NATJECANJE ISTARSKIH VATROGASACA

FOTOGALERIJA / Natjecale se 34 ekipe iz cijele Istre s 375 vatrogasaca

| Autor: Branko Biočić


Gradski stadion u Labinu bio je u subotu prijepodne mjesto održavanja natjecanja svih istarskih vatrogasaca, članova Vatrogasne zajednice Istarske županije. U vježbama spretnosti i spremnosti udjelovale su 34 ekipe s 375 vatrogasaca. Pridodaju li se natjecateljima suci, vodstvo i organizatori u Labinu je bilo petstotinjak članova vatrogasnih postrojbi.

Vatrogasci od malih nogu

Nastupila su i djeca iz pomlatka od 6 do 12 godina, mladeži od 12 do 16 godina, vatrogasci dobrovoljnih vatrogasnih društava te javnih vatrogasnih postrojbi u muškim i ženskim kategorijama. Natjecanje se sastojalo od brzog i vještog izvođenja vatrogasnih vježbi vatrogasnim spravama i opremom. Sve je počelo mimohodom od Osnovne škole Matije Vlačića do Gradskog stadiona, koji je predvodila Limena glazba iz Pazina. Na labinskom Gradskom stadionu minutom šutnje odana je počast svim preminulim vatrogascima, izvedene su himna i svečana pjesma "Krasna zemljo, Istro mila", a postrojenim sudionicima natjecanja su se obratili županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac, zamjenik župana Tulio Demetlika, te u ime domaćina labinski gradonačelnik Valter Glavičić.

(Snimio Branko Biočić)(Snimio Branko Biočić)

Kozlevac je istaknuo kako se vatrogasna mladež okuplja svake dvije, a seniori svake četiri godine, te kako je cilj ovoga okupljanja kroz natjecanje provjeriti spremnost i spretnost vatrogasaca u zaštiti sigurnosti građana i njihove imovine. Posebno je zahvalio Gradu Labinu, njegovim susjednim općinama i NK Rudaru na pomoći u organizaciji natjecanja. Demetlika je zahvalio Kozlevcu što je Labin izabrao za domaćinstvo, a posebno ga je obradovao veliki broj mladih i žena koji su se opredijelili za vatrogastvo, koje je u funkciji zaštite i spašavanja građana i imovine.

(Snimio Branko Biočić)(Snimio Branko Biočić)

Spomenuo je i ekstremne klimatske promjene koje izazivaju sve više nevolja na kopnu i moru, pa se od vatrogasaca očekuje da budu spremni i u službi građana. Pohvalio je Vatrogasnu zajednicu Istarske županije koja dobiva sve više pohvala i Dina Kozlevca koji je ustrajan u naporima za modernizacijom i opremanjem postrojbi, pa je Demetlika najavio i osiguranje sredstava za nabavu brodice vatrogascima, te u Puli otvaranje županijskog centra za spašavanje.

Labinski gradonačelnik Valter Glavičić rekao je kako je prepuštanje vatrogastva regionalnoj i lokalnoj samoupravi najbolji primjer kako stvari mogu funkcionirati. Istaknuo je kako je u vatrogastvo Istarske županije puno uloženo, pa mu je drago vidjeti puno mladih lica, što je svjetlo na kraju tunela. Osvrnuo se i na Međunarodnu vježbu održanu u Labinu, koja je pokazala kako funkcioniraju vatrogasci u Europi, te je najavio u sljedećoj fazi ulaganja u funkcioniranje sustava civilne zaštite.

(Snimio Branko Biočić)(Snimio Branko Biočić)

Tri prvoplasirane ekipe po kategorijama stekle su pravo sudjelovanja na Državnom vatrogasnom natjecanju koje će se održati iduće godine. To su u kategoriji pomladak muški DVD-CVVF Pula-Pola, DVD Žminj i DVD-CVVF Bale-Valle, kod mladeži žene DVD-CVVF Ližnjan-Lisignano, DVD Marčana i DVD Žminj, kod muške mladeži DVD Svetvinčenat, DVD Pićan i DVD Žminj.

(Snimio Branko Biočić)(Snimio Branko Biočić)

Kod DVD žene "A" DVD Buzet i DVD Marčana, kod DVD muški "B" DVD Peroj, DVD Buzet i DVD Svetvinčenat. Prva tri mjesta u kategoriji DVD MUŠKI "A" osvojili su DVD Svetvinčenat 1, DVD Buzet i DVD Svetvinčenat 2.

Zavidna razina spremnosti

U kategoriji JVP "B" najbolji su bili redom JVP Pula, JVP Buzet i JVP Labin. Kod JVP "A" pobijedila je JVP Pula ispred JVP-UVFP Rovinj-Rovigno i JVP Poreč. Ocjenjujući natjecanje, županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac rekao je:

(Snimio Branko Biočić)(Snimio Branko Biočić)

- Imali smo prekrasno vrijeme, za razliku od prije nekoliko dana kada je bilo kiše, što bi utjecalo na kvalitetu natjecanja. Mogu izraziti zadovoljstvo onim što su ekipe prikazale, bilo je nekoliko padova, ali nije bilo teže ozlijeđenih. Tu je bila ekipa Hitne pomoći i sve je proteklo kako treba. Cilj je postignut, pokazana je spremnost naših vatrogasaca za sve zadatke, a oko 500 pripadnika vatrogasne zajednice se družilo, vidjeli su se nakon dugo vremena. Cijela Istra je bila tu i to je onaj najveći cilj, jer mi funkcioniramo kolegijalno. Istra je jedno vatrogasno područje i mi smo upućeni jedni na druge i tako funkcioniramo, rekao je Kozlevac te istaknuo zavidnu razinu spremnosti vatrogasaca od mladih do odraslih jer zbog ljetne sezone nije bilo puno prostora za posebne pripreme.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter