Veliki projekt rekonstrukcije kanalizacije I vodovodne mreže

Radovi u starogradskoj jezgri Novigrada privode se kraju zbog turističke sezone

Drugom fazom radova, koja je započela sredinom listopada prošle godine, obuhvaćene su Mlinska ulica, nastavak Velike ulice, Trg Poceto, Ulica Male Gospe, Ulica Kule i Ulica Rotonda te dio Ulice gradskih vrata. Dio radova obavljen je do Uskrsa, kada su neki i završeni, u nekim dijelovima su prekinuti zbog dolaska većeg broja turista, a nakon blagdana drugi su nastavljeni i do kraja svibnja najveći dio odvijat će se u ulicama Male Gospe i Kule

| Autor: Luka JELAVIĆ
NOVIGRAD radovi L. JELAVIC

NOVIGRAD radovi L. JELAVIC


Proljetni mjeseci iskorišteni su za nastavak radova na obnovi podzemne komunalne infrastrukture novigradske starogradske jezgre. Dio je to velikog projekta na rekonstrukciji i dogradnji fekalne i oborinske kanalizacije te vodovodne mreže na području Novigrada, kao i naknadno uređenje ulica i trgova na kojima su se izvodili radovi.

Asfaltiranje i popločavanje

Drugom fazom radova, koja je započela sredinom listopada prošle godine, obuhvaćene su Mlinska ulica, nastavak Velike ulice, Trg Poceto, Ulica Male Gospe, Ulica Kule i Ulica Rotonda te dio Ulice gradskih vrata. Dio radova obavljen je do Uskrsa, kada su neki radovi dijelom završeni, u nekim dijelovima su prekinuti zbog dolaska većeg broja turista, a nakon blagdana drugi su nastavljeni i do kraja svibnja najveći dio odvijat će se u ulicama Male Gospe i Kule.

(Snimio Luka Jelavić)(Snimio Luka Jelavić)

Kao što je to bilo i u prvoj fazi investicije, po dovršetku podzemnih radova nastavlja se s uređenjem završnog partera, pri čemu će površina glavnih ulazno-izlaznih ulica biti uređena u kombinaciji asfalta i kamena, dok će sporedne ulice i Trg Poceto u cijelosti biti popločene kamenom. Ulica Rotonda je još ranije asfaltirana i dobila je novi nogostup u dužini od 70-ak metara, dok je u Ulici Poceto osim reprezentativnog kamenog popločenja, ponovo postavljena javna špina uz kameni stolić koji podsjeća kako je u prošlosti na tom mjestu bila gradska ribarnica na otvorenom.

Od lipnja do jeseni i završetka glavne turističke sezone radovi se nastavljaju u području Novigrada u ulicama Gradska vrata, Veliki trg, Torči, Pestrini i Bolničkoj ulici.

Dio velikog EU projekta

Podsjetimo, radi se o dijelu velike investicije koja se ostvaruje u okviru EU projekta "Novogradnja i proširenje sustava odvodnje u aglomeraciji Novigrad - Brtonigla", čiji je nositelj komunalno poduzeće "6. maj odvodnja" iz Umaga, a radove izvodi CGP Novo Mesto sa svojim kooperantima. Riječ je o investiciji koja kroz tri godine predviđa temeljitu rekonstrukciju, proširenje i novogradnju sustava fekalne i oborinske odvodnje te dijela vodovodne mreže starogradske jezgre Novigrada i dijela prigradskih naselja, pri čemu se radovi na fekalnoj odvodnji financiraju iz EU fondova. Radove na izgradnji oborinskog sustava i kamenog opločenja financira Grad Novigrad, a rekonstrukciju vodovodne mreže financira Istarski vodovod.

(Snimio Luka Jelavić)(Snimio Luka Jelavić)

Uz radove u starogradskoj jezgri Novigrada, u tijeku je i rekonstrukcija havarijskog ispusta Crpne stanice (CS) Dajla 1, a zatim slijedi rekonstrukcija, odnosno produžetak ispusta izvan kupališnih zona te havarijski ispusti crpnih stanica Mandrač i Tere. Također, u okviru tog velikog EU projekta je i rekonstrukcija postojećeg uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u novigradskoj Kastaniji. Uz rekonstrukciju postojeće kanalizacijske mreže u starogradskoj jezgri, izgradit će se i nova sekundarna kanalizacijska mreža u pojedinim naseljima (Vele Brajde i St. Bruzada) te razdvojiti postojeći mješoviti sustav odvodnje na razdjelni sustav fekalne i oborinske odvodnje.

Neizbježni arheološki nalazi

Treba napomenuti kako se prilikom izvođenja svih zemljanih radova provodi i arheološki nadzor. Povijest Novigrada je daleka, što su potvrdili i nalazi arheološkog nadzora, pa se tijekom radova nailazilo na zidove nekadašnje fortifikacije, kao i na druge svjedoke nekadašnjeg življenja na tom području.

(Snimio Luka Jelavić)(Snimio Luka Jelavić)

Prilikom iskopa pronađena su mnoga arheološka nalazišta kao što je vrh zida za koji se smatra da je dio starih gradskih zidina, kameni kanal, odnosno pretpostavljeni dio srednjovjekovnog odvodnog sistema te novovjekovna keramika i kosti, ljudske i životinjske.

Arheološki pregledi i pretraživanja dodatno usporavaju radove i remete predviđenu dinamiku, ali zahvaljujući dobroj suradnji izvođača, arheologa i konzervatora, pronalaze se optimalna rješenja kako bi se sačuvali nalazi, ali i zadovoljili osnovni tehnički uvjeti za nastavak radova.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter