U centru Rovinja

Kuća rovinjskog pelinkovca posveta je biljnim likerima

| Autor: Nina Orlović Radić
(Snimila Nina Orlović Radić)

(Snimila Nina Orlović Radić)


Posjetitelji Rovinja dobili su unikatni i originalni prostor koji, na sedamdesetak četvornih metara, priča priču o povijesti i baštini ovog grada. Uz znamenitosti koje Rovinj posjeduje, novootvorena prodavaonica biljnih likera Darna koju smo imali čast prvi posjetiti, na svojim policama i pomno osmišljenom prostoru predstavlja ono najautentičnije i najbolje što Rovinj u prehrambenom smislu nudi - jedinstven doživljaj ispijanja biljnih likera s obiteljskim potpisom Latinović.

Proizvodi su to koji svojim okusima, mirisima i bojama pričaju priču o Istri i Rovinju, njenim zelenim i biljem plodnim poljima i livadama koje je istarski čovjek ukrotio svojim znanjem i rukama.

Sinonim za kvalitetu

Kuća Rovinjskog pelinkovca logičan je slijed, kao i isključivi nasljednik jedne od ukupno sedam destilerija žestokih pića koliko ih je daleke 1925. godine postojalo na području grada.

Darna je dakle, prvi i jedini izvorni spomenik vještinama naših predaka, ali i baštinik onog najboljeg što su nam u naslijeđe ostavili. Potpisom novog vlasnika i proizvođača Darna je danas sinonim za kvalitetan, originalan i autohtoni proizvod Rovinja.

(Snimila Nina Orlović Radić)(Snimila Nina Orlović Radić)

Autorski potpis enologinje Katerine Latinović koja je profesionalni život posvetila istraživanju i osmišljavanju biljnih likera, rezultirao je svjetski poznatim i prepoznatljivim alkoholnim pićima koji su sinonim za kvalitetu proizvoda i izvorni brend s kojim s kojim se građani Rovinja ponose. Poznato je naime da je pelinkovac najiskrenije domaće piće dobrodošlice kao i neizostavni suvenir koji se daruje prijateljima.

Carduccijeva ulica, u kojoj se nalazi i stogodišnja Tvornica likera, otvorenjem ovog modernog i funkcionalnog boutique salona, sada je dobila i atraktivnu Kuća rovinjskog pelinkovca.

Originalna receptura

Uz pelinkovac, policu do police, izloženi su i ostali višestruko nagrađivani i svjetski cijenjeni proizvodi nastali pod zaštićenim i originalnim recepturama magistre enologinje.

Svi građani, štovatelji biljnih likera i originalnih receptura od ovog će se tjedna i sami moći uvjeriti u kvalitetu i autohtonost rovinjskog tekućeg brenda. Ono što također, posebnim čini Kuću rovinjskog pelinkovca je angažman i umreženost profesionalnih sugrađana koji su pomogli u vizualnom osmišljavanju i izgledu novog boutiquea - od arhitekta Aleksandra Parisa, Studija Tumpić/Prenc do etnologinje Tamare Nikolić Djerić.

Ostvarenje sna

Od svog se osnivanja 1925. godine do danas proizvodnja likera u rovinjskoj tvornici temelji na originalnim i izvornim recepturama, sirovinama i prirodnim pripravcima za proizvodnju finalnih proizvoda, a enologinja Katerina Latinović ovim je salonom podigla proizvodnju na viši nivo, ali i ostvarila svoj višegodišnji san.

- Ovo je ostvarenje moje dugogodišnje želje - otvoriti dućan/muzej Kuća rovinjskog pelinkovca. To je priča o trudu i radu svih dosadašnjih generacija u provođenju tradicije i kvalitete proizvoda. Nadam se da će ovaj objekt i u budućnosti generacija koje dolaze ostati i biti ponos našeg Rovinja, rekla je Katerina Latinović.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter