Prema planu

U dva mjeseca u Poreču milijun i pol noćenja

| Autor: Zvonimir Guzić
(Snimio: Manuel Paljuh)

(Snimio: Manuel Paljuh)


Nedavno komentirajući rezultate turizma za prvih sedam mjeseci ove godine, ministar turizma i sporta Tonči Glavina izrazio je zadovoljstvo dosadašnjim pokazateljima, gdje je istaknuo tri posto više dolazaka i jedan posto više noćenja nego lani. Postoji uzrečica da je statistika poput bikinija, jer otkriva mnogo, ali ne pokazuje ono najbitnije, što u slučaju turističke sezone znači da su određeni parametri više nego dobri, ali ostaje najbitnije pitanje kolika će na kraju biti zarada od svih tih pozitivnih pokazatelja. Nekakvo prolazno vrijeme i iskustva sa terena provjerili smo u Turističkoj zajednici grada Poreča, jednog od najjačih turističkih središta u cijeloj državi.

Prema planu

Prema podacima iz sustava eVisitor, Poreč je još 26. lipnja ove godine ostvario magičnu brojku od milijun turističkih noćenja, što je identično rezultatu ostvarenom istog dana prošle godine. Ovaj turistički podatak jasno ukazuje na stabilnost turističke ponude u gradu Poreču.

- Po posljednjim podacima, iz sredine osmog mjeseca, zabilježeno je 450 tisuća dolazaka što je na razini prošle godine, dok je noćenja 2,373 milijuna što je za jedan postotni bod manje nego lani. Ako smještaj gledamo po kanalima prodaje onda hoteli imaju dva posto više gostiju, kampovi su na istim brojkama, dok su privatni i nekomercijalni smještaj u padu za pet posto u odnosu na 2023. godinu. Emitivna tržišta su i dalje Njemačka, Austrija, Slovenija, Hrvatska i Italija, premda su Nijemci podbacili s dolascima u prvom dijelu sezone što se najviše osjetilo na vanpansionskoj ponudi - rekao je direktor Turističke zajednice Poreč Nenad Velenik.

(Snimio: Zvonimir Guzić)Nenad Velenik (Snimio: Zvonimir Guzić)

Sudeći po iznesenim podacima nema razloga za brigu i prihodi bi trebali biti na razini prošle godine, ako ne čak i nešto veći s obzirom na inflaciju i porast cijena u svim segmentima društva.

- Približavamo se 2,5-milijuntom noćenju i ukoliko ne dođe do neke nepredviđene situacije realizacija turističkog prometa će biti na lanjskoj razini, što je u potpunosti sukladno zacrtanom planu i programu rada TZ-a za 2024. godinu - ističe direktor TZ-a Poreč

Odlična posezona

- Ono što raduje su odlične najave kroz period posezone, koje su uvjetovane prije svega mega eventima kao što su Istria 300 te Plava laguna Ironman 70.3, ali i ostalim projektima koje smo zajedno s našim partnerima te Gradom Porečom pripremili za mnogobrojne goste. Tu prije svega mislim na manifestacije Porečki delfin, Big Game Fishing, Tunalicious Street Food Festival, Vinski grad, a imamo i mnogobrojna iznenađenja koja nas očekuju do kraja kalendarske godine - ističe Velenik, koji ističe da treba napomenuti i da su u tijeku nove investicije u hotelski turizam čime će Poreč dobiti približno dvije tisuće novih visoko kvalitetnih kreveta i to tijekom cijele kalendarske godine.

Što bi značilo da će Poreč u periodu od kraja lipnja, kad je ostvareno milijunto noćenje, do kraja kolovoza imati brojku od 1,5 milijuna noćenja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter