NEMA RESTRIKCIJA

Ljetna vodoopskrba u buzetskom vodovodu i dalje stabilna, oko Gospe rekordna potrošnja

| Autor: Gordana Čalić Šverko  
(Foto Istarski vodovod)

(Foto Istarski vodovod)


Ljetna vodoopskrba na području djelovanja Istarskog vodovoda Buzet koji vodom snabdijeva veći dio Istre, a vodu distribuira i Vodovodu Pula te Rižanskom vodovodu Kopar, i dalje je stabilna.

- Zadovoljni smo s izdašnošću izvora. Svi su još uvijek u preljevu, što znači da daju više vode nego se iz njih crpi - kazao je direktor Istarskog vodovoda Mladen Nežić.

Izdašnost izvora Sveti Ivan trenutno iznosi oko 330 litara vode u sekundi, Gradola oko 800 litara vode u sekundi, a nivo akumulacije Butoniga na koti je od 38,59 metara nad morem što sve garantira neometanu vodoopskrbu i u nastavku turističke sezone. Izvor Bulaž dosta je nizak, na svega je 24 litara vode u sekundi, no ove godine nije bilo potrebe za korištenjem ovog rezervnog sustava tako da njegova ljetna izdašnost što se vodoopskrbe tiče nije ni bitna.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Novi ogranci

Potrošnja u sustavu Istarskog vodovoda Buzet uključujući količine koje se isporučuju Vodovodu Pula i Rižanskom vodovodu Kopar, zadnjih je dana oko 1.200 litara u sekundi što je na nivou prošlogodišnje. Nakon nedavnih mjestimičnih kiša, potrošnja vode značajno je pala i to se uvijek događa u ovom dijelu godine.

Oko blagdana Velike Gospe ostvarena je rekordna, maksimalna potrošnja u povijesti Istarskog vodovoda, kada je dosegnuta srednja dnevna potrošnja od 1.600 litara vode u sekundi, a do tada je maksimum bio 1.450 litara vode u sekundi. S time da je u dnevnim špicama potrošnja iznosila čak 1.900 litara vode u sekundi.

- Sustav je stvarno bio opterećen. Međutim zahvaljujući investicijama koje smo realizirali zadnjih desetak godina, naročito povezivanjem resursa u dolini rijeke Mirne, izvorišta i akumulacije Butoniga što omogućava preusmjeravanje vode iz jednog sustava u drugi, prošli smo bez ikakvih problema, zadovoljan je Nežić.

Akumulacija Butoniga, ključna za vodoopskrbu u špicama turističke sezone, najveće je umjetno jezero u Hrvatskoj koje se primarno koristi u vodoopskrbi. Višenamjenski objekt s dvije osnovne namjene, vodoopskrba i obrana od štetnog djelovanja vode u cilju zadržavanja vodnih valova, ali i navodnjavanje u nadležnosti je Hrvatskih voda, a Istarski vodovod ima pravo korištenja vode za potrebe vodoopskrbe.

Što se vodoopskrbnih investicija tiče, zaokruženo je povezivanje sustava u dolini rijeke Mirne, no puno je novih ogranaka koji nisu magistralnog karaktera nego više lokalnog, i to se realizira prema godišnjem investicijskom planu.

- Magistralan sustav je zadovoljavajući, no usred enormne izgradnje koja se događa zadnjih godina ne samo u priobalju, čak je i veći problem unutrašnjost, pojedina su područja problematična zbog kapaciteta cjevovoda koji su građeni prije četrdeset, pedeset godina i bili su dimenzionirani za tadašnje potrebe. Rješavamo ih postepeno, iz godine u godinu, no trebat će vremena da se sve dovede u punu funkcionalnost, najavio je Nežić.

Velika prodaja

Potrošačima na području svog djelovanja Istarski vodovod prošle je godine prodao 13,90 milijuna kubika vode, a Vodovodu Pula i Rižanskom vodovodu isporučio 4,29 milijuna kubika.

U Istarskom vodovodu očekuju premašiti prošlogodišnju prodaju vode. U prvih sedam mjeseci ove godine, svi mjeseci su po prodaji vode bolji nego u istom razdoblju lani, bolji i od planiranih veličina, izuzev lipnja kada je zbog kišnog razdoblja zabilježena nešto manja prodaja.

Najveći prošlogodišnji potrošač s gotovo milijun i pol kubika vode na godišnjoj razini je Plava Laguna. Slijede Maistra, Valamar Riviera pa Aminess, Valipile i Valalta.

Jedna od karakteristika Istarskog vodovoda sezonska je potrošnja, u ljetnim mjesecima potrošnja vode na turistički orijentiranom istarskom poluotoku u prosjeku je četiri puta veća nego tijekom zime.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter