U POVODU SVJETSKOG DANA GLAZBE

FOTOGALERIJA / Glazbeni solsticij na Dubrovi okupio zborove, soliste i sastave

| Autor: Branko Biočić


U prekrasnom ambijentu Dolca amfiteatra u Parku skulptura na Dubrovi održana je manifestacija Glazbenim solsticij posvećena Svjetskom danu glazbe.

Naime, 1976. godine u Francuskoj , američki glazbenik Joel Cohen, tada zaposlenik jedne francuske radijske postaje, predložio je cjelonoćnu glazbenu proslavu prvog dana ljetnoga suncostaja a prva proslava pod nazivom Fête de la Musique, Proslava glazbe ili Festival glazbe, održana je 21. lipnja 1982. u Parizu pozvani svi oni koji su znali svirati barem jedan instrument da izađu na ulice i pokažu svoje vještine vladanja instrumentom, pojasnila je u uvodu okupljenoj publici Alis Šaina, voditeljica manifestacije

- Osnovna potka i nit manifestacije je u stvaranju glazbe, u muziciranju, za gušt i iz ljubavi prema glazbi, koncert nigdje, a sviranje svugdje, glazba lako dostupna svima i svugdje. Profesionalni i amaterski glazbenici, izvođači, skladatelji, slušatelji i ljubitelji zajedno u strasti prema glazbi. Toga dana organiziraju se besplatni koncerti i radionice s ciljem popularizacije glazbene kulture i sviranja instrumenata među mladima, i onima koji se tako osjećaju. Od 2005. u više od 460 gradova u oko 110 zemalja na svim kontinentima obilježava se Svjetski dan glazbe a u mnogim afričkim državama taj dan je proglašen i nacionalnim praznikom, rekla je Šaina.

Labinski glazbeni solsticij otvorio je Borjan Batagelj, pročelnik gradskog odjela za društvene djelatnosti koji je sam zapjevao prateći se na gitari a zatim je dvije pjesme izveo Dječji zbor labinske zajednice talijana Minicantanti pod vodstvom Sabrine Stemberga Vidak. Stigli su i gosti iz Pule, iz Centra za rehabilitaciju Pula koja skrbi o odraslim osobama s intelektualnim teškoćama te pruža uslugu trajnog smještaja, poludnevnog boravka i uslugu organiziranog stanovanja.

Barbara Šergo na klaviru i Krešimir Ferenčić na gitari i usnoj harmonici već dugo skupa nastupaju na raznim manifestacijama pa su se predstavili i u Labinu. Nakon njih nastupili su Jona Ljuna, pjevački zbor Umole iz Pićna pod vodstvom prof. Jadranka Celić Bernaz,  Antonio Martinčić samostalno i u duetu s majkom Silvijom Rejec izveo je Swalow, Karla Levak izvela je tribute to Oliver i Nemirno more Parnog Valjka a nastupili su i Cantus PoPuli , veselo i raspjevano društvo prijatelja i zaljubljenika pjevanja.

Elena Vugriniček izvela je dvije pjesme na Ruskom jeziku, nakon nje nastupili su Metanoia duo – Olja i Dime, Klapa Labin, Trio udaraljkaša Bum bam family Ivano Filippo Kranjac i Marijan Lincmaje, Alex Načinović na klavir u te Zbor Neo Na kraju jedne lijepše i tople glazbene večeri uslijedila je zajednička izvedba svih sudionika Glazbenog solsticija posvećena 50 godina od pobjede ABBE na Eurosongu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter