SLATKA ISTRA

FOTO / Tradicijski kolači po starim istarskim receptima

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Snimila: Gordana Čalić Šverko)

(Snimila: Gordana Čalić Šverko)


Slatka Istra, najslađa ljetna manifestacija i prava sveistarska gastronomska fešta za sve generacije, u svom je 26. izdanju oduševila sve koji su se dan uoči blagdana Svete Marije Vele uputili u Vižinadu. Slastice su se u prošlosti Istre pripremale za posebne prigode, razlog tome bili su skromni životni uvjeti, a korištene su uglavnom samo osnovne namirnice. Kroz vrijeme iznjedrilo se devet vrsta kolača koje se prepoznaju kao tradicijski: fritule, kroštule, breskvice, pinca, pandišpanj, paštine, cukerančići, povetica i bucolaj. Sva ta slatka istarska gastro tradicija mogla se je na jednom mjestu vidjeti na Slatkoj Istri.

(Snimila: Gordana Čalić Šverko)(Snimila: Gordana Čalić Šverko)

Najmlađi sudionik

Domaćice i domaćini iz svih krajeva Istre, njih 107, za Slatku Istru pripremili su čak 207 uzoraka kolača, svih odreda spravljenih po starinskim receptima koji se brižno čuvaju u zapisima obiteljskih kuharica u gotovo svakom domaćinstvu. Slatka Istra manifestacija je koja slavi gastro tradiciju, koja slavi baštinu s ciljem njenog prenošenje na mlade generacije stoga, kazala je direktorica Turističke zajednice Vižinade Lidija Brdarić, veseli što je ove godine najmlađim sudionicama 10 i 13 godina, a najmlađem sudioniku 16 godina.

(Snimila: Gordana Čalić Šverko)(Snimila: Gordana Čalić Šverko)

Mate Valentino Selar iz obližnjeg Tara na Slatkoj Istri natjecao se s breskvicama, na jesen kreće u drugi razred škole za kuhara, Turističko - ugostiteljske škole Antona Štifanića Poreč. Ovo mu je druga godina da sudjeluje na Slatkoj Istri, lani s poveticom, a ove godine s breskvicama.

- Za breskvice sam se odlučio zbog none Mirne iz Motovunskih Novaki jer ona ih radi već godinama i njezine su breskvice najbolje. Svi smo unuci odrasli na njima, povjerio nam je mladi zaljubljenik u slastičarstvo.

(Snimila: Gordana Čalić Šverko)(Snimila: Gordana Čalić Šverko)

Najbolje kolače odabrao je stručni žiri u čijem su sastavu bili Sandra Živolić, profesorica kuharstva i slastičarstva, Franko Milotić, profesor kuharstva, Klaudija Pilato iz pekare-slastičarnice Concettino, Tanja Kocijančić s portala Istra Terra Magica, te u ime domaćica Slatke Istre više puta nagrađivana Danijela Koraca.

Proglašeni su i pobjednici za svaku pojedinačnu vrstu kolača, u devet kategorija. Vesna Škofić odnijela je pobjedu za najbolje kroštule, Brigit Ferenac za breskvice, Lučana Ritoša za poveticu i Nevija Gardoš za bucolaj. Najbolju pincu ispekla je Dorijana Tončić, naj fritule nastale su u kuhinji Lucie Venier, Marija Zidarić napravila je najbolji pandešpanj, Suzana Banovac paštine te Gordana Lončar cukerančiće.

(Snimila: Gordana Čalić Šverko)(Snimila: Gordana Čalić Šverko)

U Slatku Istru svojim je nastupom uvela Kumpanija kosirići iz Tinjana, a otvorio ju je načelnik Općine Vižinada Marko Ferenac. Zahvalio se svim sudionicima, jer po kolovoškim vrućinama zasigurno nije bilo lako peći toliko kolača, kao i brojnim volonterima i udrugama, svima koji su marljivo pomagali u organizaciji.

Direktorica Turističke zajednice Općine Vrsar Klara Trošt Lesić prezentirala je tradicionalnu slasticu od lješnjaka za koju je u tijeku postupak zaštite kao nematerijalne kulturne baštine. Svake godine u Vižinadi se nastoji prezentirati slastica jednog određenog područja, koja ne ulazi u devet natjecateljskih kategorija tako je ove godine izbor pao na vrsaranske amarete, istarsku inačicu talijanskih amareta, ali se za razliku od njih ne pripremaju s bademima, već s lješnjacima.

U Kući Maraston čiji je prvi kat posvećen upravo Slatkoj Istri, održana je radionica izrade tradicionalnog istarskog kolača, a ove je godine red došao na breskvice. Vodila ju je prošlogodišnja i ovogodišnja pobjednica upravo u kategoriji breskvica, 38-godišnja Brigit Ferenac iz Ferenci. Prvi kolač napravila je sa svega devet godina, a više ih voli raditi nego jesti.

(Snimila: Gordana Čalić Šverko)(Snimila: Gordana Čalić Šverko)

- Ljubav prema kolačima potječe iz djetinjstva. Moja baka radila je jako puno kolača, djed ih je volio degustirati i ona je s vremenom to prenijela na mog oca i mene. Svoj pobjednički recept za breskvice osmislila sam upravo s ocem i ponosna sam na sve što smo postigli. Recept je pun ljubavi i pažnje prema svakoj toj maloj kuglici. Potrudila sam se da jedan jednostavan, a opet kompliciran kolač dovedem do savršenstva od biskvita i tijesta koje se peče, do punjenja i izrade. Najvažnije je da tijesto dugo odmara, čak bi rekla preko noći u frižideru, i da nakon što se oblikuju kuglice, one još jednom dugo odmaraju, i peču se na jako niskoj temperaturi, dosta dugo vremena, kazala je Brigit. Najavila je da uskoro svoju osobnu slatku priču diže na višu razinu te otvara u Vižinadi mali dućan za proizvodnju kolača i pralina.

Humanitarna nota

Za potpuni ugođaj Slatke Istre pobrinuli su se lokalni uljari i vinari koji su u parku kod glavnog trga prezentirali svoje proizvode, dok su se najmlađi zabavljali u dječjem kutku uz napuhance, face painting i zanimljive radionice. Gastro manifestacija je imala i humanitarnu notu, pa se prodajom kolača, kao i lani, nastavio sakupljati novac za dvorišnu sjenicu područne osnovne škole u Vižinadi.

(Snimila: Gordana Čalić Šverko)(Snimila: Gordana Čalić Šverko)

Najslađu istarsku feštu upotpunio je koncert Brass banda Zajednice Talijana Vižinada i gostiju Limene glazbe iz Buja, te glazbeni program u večernjim satima uz Alfa Time Band i Dražena Zečića. Drugog dana dvodnevne kolovoške manifestacije za izvrstan provod bili su zaduženi skupina Tequila i Alen Vitasović te poseban gost Lima Len.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter