nakon 51 godine

Smjena u oprtaljsko-žavrškoj župi: Župljani se oprostili od župnika Jukopile

| Autor: Robert Buršić
(Snimio Deni Basaneže)

(Snimio Deni Basaneže)


U nedjelju se svetom misom i druženjem od svojih vjernika oprostio vlč. Ante Tonči Jukopila, koji je tamo došao 1973. godine dekretom porečkog i pulskog biskupa. Prošla je otad pedeset i jedna godina! Zamijenio je vlč. Zvonimira Brumnića, svećenika narodnjaka, suradnika mons. Bože Milanovića.

Dekretom aktualnog biskupa mons. Štironje, don Ante Tončić je umirovljen i boravit će u pulskom svećeničkom domu Betanija. Jukopilu naslijeđuje vlč. Zoran Cetinić (41), dosad župni vikar u brojnim župama: Gologorice, Pazu, Pazinskim Novakima, Krbunima, Cerovlju, Borutu i Grimaldi. Vlč. Cetinić je rođen u Blatu na Korčuli, studij filozofije i teologije završio je u Biskupskom sjemeništu u Puli. Za svećenika ga je u pulskoj katedrali 2019. godine zaredio tadašnji porečki i pulski biskup dr. Dražen Kutleša.

(Snimio Luka Jelavić)Misa s kancelarom Sergijem Jelenićem u Župnoj crkvi u Završju (Snimio Luka Jelavić)

(Snimio Luka Jelavić)Misa oproštaja u velebnoj završkoj Župnoj crkvi koju je i obnovio don Ante Tonči Jukopila (Snimio Luka Jelavić)

U ime Biskupije i biskupa mons. Štironje, svečanosti ispraćaja don Jukopila bio je mons. Sergije Jelenić, biskupijski kancelar.

Obraćajući se vjernicima, don Ante Tonči prisjetio se svog djelovanja u ovim župama, teških poratnih dana, kad je crkva u Završju trebala biti pretvorena i štalu i skladište sijena.

Župnik u odlasku pustio je i poneku suzu govoreći o brojnim generacijama koje je krstio, vjenčao i ispratio na vječni spokoj.

Pozvao je župljane da ga posjeti u Puli, da za njega mole, a on će moliti za njih i njihove obitelji.

Vlč. Jukopila pohvalio je Općinu Grožnjan i načelnika Claudija Stocovza u pomoći pri obnovi sakralnih objekata. Načelnik Stocovaz pak zahvalio je donedavnom oprtaljsko-završkim župnikom na angažmanu u obnovi brojnih crkava u župi.

(Snimio Luka Jelavić)Grožnjanski načelnik Claudio Stocovaz uručuje župniku prigodne darove (Snimio Luka Jelavić)

Načelnik je don Jukopili uručio prigodne darove župljana i općine.

Ante Tonči Jukopila, svećenik, graditelj, bioterapeut i travar, rođen je u Ližnjanu 1935. godine. Četiri godine osnovne škole polazio je u Ližnjanu, a ostale četiri u Medulinu. Potom je u Puli stekao zvanje građevinskog tehničara, zaposlio se u Komandi vojnog odsjeka u Puli, bio je voditelj građevinskih radova u garnizonima u Umagu, Pazinu i Puli. Nakon godinu rada odlučio je postati svećenikom. Otišao je u Pazinsko sjemenište te nakon mature upisao Teologiju u Rijeci.

Za svećenika je zaređen 24. lipnja 1973. godine. Tada je imao 38 godina.


Podijeli: Facebook Twiter