NOVA SREDNJA ŠKOLA

Bassanese: Uz srednju školu u planu i obrazovni kampus

| Autor: Zvonimir Guzić
(Snimio: Zvonimir Guzić)

(Snimio: Zvonimir Guzić)


San mnogih generacija umaških srednjoškolaca o školi u vlastitom gradu postao je stvarnost u školskoj 2024./2025. godini. Iako se trenutno radi o izdvojenom odjelu Gospodarske škole Buje s dva gimnazijska smjera, prirodoslovno-matematičkom i jezičnom gimnazijom, pokrenut je proces koji bi s vremenom trebao Srednju školu u Umagu učiniti samostalnim subjektom s puno širim obrazovnim programom.

Dvadesetogodišnji megaprogram

Sama izgradnja školskog objekta bio je mukotrpan proces kojeg je vodstvo Istarske županije dugo ignoriralo tako da je naposljetku Grad Umag, na čelu s gradonačelnikom Vilijem Bassaneseom, školu izgradio vlastitim sredstvima.

- Odgovornost prema zajednici, stvaranje uvjeta za razvoj, međugeneracijska solidarnost, održivi razvoj, socijalna osjetljivost, a posebno briga o djeci i umirovljenicima kao dvije najosjetljivije skupine građana, vrijednosti su koje obilježavaju projekte i investicije Grada Umaga. Vođeni tim principima nakon što smo 2009. godine preuzeli vlast i dubinski snimili stanje, 2010. godine pokrenuli smo jedinstven projekt »Umag - grad djece 2010. - 2030.« koji je postao dvadesetogodišnji megaprogram u smjeru osiguravanja najboljih odgojno-obrazovnih uvjeta i standarda za naše najmlađe sugrađane.

Plan je bio da u tom razdoblju obnovimo, nadogradimo ili na novo napravimo sve vrtiće i osnovne škole na području Umaga, te da izgradimo i srednju školu. Danas od toga imamo realizirano osam vrtića, šest škola plus jednu koja će biti gotova do početka školske godine, te srednju školu što iznosi šesnaest zgrada u 15 godina, a u planu nam je još nadogradnja hrvatske osnovne škole i izgradnja nove zgrade talijanske osnovne škole, te obnova još jedne škole i dva vrtića. Obrazovanje je temelj opstojnosti kako države tako i lokalne zajednice. Umag je kao grad iz političkih razloga još davno prije stavljen u drugi plan što se tiče srednjoškolskog obrazovanja, ali mi ne možemo dozvoliti kočenje našeg razvoja i napretka zbog argumenata iz prošlosti, rekao je gradonačelnik Vili Bassanese.

Uskoro počinje nova školska godina, kakva je situacija oko upisa u dva gimnazijska smjera koja je Srednja škola Umag dobila u sklopu bujske Gospodarske škole?

- Do izmjene mreža srednjih škola koju određuje država, uz prethodni prijedlog Županije u kojoj bi se gradu Umagu dopustilo da ima samostalnu srednjoškolsku ustanovu, naša škola će biti u sklopu Gospodarske škole Buje. Mi smo još 2014. godine sa Županijom dogovorili preseljenje Gospodarske škole iz Buja u Umag, međutim to se tada nije dogodilo zbog nedostatka političke volje. Nakon toga krenuli smo samostalno u investiciju i mi smo danas jedini grad u Hrvatskoj koji je samostalno izgradio srednju školu.

Da bi došlo do izmjene mreža srednjih škola i Umag dobio samostalnu školsku ustanovu, treba se jedna srednja škola ugasiti. Mi smo četvrti grad po veličini u Istri i nelogično je da puno manji gradovi od nas imaju po dvije ili čak tri srednje škole, a mi ni jednu. Do toga je došlo zbog političkih razmišljanja prije deset godina i to treba jasno reći, sad se politička slika promijenila i postoji dobra volja da se Umagu osigura samostalna srednjoškolska ustanova. Pozdravljam tu dobru volju i posao će biti gotov kad škola počne s radom. Mi trenutno krećemo od početka bez obrazovne tradicije i ljudi na našu srednju školu gledaju s oprezom što je dovelo do situacije da se u prvom upisnom roku prijavilo 17 učenika.

Nesumnjivo je da će škola godinama rasti kvalitativno i kvantitativno, a do tada ćemo morati prevladati ove početne izazove. Logika nalaže, kad već nije realizirana ideja s Gospodarskom školom, da s vremenom grad Umag dobije Gimnaziju, odnosno da matematičkom i jezičnom dodamo smjer opće gimnazije i kao takvi postanemo samostalna cjelina, rekao je Bassanese o trenutnom stanju u Srednjoj školi Umag, uz naglasak kako je do sada sproveden samo dio većeg plana kojeg grad planira realizirati kad je obrazovanje u pitanju.

U planu i zgrada fakulteta

Po riječima gradonačelnika na prostoru uz Savudrijsku ulicu gdje se već nalazi novoizgrađena srednja škola, dječji vrtić i jaslice u planu je do 2040. godine izgradnja obrazovnog kampusa koji bi još uključivao đački dom, sportsku dvoranu, fakultet i novu talijansku osnovnu školu.

- Konačni cilj ovog cjelokupnog projekta koji bi se nadovezao na priču »Umag - grad djece 2030.« bio bi obrazovni kampus kao jedna zatvorena cjelina u kojoj bi postojali svi uvjeti za odgoj i obrazovanje od najmlađe dobi do fakultativne razine. Uz već izgrađeno, slijedeća faza je gradnja nove talijanske osnovne škole koja će se nalaziti između zgrade vrtića i srednje škole. Realizacija tog projekta bi počela 2026. godine kad se nadogradi aneks na sadašnju hrvatsku Osnovnu školu »Marija i Lina« čija izgradnja kreće slijedeće godine. Nakon toga ide izgradnja đačkog doma čija lokacija bi bila uz Savudrijsku cestu ispred srednje škole i sportske dvorane koja bi se smjestila na školskom terenu pored rotora. U završnoj fazi do 2040. u planu je i zgrada fakulteta koji bi bio svojevrsni međunarodni Centar izvrsnosti.

U pregovorima smo sa Koradom Korlevićem iz zvjezdarnice Višnjan oko tog projekta, a mislimo razgovarati i sa Sveučilištem u Puli oko izdvajanja jednog dijela njihovog programa u Umag. Zgrada fakulteta bi bila smještena uz park prema Crvenom križu, rekao je o budućim planovima gradonačelnik Bassanese, istaknuvši da se društvo gradi na zdravim temeljima obrazovanja i sporta u što Grad Umag ulaže velik dio svojih sredstava i potencijala.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter