SPOJ KULTURE I TURIZMA

U Vabrigi predstavljena turistička karta namijenjena otkrivanju kulturne baštine istarskog poluotoka

| Autor: Zvonimir Guzić
(Snimio Zvonimir Guzić)

(Snimio Zvonimir Guzić)


U nedavno otvorenom interpretacijskom centru "Ribarska kuća" u Vabrigi predstavljena je turistička karta baštinskih centara Istre, prva publikacija koja na jednom mjestu objedinjuje ponudu posjetiteljskih, interpretacijskih te drugih kulturnih i prirodnom baštinom nadahnutih prezentacijskih lokaliteta na istarskom području. Iza cijelog projekta stoji Istarska razvojna turistička agencija na inicijativu Manuele Hrvatin, a sam autor i urednik karte je Luka Jakopčić.

Edukacija

Prezentaciji su uz autora i idejnu začetnicu prisustvovali i većina voditelja interpretacijskih centara koja su svoje mjesto našla na karti, zatim Vladimir Torbica, pročelnik za kulturu i zavičajnost Istarske županije, Slavica Tobok Kandić, direktorica Istarske razvojne agencije, Sanja Žužić, direktorica TZ Tar-Vabriga, te u ulozi domaćina Izabela Raunik Keglević, voditeljica "Ribarske kuće".

(Snimio Zvonimir Guzić)Luka Jakopčić (Snimio Zvonimir Guzić)

- Interpretacijski centri kulturne baštine su jako moćna priča koja je krenula od lokalnih zajednica u kojima su prepoznali taj svoj stari identitet i tradiciju te ih kroz centre odlučili prezentirati turistima. Naš turizam mora biti drugačiji od drugih kroz priču o našoj prošlosti, emocijama, receptima o svemu onome što nas okružuje jer naša tradicija je naš identitet i moramo ga izdvojiti iz te globalizirane turističke ponude. Ova publikacija je prvenstveno napravljena za naše ljude i našu djecu da se prvo oni upoznaju s kulturnom baštinom koju će tek onda moći prenositi ostalim gostima i strancima. Zato treba raditi na edukaciji i umreženosti svih centara zajedno gdje će oni učiti jedni od drugih i biti si međusobno podrška. Moglo bi se reći da su interpretacijski centri, recepcije naše baštine, koji će dalje znati uputiti znatiželjnike u našu tradiciju, rekla je Manuela Hrvatin idejni pokretač karte i umrežavanja svih istarskih baštinskih centara.

(Snimio Zvonimir Guzić)(Snimio Zvonimir Guzić)

U ime Istarske županije pročelnik Torbica se zahvalio Hrvatin na hvalevrijednoj inicijativi te istaknuo kako bi nas turizam trebao vratiti dio tradicije, načina života i običaja koje nam je s vremenom oduzeo, što možemo postići kroz ovakve interpretacijske kulturne centre koji vraćaju tu baštinu i tradiciju kroz jedan vid turističke ponude.

- Kad se sjetimo samih početaka i priča oko baštinskih centara, ova publikacija s kartom je kruna jednog dugotrajnog i napornog rada na koji smo jako ponosni. Mi kao turistička razvojna agencija ćemo i dalja raditi na promociji kulturne baštine i daljnjem otvaranju novih centara koji će čuvati našu tradiciju i običaje, rekla je Tobok Kandić iz IRTA-e.

Običaji i tradicija

Sam projekt izrade karte u obliku publikacije financirala je Turistička zajednica Istarske županije dok je konačni izgled i sadržaj osmislio Luka Jakopčić.

(Snimio Zvonimir Guzić)(Snimio Zvonimir Guzić)

- Radi se o vrlo značajnom projektu koji spaja dvije grane; kulturu i turizam. Za razliku od turizma od kulture se ne može živjeti i tu je uloga baštinskih centara da od klasičnog turizma napravimo prihvatljivu priču od koje će koristi imati i naša tradicija, a i sami gosti su pokazali interes za ovakvim oblikom turizma gdje mogu upoznati našu povijest i ostale vrijednosti, rekao je Jakopčić.

(Snimio Zvonimir Guzić)(Snimio Zvonimir Guzić)

Karta sadrži 27 istarskih kulturnih centara koja će olakšati, kako strancima tako i domaćem stanovništvu, otkrivanje lokacija gdje se i dalje baštine pomalo zaboravljeni običaji, povijest i tradicija istarskog poluotoka.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter