Dan Grada Pazina

Pazin slavi svoj 1.041 rođendan. Donosimo bogat program povodom gradskog praznika

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Foto: TZ središnje Istre)

(Foto: TZ središnje Istre)


Program obilježavanja Dana Grada Pazina, u povodu prvog spominjanja Pazina u pisanim dokumentima 983. godine, započeo je zadnjih svibanjskih dana završnom priredbom pazinskih osnovaca Osnovne škole Vladimira Nazora »Djeca su bogatstvo svijeta« te prvom festivalskom večeri jubilarnog, 60. izdanja putujućeg festivala Melodije Istre i Kvarnera, kao uvodnim programima u slavljenički mjesec lipanj.

Svečana sjednica

Grad Pazin ove godine slavi 1041 godinu od prvog pisanog spomena pazinskog Kaštela - Castrum Pisinum. U obilježavanje 1.041 rođendana Pazina uključile su se udruge i ustanove u kulturi te Zajednica sportova koji su pripremili raznolik program, izložbe, priredbe, sportske događaje, predstavljanje knjiga i još mnogo toga, za sve generacije i sve gušte.

Ove subote je održan program »Mačke u vreći - posudba knjiga na neviđeno« u Gradskoj knjižnici Pazin. Gradska knjižnica Pazin i ove godine ima akciju »Vratimo knjigu bez zakasnine«, tako da svi koji kod kuće imaju knjige koje nisu uspjeli vratiti u roku, mogu to učiniti danas. Centralni događaj obilježavanja Dana Grada Pazina je svečana sjednica Gradskog vijeća koja će se održati u utorak, 4. lipnja u dvorani Istra pazinskog Spomen doma s početkom u 11 sati.

U srijedu, 5. lipnja, u 10.30 sati otvorenje je izložbe u povodu 120. obljetnice hrvatskog dječjeg vrtića u Pazinu, Dječjeg vrtića »Olga Ban« Pazin i Muzeja grada Pazina. U 18 sati nastup je breakdance skupine AB Original na Trgu sobode, a u 18.30 sati mimohod Pazinskih mažoretkinja i Limene glazbe Pazin. U četvrtak 6. lipnja s početkom u 17 sati predstavljanje je knjige »Posijano sjeme - sjećanja« urednika Alda Sinkovića u Kaštelu, a u 18 sati Dan otvorenih vrata udruga RH »Urban Sketchers«, Likovna galerija Pazin. U petak, 7. lipnja, u 9 sati su Dani otvorenih vrata udruga, Društvo naša djeca Pazin i Udruga forma, potom Književna samoposluga, Centar za mlade Alarm Pazin, Gradska tržnica Pazin.

Izložbe i koncerti

U subotu, 8. lipnja, je Foto ex-tempore »Od krova do jame« u povodu Dana Grada Pazina i Svjetskog dana zaštite okoliša, a u 19 sati koncert 18. Sjećanje na Cvetka i Senku Folklornog društva Pazin u Kaštelu. Slijedi, 11. lipnja, u 19 sati predstavljanje prijevoda knjige autora Camilla De Franceschija »Povijest Pazinske knežije na temelju isprava«. Nakladnik je »Josip Turčinović« d.o.o. Pazin i Muzej grada Pazina. Od 13. lipnja do 21. lipnja izložba je »Crno - bijeli svijet« čije je otvorenje 13. lipnja u 19 sati u Likovnoj galeriji Pazin, a 14. lipnja na rasporedu je Samanj Kulture, Udruge forma, Kaštel. Svoj obol proslavi dat će i sportski turniri koji se već tradicionalno održavaju povodom gradskog praznika.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter