O PROBLEMATICI HOTELIJERA

Visoki državni dužnosnici posjetili obiteljski hotel San Rocco u Brtonigli. Fernetich: Turizam nije samo prodaja kreveta

| Autor: Zvonimir Guzić
Hotel San Rocco (Arhiva Glasa Istre)

Hotel San Rocco (Arhiva Glasa Istre)


Turistička sezona je u punom jeku i već postoje neki pokazatelji kako dosadašnji ljetni period nije na razini prošle godine, ali kolovoz i rujan imaju dobre najave i ukupna slika bi se do kraja sezone trebala popraviti. Jedino novo lice među HDZ-ovim ministrima u postizbornoj novoj Vladi, ministar turizma i sporta Tonči Glavina, svoj boravak u Istri iskoristio je za posjetu malom obiteljskom hotelu San Rocco u Brtonigli koji je ove godine proslavio jubilarnu 20. godišnjicu od otvaranja.

Održivi turizam

U društvu Monike Udovičić koja je s mjesta ravnateljice Uprave u Ministarstvu turizma imenovana državnom tajnicom, ministar je obišao velebno hotelsko zdanje i čestitao domaćinu na uspješnih 20 godina rada i izrazio zadovoljstvo načinom funkcioniranja ugostiteljskog objekta u kojem ga je posebno oduševila obiteljska komponenta gdje je više generacija obitelji Fernetich uključeno u rad.

(Snimio: Zvonimir Guzić)(Snimio: Zvonimir Guzić)

Uz već iznesenu konstataciju o brojkama koje nisu toliko loše gledajući samo prvo polugodište ove godine gdje je stiglo oko sedam posto više turista nego lani, koji su ostvarili oko tri posto više noćenja, kao i to da su ostvareni veliki, pa i dvoznamenkasti porasti u svim vrstama prometa, posebno u zračnom, koji su do sada ukupno za oko 25 posto bolji nego lani, ministar Glavina je iz prve ruke saznao i problematiku koja muči hotelijere i ugostitelje.

- Za razliku od predsezone i najava dobre posezone, sama špica sezone u kojoj se trenutno nalazimo lošija je nego lani, posebno što se tiče strukture gostiju koji imaju jako slabu vanpansionsku potrošnju. Većina gostiju u ovom sjeverozapadnom dijelu Istre nalaze se po kampovima i hotelima gdje imaju »all inclusive« ponudu tako da oni rijetko napuštaju taj ograđeni prostor. Drugi problem je apartmanizacija obale gdje na uštrb prirodnih ljepota prodajemo stanove strancima koje onda oni daju na korištenje dalje bez ikakvog nadzora, gdje mi kao turistička destinacija nemamo od njih koristi, iznio je svoje viđenje turističkog problema u Republici Hrvatskoj iz kuta iskusnog hotelijera Tullio Fernetich.

Ministar se složio i s konstatacijom da bi se trebali prebaciti na drugačiji način mjerenja uspjeha u turizmu jer samo brojanje noćenja i dolazaka nije garancija uspješne sezone. Potrošačka struktura gostiju i brojke koje se ostvare vanpansionskom potrošnjom su puno mjerodavniji pokazatelj uspjeha, istaknuo je Fernetich.

S obzirom da je posljednjih osam godina bio državni tajnik u Ministarstvu turizma, novi ministar je dobro upoznat sa problematikom i najavio je poduzimanje određenih koraka u tom pravcu. Kako je rekao, dio odgovornosti i obaveza treba preuzeti lokalna vlast na čelu sa turističkim zajednicama, a u skladu s novim zakonom o turizmu i samo Ministarstvo će krenuti s rigoroznijim mjerama oko problema apartmanizacije i iznajmljivanja na crno, koje bi trebale dati rezultate već sljedeće sezone.

(Snimio: Zvonimir Guzić)(Snimio: Zvonimir Guzić)

- Lokalna zajednica ima odgovornost da kroz prostorno planiranje obuzda novu apartmanizaciju i očuvanje prirodnih resursa jer i sama komunalna infrastruktura ima svoje ograničene kapacitete. Vrijeme je da se okrenemo održivom turizmu gdje će od gosta koristi imati čitava zajednica, pa čak i ona u ruralnim dijelovima, a ne samo gradovi na moru. Turizam nije samo prodaja kreveta, nama nije potrebno svake godine više gostiju i nabijanje brojki, nama su potrebni turisti koji će uživati u našoj tradiciji, povijesti, autohtonoj hrani i vinima, koji će tu kvalitetu adekvatno platiti i zadovoljni se ponovo vratiti slijedeće godine, rekao je Fernetich, koji je član nacionalnog vijeća i predstavnik Istre u udruzi »Obiteljski i mali hoteli« kojoj je sjedište u Splitu.

Pomoć malim poduzetnicima

Iz Splita dolazi i ministar Glavina čija obitelj se poput Ferneticha bavi maslinarstvom, tako da su tijekom susreta razmijenjena mnogobrojna iskustva iz područja obrade i prerade maslinovog ulja. Na kraju su se ministar Glavina i državna tajnica Udovičić zahvalili na gostoprimstvu i pozitivnim poslovnim iskustvima koja nose iz San Rocca istaknuvši da su spremni prihvatiti sugestije oko iznesene problematike. Najavili su i pomoć malim poduzetnicima kroz potpore putem HABOR-a koje će uskoro biti prezentirane široj javnosti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter