KAPITALNA INVESTICIJA

U Novigradu se sprema rekonstrukcija stare gradske jezgre. Doznajemo detalje projekta za nekoliko budućih generacija

| Autor: Zvonimir Guzić / Glas Iste
(Foto: Grad Novigrad)

(Foto: Grad Novigrad)


Premda je sezona u punom jeku i građevinski radovi miruju, na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Novigrada jednoglasno je usvojen prijedlog o dugoročnom zaduženju za financiranje investicije rekonstrukcije starogradske jezgre u iznosu od 540.000 eura. Kredit će se po dobivanju suglasnosti Vlade Republike Hrvatske ugovoriti s Istarskom kreditnom bankom Umag d.d.

Fekalna i oborinska odvodnja

Radi se o četvrtoj fazi projekta započetog u listopadu 2021. godine i investiciji koja kroz tri godine predviđa temeljitu rekonstrukciju, proširenje i novogradnju sustava fekalne i oborinske odvodnje te dijela vodovodne mreže starogradske jezgre i dijela prigradskih naselja, pri čemu se radovi na fekalnoj odvodnji financiraju iz EU projekta, radove na izgradnji oborinskog sustava i kamenog opločenja financira Grad Novigrad, a rekonstrukciju vodovodne mreže financira Istarski vodovod.

Rekonstrukcija i dogradnja postojeće kanalizacijske mreže u starogradskoj jezgri Novigrada obuhvaća dužinu od 2,5 kilometara, a izgradnja i rekonstrukcija vodovodne mreže je u dužini od približno 1,3 kilometra, te izgradnja oborinske kanalizacije u dužini od oko 1,4 kilometra.

(Foto: Grad Novigrad)(Foto: Grad Novigrad)

- Radi se o najvažnijem gradskom projektu kojeg provodimo već četvrtu godinu, radovi se prekidaju samo tijekom turističke sezone dok su u ostatku godine intenzivni. Starogradska jezgra je samo dio veće investicije u sklopu modernizacije pročistača otpadnih voda koji se nalazi u Kastaniji na kojeg je povezan gotovo cijeli grad Novigrad, a sada je priključena i općina Brtonigla.

Postojeći pročistač je primjenom najsuvremenije tehnologije nadograđen s prvog na treći stupanj pročišćenja što će pridonijeti čišćem okolišu, podzemnim vodama i moru, a takva voda može se ponovno koristiti za zalijevanje zelenih javnih površina, pranje cesta ili zalijevanje samih poljoprivrednih površina u blizini. Novi pročistač je osjetljiv na morsku vodu koja nam u starogradskoj jezgri prodire u kanalizaciju zbog čega je i započela ova cijela rekonstrukcija komunalne infrastrukture u strogom centru grada. Ovom investicijom komunalno ćemo zbrinuti mnoge buduće generacije, rekao je gradonačelnik Novigrada Anteo Milos.

(Foto: Grad Novigrad)(Foto: Grad Novigrad)

Novi uređaj pušten je u pokusni rad u lipnju 2024.godine i trajati će 12 mjeseci. Ukupni kapacitet pročistača je 30.000 stanovnika, a moguće je zadovoljiti i potrebe za desetak posto više stanovnika, što je osobito važno u špici ljetne sezone.

Po završetku investicije, čitav sustav fekalne odvodnje s područja grada Novigrada i općine Brtonigla biti će povezan na uređaj za pročišćavanje otpadnih voda u Kastaniji. Na pročistač će se do kraja projekta povezati i zadnjih pet posto novigradskih naselja koji još nemaju kanalizaciju, nakon čega će gotovo sto posto domaćinstava i gospodarstava u Gradu Novigradu biti spojeno na fekalni sustav odvodnje.

Završna faza radova

U starogradskoj jezgri je završeno više od trećine posla, na jesen se kreće sa završnom fazom radova.

- Sustav kanalizacije zahtijeva da se radovi izvode nekim redoslijedom, nije se moglo preskakati područja. Preostao nam je stambeni dio u kojem nema puno poslovnih prostora nego su većinom stanari koji će morati imati strpljenja dok se radovi ne završe. O rokovima je teško govoriti, jer sve ovisi o vremenskim prilikama, bitan faktor je i nedostatak radne snage u građevinskim tvrtkama tako da je nezahvalno pričati o krajnjem roku, ali projekt će se sigurno završiti u jednom razumnom vremenskom periodu. S obzirom da se radi o dugoročnom projektu koji će riješiti komunalni problem za najmanje sljedećih sto godina, koji mjesec više strpljenja ne bi trebao biti problem, rekao je Milos.

U sklopu radova u starogradskoj jezgri, izvedena su i arheološka istraživanja na Velikom trgu, rekonstruirana je infrastruktura i trg je popločen.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter