JVP LABIN

Labinski vatrogasci uređuju svoj dom i love poskoke

| Autor: Branko Biočić
(Snimio: Branko Biočić)

(Snimio: Branko Biočić)


Članovi Javne vatrogasne postrojbe Labin sami su uz pomoć donacija labinskih tvrtki u visini od 13 do 15 tisuća eura uredili svoj Dom na Dubrovi koji sada izgleda potpuno drugačije nego prije nekoliko godina.

- Renoviranje smo sami svojim rukama započeli 2022., najprije smo krenuli od operativnog vatrogasnog centra. Uveli smo praćenje vozila i poboljšali rad centra s kamerama, monitorima s videonadzorom i programom za intervencije. Prošle godine uredili smo odnosno renovirali multifunkcionalnu dvoranu, sanitarni čvor, garderobe za brže i jednostavnije djelovanje pri intervencijama i stepenice koje povezuju dva kata.

(Snimio: Branko Biočić)(Snimio: Branko Biočić)

Veće plaće

Tu je i teretana za vježbanje. U planu imamo nabaviti još jedno vozilo i nastaviti sa saniranjem krovišta i garažnog prostora. ali to nećemo moći sami, nego uz pomoć naših osnivača, Grada Labina i susjednih općina Raša, Kršan, Sveta Nedelja i Pićan, kaže zapovjednik labinskih vatrogasaca Saša Stepančić te ističe i zadovoljstvo što su nedavnim kolektivnim ugovorom s osnivačima plaće povećane za 20 posto pa sada plaća vatrogasca iznosi u odnosu na ranije zadovoljavajućih 1.300 eura.

- Trenutačno je stalno zaposleno 27 vatrogasaca, a tu su i dva sezonca, želimo povećati taj broj na 30 stalnih operativnih vatrogasaca za koju godinu jer posla je sve više i sve su raznovrsnije intervencije. Ovoga ljeta još nije bilo požara, ali mi smo spremni. Imali smo do sada 113 tehničkih intervencija i 40-ak radnih naloga za pranje ceste, ispumpavanja, rezanje stabala, uklanjanje grana i ostalih usluga.

(Snimio: Branko Biočić)(Snimio: Branko Biočić)

(Snimio: Branko Biočić)(Snimio: Branko Biočić)

(Snimio: Branko Biočić)(Snimio: Branko Biočić)

(Snimio: Branko Biočić)(Snimio: Branko Biočić)

Sve više zmija

Sa stabla u Rapcu skidali smo papagaja, a već smo imali desetak intervencija na pozive građana za uklanjanje zmija, najviše poskoka i gadova u Rapcu i okolici te selu Kosi. Tendencija je rasta zmija, posebice poskoka, pojavljuju se i na bazenima kuća i ležaljkama, treba biti oprezan, sve dobro pogledati, pa i ispod ostavljenih ručnika na ležaljkama, posebice prije nego što djeca izađu na bazen, okućnicu ili vrt. Došli bi na poziv uznemirenih građana, ulovili zmiju hvataljkom, stavili je u zatvorenu kanticu i vratili u prirodu, njezino prirodno stanište jer su zmije zaštićene životinje, kaže Saša Stepančić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter