INVESTICIJE U NOVIGRADU

Rekonstrukcija ulice Cesta Contessa, novogradnja i proširenje sustava odvodnje, nadogradnja postojećeg pročistača…

| Autor: Milan Pavlović
(Foto Grad Novigrad)

(Foto Grad Novigrad)


Završetkom glavne turističke sezone ponovno su oživjela brojna gradilišta širom Istre, a pravovremeni ulazak u značajnije infrastrukturne investicije posebno je značajan onim sredinama kojima je turizam glavna gospodarska grana, kako bi one mogle biti okončane na vrijeme, odnosno kako bi se bez previše stresa mogla planirati naredna turistička sezona. Jedan od takvih gradova svakako je i Novigrad u kojem je prethodnih dana nakon ljetne stanke zabrujala građevinska mehanizacija i krenula realizacija nekoliko vrlo važnih projekata.

Početkom tjedna krenulo je najavljivano kapitalno ulaganje u rekonstrukciju komunalne infrastrukture u dijelu ulice Cesta Contessa u dužini od 400 metara, i to od raskrižja s naseljem Stancijeta do naselja Fakinija. To kapitalno ulaganje koje zajednički financiraju Grad Novigrad-Cittanova i Istarski vodovod obuhvatit će izgradnju sustava oborinske odvodnje i vodovodne mreže, postavljanje javne rasvjete, te radove na strujnim i telekomunikacijskim mrežama. Za vrijeme trajanja radova bit će zatvorena dionica Ceste Contessa, te se promet iz smjera Buja prema Umagu i obrnuto obavlja obilazno preko Novigrada.

Ovoga tjedna krenuli su i radovi u novigradskoj staroj gradskoj jezgri koji se odvijaju u okviru EU projekta "Novogradnja i proširenje sustava odvodnje u aglomeraciji Novigrad-Brtonigla". Riječ je o investiciji koja kroz tri godine predviđa temeljitu rekonstrukciju, proširenje i izgradnju sustava fekalne i oborinske odvodnje te dijela vodovodne mreže starogradske jezgre i dijela prigradskih naselja, pri čemu se radovi na fekalnoj odvodnji financiraju iz EU projekta, izgradnju oborinskog sustava i kameno opločenje financira Grad Novigrad-Cittanova, a rekonstrukciju vodovodne mreže Istarski vodovod.

(Snimio Milivoj Mijošek/Glas Istre)(Snimio Milivoj Mijošek/Glas Istre)

Do početka ovogodišnje turističke sezone dovršeni su radovi u okviru 2. faze te velike i zahtjevne investicije, a zadnja dionica druge faze radova zaključena je parternim uređenjem, kamenim popločenjem i asfaltiranjem, nekoliko gradskih ulica: Mlinske ulice, dijela Velike ulice, ulice Kula i ulice Male Gospe. Prethodno su, da podsjetimo, uoči Uskrsa, radovi dovršeni na Trgu Poceto, u ulici Rotonda i u dijelu ulice Gradskih vrata, a nastavak radova u okviru treće i posljednje faze odnosi se na radove u Velikoj ulici, ulici Gradskih vrata te na Velikom trgu. Posljednja podfaza odnosi se na radove na području Torčija, a njihovom realizacijom planiranom na prijelazu 2024. na 2025. godinu, zaokružit će se ovaj veliki infrastrukturni projekt vrijedan više od 9,1 milijuna eura.

Treće veliko novigradsko gradilište, na kojem se već dulje vrijeme radi, je pročistač otpadnih voda u Kastaniji gdje se realizira projekt nadogradnje postojećeg pročistača s prvog na treći stupanj pročišćenja. Primjenom najsuvremenije tehnologije u pročistaču djelovat će se na čišći okoliš, podzemne vode i more, čime će Novigrad dati novi doprinos zaštiti eko sustava kao i morskih organizama.

Ukupna vrijednost projekta iznosi čak 51 milijun eura, od čega su bespovratna sredstva 42 milijuna eura ostvarena iz kohezijskog fonda, s po pet milijuna eura projekt bespovratno sufinanciraju hrvatska Vlada i Hrvatske vode, dok razliku od desetak posto do ukupnog iznosa osigurava komunalna tvrtka 6. maj odvodnja koja upravlja uređajem.

(Snimio Milivoj Mijošek/Glas Istre)(Snimio Milivoj Mijošek/Glas Istre)

Planirano je da se novi uređaj pusti u pokusni rad krajem ove godine a samo preuzimanje uređaja od strane 6. maja odvodnje planirano je za kraj 2024. godine. Ukupni kapacitet novog uređaja bit će 30 tisuća ekvivalent stanovnika za koje je uređaj maksimalno kapacitiran, a moći će zadovoljiti i potrebe za desetak posto više stanovnika, što je osobito važno u špici ljetne sezone.

Radovi na poboljšanju novigradskog sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda predviđeni su i za područje općine Brtonigla, pa će po dovršetku investicije čitav sustav fekalne odvodnje s područja grada Novigrada i općine Brtonigla biti povezan na ovaj jedinstven uređaj za pročišćavanje otpadnih voda u Kastaniji. Isto tako, na pročistač će se omogućiti i povezivanje preostalih pet posto novigradskih naselja koja do danas nisu priključena na uređaj, a to su naselja Kršin, Stancija Grande, Zidine, te će tako će gotovo sva domaćinstava i kompletno gospodarstvo grada Novigrada biti spojeno na fekalni sustav odvodnje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter