GRADSKI PRAZNIK

Pazin proslavio 1041. rođendan: Mjesto gdje mladi žele ostati, raditi i podizati obitelj

| Autor: Gordana Čalić Šverko
Pazin

Pazin


I Kaštel i Pazinska jama, i Kolegij i Spomen dom, i narodnjaštvo i antifašizam, i Juraj Dobrila, i Vladimir Gortan, Vladimir Nazor, Olga Ban, i Božo Milanović, i tradicija i zajedništvo, i javnost i građanstvo, i MIK i punk… prožimaju i grade suvremeni pazinski identitet, poručila je gradonačelnica Pazina Suzana Jašić na svečanoj sjednici Gradskog vijeća održanoj u dvorani Istra Spomen doma u sklopu proslave 2. lipnja - Dana grada Pazina, koji ove godine slavi svoj 1.041. rođendan.

Brojni projekti

- Na jedan dio svog identiteta značajno smo podsjetili prošle godine kad smo proslavili 1.040. godina prvog pisanog spomena pazinskog Kaštela i 80 godina od donošenja Pazinskih odluka, a u ovoj godini naš Dječji vrtić Olga Ban slavi 120 godina rada, kazala je Jašić te podsjetila na dvije tvrtke koje su neizostavni dio identiteta svakog Pazinca i Pazinke - Pašaretu koja obilježava svojih prvih sto godina, a Kamen Pazin sedamdeset. Čestitala je vlasnicima, stvarateljima i radnicima ovih dviju tvrtki jer, kako je kazala, dok se slavi grad, slave se i ljudi koji su gradili i grade njegovo tkivo.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

U svom je govoru gradonačelnica izrazila zadovoljstvo što Pazin ide naprijed i uspijeva realizirati etape postavljenih ciljeva. Dom za starije, nakon svih administrativnih slagalica i ispravaka projekta, spreman je za otvaranje, iako muku muči s kadrovima. Do kraja godine otvorit će se i nova zgrada vrtića čime će se osigurati potpuni obuhvat ne samo vrtićke, nego i jaslićke djece. U pripremi je i druga godina boravka školske djece u obnovljenom dječjem odmaralištu u Špadićima. Nakon provedene procedure javnog poziva, krenula je izrada dokumentacije za izgradnju POS zgrade na Starom Pazinu, a u pripremi su nova POS zemljišta.

- Krenule su izrade četiri velika projekta urbane regeneracije u sklopu ITU mehanizma za čiju realizaciju imamo osigurano 13,5 milijuna eura u sljedećim godinama. Pokrenuli smo izmjene prostornog plana radi širenja građevinskih područja za potrebe gospodarstva i stanogradnje. Izrađujemo bazu spremnih projekata u području kulture, sporta i infrastrukture. Radimo na zelenim projektima i inicijativama koje promiču obnovljive izvore energije, očuvanje prirodnih resursa i stvaranje zelenih površina koje obogaćuju grad. Pazin će kroz nekoliko sljedećih godina promijeniti svoju vizuru kroz ITU projekte, širenje gospodarskih zona i stambenih naselja. Želimo da Pazin bude mjesto gdje naši mladi žele ostati, raditi i podizati obitelj, kazala je Jašić, a svoj je govor završila riječima: "Pazine, ti zeleni vrte proljetni…, kako te je Vladimir Nazor nazvao, sretan Dan grada tebi i tvojim pčelama i pčelicama!"

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Predsjednica Gradskog vijeća Enna Peroš osvrnula se na rad Gradskog vijeća te istaknula da su do danas održane ukupno 32 sjednice od kojh su pet bile svečane.

- U proteklih godinu dana suočili smo se s mnogim izazovima, kadrovskim, financijskim, klimatološkim, no uspjevamo ih zajedničkim snagama prevladati. Uvažava se različitost perspektiva, interesa i potreba dionika u zajednici te je fokus na osiguravanju pravednosti, jednakih šansi i uvjeta i opće dobrobiti, kazala je Peroš te poručila "Slava tebi, Pazin grade, sretna ti 1041. obljetnica!". "Pazin nije samo grad, već tisuće srca u srcu Istre. Više od tisućljeća, on se i mijenja i stoji postojano i uravnoteženo, naglasila je uvodno voditeljica programa Meri Simičić Beato.

Svečanoj sjednici prisustvovali su izaslanica i zamjenica gradonačelnika Zagreba Danijela Dolenec, istarski župan Boris Miletić, saborska zastupnica Sandra Benčić i saborski zastupnik i gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, gradonačelnici i načelnici istarskih gradova i općina te brojni uzvanici i gosti.

Župan Miletić tom je prigodom istaknuo kako se 31 godinu nakon osnivanja jedinica lokalne i regionalne samouprave može svjedočiti koji su iskoraci napravljeni na području Istarske županije.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

- Ono što je meni sinonim razvoja Istre, a može biti i ponos jer smo sigurno jedna, ako ne najrazvijenija, onda jedna od najrazvijenijih regija u Hrvatskoj, ono što je ključ uspjeha Istre, to su vrijedan istarski čovijek, suradnja i solidarnost, poručio je Miletić.

Zamjenica gradonačelnika Zagreba Danijela Dolenec istaknula je kako i Zagreb i Pazin vode progresivne gradske uprave koje daju sve od sebe da ih učine pravednijim i zelenijim mjestima.

- Pravednijim znači da radimo na tome da imamo što veću socijalnu uključenost, skrbimo za sve sugrađane od najmlađe do najstarije dobi, da se trudimo da su nam škole sigurna i sretna mjesta i gradovi otvoreni i pristupačni za sve, dok zeleniji podrazumijeva energetsku učinkovitost, ozelenjavanje, borbu s klimatskim promjenama... To su glavni ciljevi progresivnih uprava gradova da bi se postiglo ono što je krajnji cilj i što želim Pazinu za rođendan, a to je da mladi biraju ostati u rodnom gradu i u njemu vidjeti svoju budućnost, poručila je Dolenec.

Priznanja zaslužnima

Na svečanoj sjednici uručena su priznanja ovogodišnjim laureatima. Grb Grada Pazina dodijeljen je Radio Klubu Pazin u povodu 50 godina uspješnog djelovanja te za izuzetne zasluge i rezultate u promicanju tehničke kulture među građanima, posebno među djecom i mladeži, čime je doprinjeo poticanju zdravog razvoja zajednice te promoviranju Pazina kao tehnološki napredne sredine. Priznanje je preuzeo Franko Bertoša.

Plaketa Grada Pazina dodijeljena je Željku Ravniću, za dugogodišnje značajne rezultate i poseban doprinos u razvoju pčelarstva. Kao prvi predsjednik pčelarskog društva, koje kasnije mijenja ime u Udrugu pčelara Lipa Pazin, postavio je temelje i dao pravac daljnjeg razvoja pčelarstva na području Pazinštine. Plaketa je uručena i Milovanu Pahoru, kao znak priznanja za humanost i solidarnost u darivanju krvi - više od sto puta, čime je doprinjeo spašavanju života i promicanju moralnih i društvenih vrijednosti.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Povelja Grada Pazina dodijeljena je kamenoklesarskom obrtu - Klesariji Hrast, za nesebičan doprinos i ulaganje vlastitih resursa na dobrobit mještana Vele Trabe, čime je poboljšana materijalna i društvena kvaliteta života u selu, a time i u široj lokalnoj zajednici. Klesarija djeluje još od 1980. godine te od samih početaka prepoznaje društvene potrebe mještana. Priznanje je preuzeo Zvonko Hrastić.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Zahvalnicu gradonačelnice Pazina dobio je Mjesni odbor Beram i predsjednik Renato Cvitan za doprinos u očuvanju tradicije i identiteta, razvoju zajednice i unaprjeđenju kvalitete života stanovnika u naseljima na području Mjesnog odbora Beram, a posebice u prenošenju vrijednosti suradnje, solidarnosti i brige za zajednicu na mlađe generacije. Zahvalnica gradonačelnice otišla je i u ruke Autoklubu "Pazin" iz Pazina kao znak priznanja za više od 75 godina neprekidnog uspješnog preventivnog edukativnog rada i doprinosa izgradnji prometne kulture i sigurnosti na području Pazina i Istre, a preuzela ju je predsjednica Marčela Androšić.

Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile prepoznala je važnost građanskog odgoja u praksi tako su svečanoj sjednici prisustvovali učenici i učenice 3.b razreda gimnazijskog smjera i 3.d upravnih referenata. U sklopu glazbenog dijela programa nastupili su učenici i učenice Glazbene škole Vladimira Nazora Pazin: Komorni ansambal Paganini i mentor Vili Popović te violinistica Tonka Juričić, uz klavirsku pratnju profesora Karima Brkovića, a program je svojim nastupom zaključio multinstrumentalist Aldo Foško.

Uoči svečane sjednice, u znak sjećanja na sve umrle i poginule, delegacija Grada Pazina položila je vijenac kod središnjeg križa na gradskom groblju Moj mir u Pazinu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter