svečana dodjela

FOTO / Labinski maturanti primili svjedodžbe: Vrijeme je za novi put i nove izazove u životu

| Autor: Branko Biočić


U nazočnosti roditelja, profesora, ravnatelja i ostalih gostiju, 123 labinska maturanta iz šest završna razreda Srednje škole "Mate Blažina" generacije 2023./24. primilo je diplome na završnoj svečanosti održanoj u Dolcu amfiteatru Parka skulptura na Dubrovi.

Bili su tu maturanti iz dva razreda Opće gimnazije, po jednog razreda programa kuhara i konobara, instalatera-montera i ekektromehaničara, elektrotehničara i ekonomista.  Svečanost je otvorena himnom koju je izveo prateći se na gitari maturant Antonio Martinčić, a zatim su u glazbenom dijelu programa nastupili još na klaviru maturanti  Karla Levak, Aleks Načinović, Leon Bilkić te na kraju opet Antonio Martinčić.

Na temelju odluke Školskog odbora i Nastavničkog vijeće predsjednik i zamjenica školskog odbora Davor Franković i Karla Golja Milevoj podijelili su i novčane nagrade uz diplome najboljim maturantima i učenicima u ovoj generaciji. Za maturanta godine proglašen je Antonio Martinčić koji je dobio i novčanu nagradu od 300 eura, za učenika godine proglašen je Mateo Budaković koji je nagrađen sa 200 eura, za najboljeg učenika trogodišnje strukovne škole proglašen je Karlos Stanić koji je dobio 100 eura, a isti iznos pripao je i najboljem učeniku četverogodišnje škole Filipu Banaku te učeniku gimnazijalcu Toniju Radoloviću. Okupljenim maturantima, roditeljima, kolegama profesorima i uzvanicima obratio se ravnatelj škole Đani Žufić.

- Dragi maturanti, prije četiri godine počelo je vaše srednjoškolsko obrazovanje. Sa strepnjom ste prvih dana lutali školskih hodnicima tražeći poznata lica, a već danas opraštate se od srednje škole i krećete u nove izazove, nastavak školovanja na sveučilištima ili upoznavanje svijeta rada. Uspjehe koje ste postizali u nastavi, sudjelovanjem u školskim projektima, na natjecanjima i smotrama, Erasmus plus projektima, dokaz su uloženom trudu, radu i zalaganju vas učenika, vaših nastavnika, razrednica te vaših roditelja.

Tijekom posljednje četiri godine predstavljali ste školu na brojnim županijskim, međužupanijskim, državnim i međunarodnim natjecanjima i smotrama gdje ste postigli zavidne rezultate te ste na taj način promovirali školu unutar i izvan granica RH. Od srca vam hvala na vašim uspjesima, rekao je ravnatelj Žufić te istaknuo da su i maturanti također i njih nešto naučili te pokazali da u moru različitosti postoji nepresušna količina dobrote i ljubavi iako su ponekad bili nemirni i neposlušni ali to je dokaz mladenačke bezbrižnosti i razigranosti.

Zahvalio je i roditeljima te čestitao svim nagrađenim učenicima. Labinski gradonačelnik Valter Glavičić koji se našao u dvostrukoj ulozi, gradonačelnika i roditelja maturanta čestitao je maturantima na završetku srednjoškolskog obrazovanja te zahvalio na tome roditeljima, profesorima, posebno razrednicima te ravnatelju škole i njegovoj ekipi.

- Jedna generacija došla je do kraja jedne faze u životu a druga tek počinje. Netko će početi raditi, netko će se upisati na fakultete jer dolazi druga faza života. Ovaj dan je prelijep i zapamtite ga. Svugdje je lijepo ali doma je najljepše, nemojte to zaboraviti, kada završite fakultete vratite se kući.

A sada uživajte u ljetu, odmorite se, provedite se, kupajte se, zaradite neki euro ali nikada nemojte zaboraviti svoje doma pa se opet vidimo kada završite, rekao je između ostaloga Glavičić. U ime maturanata profesorima na prenesenom znanju i roditeljima na razumijevanju, ljubavi i potpori zahvalile su se Frančeska Licul i Monika Tenčić.

- Posebnu i veliku zahvalnost dugujemo svojim razrednicama koje su podnosile naše nestašluke i vodile nas u jednom dijelu našeg životnog puta. Naše razrednice su naše školske mame, obogaćivale ste naša obzorja na temelju vlastitih znanja i iskustava. Hvala vam na strpljenju i što ste nam uspjele približiti smisao zajedništva i sloge.

Dragi maturanti, došao je kraj našeg srednjoškolskog putovanja, godine koje smo zajedno dijelili obilježili su brojni usponi i padovi, suze i smijeh, novi prijatelji i putovanja. Jezik prijateljstva nisu samo riječi, nego sva njegova značenja koje smo zajedno otkrivali.

Čudno za reći, ali nedostajat će nam školske klupe i sve one sitnice koje su krasile školske dane, ali vrijeme je da krenemo dalje, svatko svojim putem, ali naše uspomene ostati će neizbrisivi dio nas. Ovo nije kraj jedne priče nego početak neke nove, rekle su Frančeska i Monika te svima zaželjele puno uspjeha i sreće u stvaranju nekih novih životnih priča i poručile im da ostanu svoji.

Kroz program je vodila Amneris Ružić Fornažar.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter