razgovor s gradonačelnikom

Bujski proračun bogatiji za gotovo 2 milijuna eura, na redu su brojni infrastrukturni projekti

| Autor: Zvonimir Guzić
(Snimio Zvonimir Guzić)

(Snimio Zvonimir Guzić)


Razvoj i napredak svakog grada ovisi o proračunu i projektima koji se unaprijed planiraju u sklopu financijskih mogućnosti. Postoje infrastrukturni prioriteti koje gradska vlast nastoji riješiti na zadovoljstvo svojih građana.

Grad Buje nije iznimka u tom razvojnom procesu tako da smo s gradonačelnikom Fabriziom Vižintinom napravili svojevrsni pregled planiranih projekata u skoroj budućnosti.

Ovogodišnjim rebalansom proračuna bujska gradska blagajna je postala bogatija za preko 1,7 milijuna eura koji će se namjenski utrošiti za dobrobit Buježa i okolnih mjesta.

- Nakon urbanističkog plana i dražbe za parcelu u Digitronskoj ulici od tvrtke Plodine Grad Buje je dobio 1,55 milijuna eura, uz određeni dodani iznos od komunalnih naknada išli smo u rebalans proračuna i za 1,71 milijun eura pokrenuli niz projekata koje mislimo realizirati u sljedećih pola godine.

S Plodinama smo dogovorili njihovu izgradnju javnog parkirališta za 50-ak vozila odmah na susjednoj parceli prema Digitronu za iznos komunalnog doprinosa kojeg bi nam trebali platiti - rekao je u uvodu gradonačelnik Buja.

Najveća financijska stavka otpada na sportsku infrastrukturu i radove u zoni oko nogometnog stadiona.

- Postavljanjem umjetne trave na pomoćnom igralištu omogućit ćemo puno kvalitetnije treninge našim najmlađim nogometnim selekcijama koje su do sada zimske treninge imali u dvorani, a ovako će imati uvjete za cjelogodišnji rad na travnatom terenu. Mijenja se i rasvjeta na reflektorima, na šest postojećih stupova stavit će se nove led lampe pa će se nesmetano moći trenirati i u večernjim satima.

Iza tribine glavnog terena gradit će se i polivalentno pješčano igralište, na kojem će se osim odbojke moći igrati rukomet i nogomet na pijesku. Ukupna investicija vrijedna je oko 790 tisuća eura, od čega 650 tisuća eura otpada na umjetni travnjak - rekao je Vižintin.

Dio sredstava ulaže se i u cestovnu infrastrukturu.

- U planu je završetak ceste od Buja do mjesta Kukov Vrh. U samom mjestu se nalazi farma Roberta Kadenara sa stotinjak krava, a do sada je taj put bio neprohodan tako da će se ovim projektom olakšati i rad velikog gospodarskog imanja. Tu su još rekonstrukcije dionice Smilovići - San Mauro, dijela ceste Sv. Ivan - Lozari te puta od Krasice do Vrha Činić. Što se tiče samog grada ide sanacija asfaltiranih površina kod Centra za socijalno te u ulici Matije Gupca kod Dječjeg vrtića i odvojak za dječje igralište. Trošak iznosi nešto više od 410 tisuća eura.

Tu možemo dodati i popločenje dva šljunčana parkirališta u starogradskoj jezgri, vrijednosti 150 tisuća eura. Parking se neće asfaltirati, uz dozvolu konzervatora postavit ćemo ploče tlakovce u dvije nijanse tako da će biti označena parkirna mjesta. Pri kraju smo i s uvođenjem kontrole parkinga u starogradskoj jezgri gdje će se montirati rampe koje će prepoznavati tablice i moći će ući samo registrirani stanari. Uz njih bit će dozvoljen i ulaz vozilima javnih službi - rekao je gradonačelnik.

- Od dugoročnih projekata uskoro počinju radovi na kaštelu Rota u Momjanu gdje ide obnova glavnog ulaznog portala u vrijednosti od 400 tisuća eura, od čega trećinu financira Ministarstvo kulture i medija, dok ostatak u polovičnom iznosi pokrivaju Odjel za kulturu Istarske županije i Grad Buje. Rekonstrukcija ide u povijesnim gabaritima i ulaz će izgledati identično kao nekad u prošlosti - zaključio je Vižintin.

Školski objekti

Dio projekata obuhvaća i školske objekte u okolnim mjestima kojima je potrebna obnova.

- U rekonstrukciju ide zgrada škole u Kršetama gdje će se urediti stan za potrebe učitelja i doktora, a uz to će se obnoviti i prostorija koju će koristiti MO Kršete. Drugi projekt je sanacija ogradnog zida škole u Momjanu.

Nevezano za školstvo, imamo i sanaciju krovišta zgrade Katastra u Bujama. Trošak je oko 250 tisuća eura za sva tri objekta -, rekao je gradonačelnik, dodavši da ide i izgradnja pedesetak rasvjetnih tijela u mjestima Kaldanija, Bibali, Kršete, Jurcanija, Buroli, Momjanska ulica i Buje-Sv. Sebastijan, u vrijednosti od 105 tisuća eura.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter