Astro party manifestacija

FOTOGALERIJA / Održano 17. izdanje Lunase: Novigrad u znaku astronomije, mistike i mitologije

| Autor: Zvonimir Guzić


Sve romantične duše i oni koji vole podizati pogled prema zvjezdanom nebu, mogli su uživati u dvodnevnoj manifestaciji koju je za sve svoje građane i goste pripremio grad Novigrad. Ovogodišnji, 17. po redu, Astro party Lunasa, koji se održava od 2007. godine, prvo kao jednodnevna, a od 2010. godine kao dvodnevna manifestacija, bio je u znaku astronomije, mistike i mitologije.

Edukativno i zabavno

Mnogobrojni posjetitelji mogli su uživati u upečatljivoj atmosferi uz ugašenu rasvjetu i upaljene baklje i svijeće na području obližnjeg parka Novigradske biskupije gdje su se odvijale atraktivne projekcije futurističkih ilustracija i fotografija nebeskih tijela. Impresivno je izgledao i gradski zvonik, koji je video projekcijom bio »odjeven« u neobično nebesko ruho.

(Snimio Zvonimir Guzić)(Snimio Zvonimir Guzić)

Prva večer Lunase bila je u znaku astronomije, realizirana u suradnji s partnerima iz višnjanske zvjezdarnice uz popularno tematsko predavanje Korada Korlevića »Sunce i svemirsko vrijeme«.

Druga večer pripala je mistici i mitologiji, uz scenska uprizorenja i performanse, a u atriju Muzeja Lapiadarium doktor teorijske fizike Mateo Paulišić održao je predavanje na temu »Hrabrost prije znanosti: Kako platforme omogućuju genijalne ideje«. U okviru programa Lunasa večeri su počinjale romantičnim koncertima na rotondi ponad gradske plaže, koji su se svojim glazbenim izričajem odlično uklopili u koncept i atmosferu manifestacije.

(Snimio Zvonimir Guzić)(Snimio Zvonimir Guzić)

Cijela ova proslava zasniva se na jednom običaju stare keltske kulture koja je 1. kolovoza nazivala Lunasa (Lughnasad) i slavila ga kao prvi dan ljeta. Čarobna atmosfera Lunase priziva davne svjetove, vile i vilenjake iz vjerovanja starih Kelta, priče i mitove koji su usmenom predajom stigli do današnjih dana, ali i približava ljudima svijet astronomije te otkriva mnoge tajne svemira koji nas okružuje.

- Lunasa je posebna, malo drugačija, manifestacija koja po starom Keltskom kalendaru slavi ljeto i sve ono što nam ono donosi. Poseban ambijentalan doživljaj, koji stvaraju ugašena rasvjeta i upaljene baklje i svijeće gdje, uz romantičnu dobijemo i dozu mistične atmosfere. Program je ponudio i zanimljive edukativne sadržaje iz astrofizike kroz predavanja Korlevića i Paulišića za nešto stariju populaciju, dok su najmlađi mogli uživati u jednostavnim prikazima i video projekcijama iz astronomije.

(Snimio Zvonimir Guzić)(Snimio Zvonimir Guzić)

Nadam se da su posjetitelji uživali i u glazbenom dijelu programa gdje smo prvu večer zbog oblaka bili zakinuti scenom zalaska sunca, ali sve je nadoknađeno drugu večer prekrasnim sutonom. Hvala svima koji su bili dio ove posebne manifestacije i vidimo se sljedeće godine na 18. izdanju nove Lunase, rekla je Vesna Ferenac, direktorica TZ-a Novigrad.

Ekološka javna rasvjeta

Svojom atmosferom i konceptom Lunasa valorizira i podsjeća na činjenicu kako je grad Novigrad u hrvatskim okvirima jedan od pionira uvođenja ekološki održive javne rasvjete, za što je 2006. godine u konkurenciji europskih gradova dobio 1. nagradu svjetske organizacije IDA (International Dark-Sky Association).

(Snimio Zvonimir Guzić)(Snimio Zvonimir Guzić)

Organizator i pokrovitelj Lunase je Turistička zajednica Grada Novigrada, suorganizator je CMIK – Centar za manifestacije i kulturu Novigrad dok su partneri Astronomsko društvo Višnjan i Znanstveno edukacijski centar Višnjan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter