nije primio obrazloženje zbog čega je zahtjev njegova sina za obavljanje ugostiteljske djelatnosti na toj mikrolokaciji odbijen. Naveo je sljedeće:

Bodovanje za koncesiju

- Shvatio sam da je problem zbog kojeg moj sin nije ušao u bodovanje za koncesiju, u kućici koju on nema, a istu po natječaju i nije trebao imati jer je ionako nema gdje staviti, a dobavljač od kojeg je dobio predračun s rokom isporuke kaže da je apsolutno glupo da se kućica bilo gdje montira i onda premontira na željenu lokaciju. Isto je rekao i komunalni redar te u JU Kamenjak da se kućica kupuje i dostavlja tek po dobitku dozvole za određenu lokaciju. Drugih primjedbi na dokumentaciju nije bilo, ističe Špigić. Dodao je i da mu nije omogućen ni razgovor s načelnikom Ivanom Kircem kojeg je, kaže, kao zainteresirana stranka u više navrata zatražio.

Iz Općine Medulin na to odgovaraju da su unutar samog natječaja, objavljenog 31. siječnja ove godine, definirani uvjeti natječaja te potrebna, obvezna dokumentacija koja se prilaže prilikom podnošenja zahtjeva za dodjelu dozvola na pomorskom dobru.

- Uvjeti pod brojem 10. i 11. odnose se upravo na dokazivanju vlasništva sredstava i njima povezanih minimalnih tehničkih uvjeta. Valjani dokaz vlasništva sredstava ili korištenja istih ako nisu u vlasništvu podnositelja, smatraju se dokumenti s pravnom osnovom kao što su račun, ugovor o korištenju, ugovor o najmu, ugovor o zamjeni, ugovor o posudbi, darovni ugovor i slično te svi ostali materijalni dokazi o postojanju i vlasništvu sredstva. Nažalost, ponuda ili predračun nisu takvi dokumenti već privremeni dokumenti koji se koriste za pregled i potvrdu prije kupnje, nisu obvezujući i ne vode se u knjigovodstvenim evidencijama., ističu iz Općine dodajući da je, s obzirom na to da je davatelj dozvole Općina Medulin, ona jedina koja daje relevantne informacije o natječaju, a ne druge ustanove.

- Planom upravljanja pomorskim dobrom, a i samim javnim natječajem propisano je da podnositelji zahtjeva moraju ispunjavati sve uvjete kako bi se njihova ponuda uzela u obzir pri odabiru najpovoljnije ponude za dodjelu dozvole na pomorskom dobru. Na otvaranju ponuda osim povjerenstva za dodjelu dozvola na pomorskom dobru (koje provodi javni natječaj) prisutan je i javni bilježnik koji utvrđuje kompletnost, valjanost, vjerodostojnost i međusobnu usklađenost dostavljene dokumentacije, ističu iz Općine.

Predočivši mu odgovor koji smo primili iz Općine, Špigić na njega odgovara da je u dokumentaciji u kojoj se navode potrebne stvari za dobitak koncesije, napisano ‘’ugovor o vlasništvu, ugovor o najmu (i dr.)’’, a to ‘’i drugo’’, kaže, može opet značiti nekoliko stvari, pogotovo uzimajući u obzir da nigdje nije definirano da predračun ne spada u to nabrajanje.

U potrazi za odgovorom

- Nadalje, predračun je ujedno i čvrst dokaz naspram ugovora o najmu ili o posudbi ili slično, obzirom da se ti ugovori veoma lako po dobitku koncesije mogu i raskinuti, ističe on.

- Ne bi bilo potrebno kontaktirati ostale ustanove da nam Općina Medulin nije na pitanje što točno treba za kućicu, to jest, što će se točno prihvaćati za dokumentaciju, dala odgovor da ne znaju, obzirom da ne znaju niti u čijemu je točno vlasništvu kućica što se tamo nalazila u vremenu koncesije te da bi trebalo kontaktirati JU Kamenjak kako bi saznali što točno treba, iako su oni ti koji su izdali javni natječaj. Osim JU Kamenjak, kontaktiran je i pomorski redar koji je rekao da je dovoljno za dokaz priložiti slike terena mikrolokacije za koju se natječemo te obzirom da smo uz predračun za kućicu priložili navedeno, može se zaključiti da su nas ili navodili na krivi put namjerno ili ljudi koji bi trebali znati, ne znaju, zaključuje Špigić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter