JUBILEJ HOTELA SAN ROCCO

Fernetich: Obitelj je temelj svega, bez njihove podrške ne bi se nikad upustio u ovu hotelijersku avanturu

| Autor: Zvonimir Guzić


Nema te zvjezdice i kategorije koja može opisati ovaj ambijent i gostoprimstvo ovih divnih ljudi. Kad bi tražili neku usporedbu, ovo bi bila Toskana u malom, rekao je Petar Grašo na proslavi dvadeset godina od otvorenja hotela San Rocco u Brtonigli, inače dugogodišnji prijatelj obitelji Fernetich u čijem je vlasništvu hotel.

Više od 400 uzvanika

Slavlje je okupilo više od 400 uzvanika, među kojima brojne ugledne osobe iz društveno-političkog života - od ravnatelja uprave pri ministarstvu turizma Republike Hrvatske Roberta Pende, župana Borisa Miletića, direktora Turističke zajednice Istarske županije Denisa Ivoševića do glazbenih zvijezda Petra Graše, Marka Tolje, Ante Gele, uz mnoge domaće i strane ugostitelje, vinare, turističke djelatnike, poduzetnike, prijatelje i susjede. Impresivno imanje prožeto stablima maslina uz dva bazena, ponudilo je jedinstven doživljaj brojnoj sviti koja je uživala u vrhunskoj gastro ponudi i širokoj paleti vrhunskih vina, Aura aperitiva i San Servolo piva. Obitelj Fernetich predvođena supružnicima Tulliom i Ritom, uz troje djece Luanom, Teom i najmlađim Roccom, već dvadeset godina uspješno vodi prestižni hotelski projekt.

(Snimio Zvonimir Guzić)(Snimio Zvonimir Guzić)

- Obitelj je temelj svega, bez njihove podrške ne bi se nikad upustio u ovu hotelijersku avanturu, rekao je Tulio Fernetich koji je prije ulaska u poslovne vode, u dva mandata, bio načelnik Općine Brtonigla.

- Po struci sam ekonomist i prije smo imali trgovine, ugostiteljstvo mi nije bilo u planovima, ali s vremenom se počela rađati ideja o obiteljskom hotelu. Na svojim čestim putovanjima bio sam fasciniran talijanskom Toscanom i uvijek sam se pitao zašto nešto takvo nema kod nas. Počeo sam predlagati nekim iskusnim turističkim djelatnicima kako bi bilo dobro nešto slično pokrenuti i tu u Istri. Nisu me doživljavali ozbiljno, bili su skeptični oko moje ideje razvoja hotelijerstva u ruralnim područjima bez morske obale. I tako sam ja živio sa svojom idejom dok jednog dana nisam u novinama ugledao natječaj Ministarstva turizma nazvan »Pod stoljetnim krovovima« gdje su nudili povoljne kredite pod uvjetom da imaš svoju nekretninu, da si poduzetnik, da imaš nasljednike.

(Snimio Zvonimir Guzić)(Snimio Zvonimir Guzić)

Sve traženo je bilo napisano kao za mene, tako da sam s obitelji odlučio krenuti u realizaciju davne želje. U početku smo mislili otvoriti mali pansion, ali brzo smo odustali i krenuli u puno ozbiljniji projekt obiteljskog hotela. U to vrijeme su uz nas postojala još samo dva takva objekta u Hrvatskoj, »Boškinac« na Pagu i »Korana« u Karlovcu, ispričao nam je o samim počecima hotela San Rocco Tullio Fernetich.

(Snimio Zvonimir Guzić)(Snimio Zvonimir Guzić)

Veliko imanje koje se proteže na nekoliko hektara površine, ovaj oblik je dobilo nakon deset godina kad se išlo u proširenje i omogućavanje većeg komoditeta gostima i prebacivanjem bazena s gornjeg platoa na nižu razinu. Cijeli kompleks je većim dijelom obiteljska ostavština, jedan manji dio je dokupljen od susjeda. Fernetichi su starosjedioci, jedna od dugovječnijih obitelji u Brtonigli i jako su vezani za ovaj kraj. Osim hotelijerstvom, bave se i maslinarstvom, a samostalno uzgajaju i veći dio prehrambenih proizvoda koje nude svojim gostima. Imali su i vinograde, ali kako nam je rekao Tullio - »u ovom našem kraju ima previše vrhunskih vinara tako da nije bilo potrebe da se bavimo još i tom zahtjevnom djelatnošću«.

(Snimio Zvonimir Guzić)(Snimio Zvonimir Guzić)

Mnogo mještana Brtonigle bilo je na proslavi, među kojima i sam načelnik Neš Sinožić.

- Zahvaljujući dalekovidnosti i predanosti obitelji Fernetich ovaj hotel u srcu Brtonigle je već dva desetljeća sinonim za vrhunsku kvalitetu i gostoprimstvo. Obiteljska tradicija najveći je uspjeh koji će pridonijeti da ovaj hotel nastavi s uspješnim djelovanjem još dugi niz godina. Svojim radom i zalaganjem obitelj Fernetich doprinosi dobrobiti cijele zajednice pružajući posao mnogim lokalnim stanovnicima i kroz razna ulaganja generirajući značajan kapital koji se vraća u naše gospodarstvo stvarajući nove prilike za razvoj. Zahvaljujući »San Roccu« mnogi zadovoljni gosti vraćaju se ponovo u naše mjesto i s time doprinose razvoju same Općine Brtonigla, rekao je načelnik Sinožić.

(Snimio Zvonimir Guzić)(Snimio Zvonimir Guzić)

Osim »San Rocca« obitelj Fernetich posjeduje i restoran »Primizia« u centru Brtonigle koji omogućuje kontinuitet radne snage, gdje većina djelatnika u zimskom periodu, kad hotel nije u sezonskom modusu, nastavlja s radom u drugom objektu.

Obiteljski odnosi koji su pridonijeli uspjehu poslovnog carstva prenijeti su i na dio zaposlenika koji su uz obitelj Fernetich od samih početaka, što dovoljno govori o odnosima koji vladaju između poslodavca i radnika.

(Snimio Zvonimir Guzić)(Snimio Zvonimir Guzić)

- Cijeli naš poslovni odnos zasniva se na kvaliteti. Mi gostima uvijek nudimo najvrijedniji proizvod, bilo da se radi o vinu, hrani, smještaju ili nekoj drugoj ponudi. U tu kategoriju spadaju i radnici, tako da naši gosti imaju i najkvalitetniju servisnu uslugu, rekao je Tullio Fernetich.

Svoju zahvalu slavljeničkoj obitelji i svojim poslodavcima djelatnici su izrazili jednim emotivnim video uratkom koji je bio prezentiran na velikom ekranu pored pozornice tijekom slavljeničke večeri. Prizor zagrljene obitelji i dijela radnika s dugogodišnjim stažom bio je najdirljiviji trenutak jubilarnog slavlja koji se rijetko viđa u vremenima kad kapital diktira emocije.

(Snimio Zvonimir Guzić)(Snimio Zvonimir Guzić)

Nedostatak radne snage jedan je od glavnih problema cijelog hrvatskog gospodarstva, a samim time i turizma kao njegovog sastavnog dijela. Slavljeničkoj fešti prisustvao je i direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević koji iz Brtonigle sigurno nosi pozitivna iskustva koja bi mogla biti poticaj i drugim turističkim djelatnicima koji se susreću s raznim poteškoćama u radu.

(Snimio Zvonimir Guzić)(Snimio Zvonimir Guzić)

- U periodu prije dvadeset godina kad je obitelj Fernetich razmišljala u kakvu investiciju krenuti, Istra je imala svega 25 hotela, ni jedan s pet zvjezdica. Tada je bila hrabra odluka upustiti se u neizvjesnu poduzetničku avanturu, vjerojatno je obitelji Fernetich prvih godina bilo i teško, ali zato je sad zadovoljstvo uspjeha veće. Ovaj hotel je najbolji primjer gdje obitelj i to obiteljsko zajedništvo kreira snagu koja donosi očigledne rezultate. Bitno je naglasiti da su oni pokazali koji je ispravan put pri razvoju malih obiteljskih hotela. Stalni gosti kojih ima jako puno najbolji su dokaz da su autohtoni koncept prožet prirodom i maslinicima uz obiteljsku tradiciju garancija uspjeha, rekao je direktor TZIŽ Ivošević.

(Snimio Zvonimir Guzić)(Snimio Zvonimir Guzić)

Prije samog koncerta Petra Graše koji je bio poklon za 20. rođendan hotelu San Rocco, okupljenim uzvanicima obratio se i župan Boris Miletić koji je istaknuo ponos što je na čelu regije koja se može pohvaliti jednim ovakvim objektom u svoj turističkoj ponudi. Pohvalio je i obiteljsku komponentu kao garanciju uspjeha i samu arhitekturu objekta, ali i autohtonu ponudu i drugačiji pristup koji osvaja gosta.

Kroz cijelu ovu priču o uspjehu provlači se obitelj kao osnova svega, gosti su imali priliku čuti i nekoliko riječi od svojih domaćina koji su organizirali besprijekornu proslavu u skladu s renomeom hotela.

(Snimio Zvonimir Guzić)(Snimio Zvonimir Guzić)

Uz oca Tullia koji se na svoj osebujan način zahvalio svima na dolasku i podršci, s dosta emocija o proteklih dvadeset godina pričala je i kćerka Luana koja je voditeljica marketinga i prodaje.

- Mnogi suradnici su prošli kroz našu tvrtku, neki duže, neki kraće, ali svi oni su zaslužni da budemo ovo što danas jesmo. Dugogodišnji djelatnici su ključne osobe našeg uspjeha, oni su dio obitelji, jer ne postoji praznik ni rođendan kojeg mi ne slavimo zajedno, ali isto tako ne postoji ni problem kojeg mi ne rješavamo zajedno. Hvala i roditeljima koji su od početka vjerovali u ovu priču. Nije uvijek bilo lako, ali gledajući što se postiglo u ovih dvadeset godina večeras moramo biti ponosni, rekla je Luana.

Obiteljski kvintet

Stariji sin Teo, koji je inače odgovoran za gastronomiju, na proslavi je bio zadužen za zabavni dio večeri. Zaželjevši dobrodošlicu pozvao je sve goste da se opuste i uživaju u večeri, najavivši nastup dugogodišnjeg prijatelja Petra Graše. Samozatajna mama Rita koja vodi brigu oko financija i najmlađi sin Rocco koji stječe radno iskustvo kao pizza majstor u obiteljskom restoranu »Primiza«, čine uspješan obiteljski kvintet okupljen oko slavljeničke priče.

(Snimio Zvonimir Guzić)(Snimio Zvonimir Guzić)

Mnogobrojne fotografije koje su obilježile ovu svečanost postat će dio lijepe uspomene o 20 godina truda, rada i znoja obitelji Fernetich, koji su pretočeni u jednu otmjenu proslavu kakav je i sam slavljenik, hotel »San Rocco«.

Brojna priznanja

U dva desetljeća postojanja, hotel »San Rocco« postao je vlasnik mnogih priznanja. Od 2007. godine dobio je četiri uzastopne nagrade za najbolji boutique hotel u Hrvatskoj. Petu godinu uslijedila nagrada za izvrsnost u kvaliteti baštine hotela »San Rocco«.

(Snimio Zvonimir Guzić)(Snimio Zvonimir Guzić)

Godine 2013. stigla je međunarodna nagrada u Veneciji za najbolji hotelski restoran u regiji Alpe-Adria. Najprestižnija nagrada turističkog sektora u Hrvatskoj »Anton Štifanić« također je u vlasništvu »San Rocca«. Proglašeni su najboljim restoranom u Istri prema službenom Istra Gourmet vodiču, a članovi prestižnog europskog udruženja gurmana »Jeunes Restauranteur d’Europe« proglasili su ga vodećim restoranom u Hrvatskoj. Tu je i Michelin preporuka koja posljednjih godina stoji na pročelju hotela. Podrazumjeva se i stalno prisustvo u najeminentnijim stranim gastronomskim vodičima poput Gault Millau, Le Guide de l’Espresso, Gambero Rosso, A tavola con le Venezie i Magnar ben.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter