BeeHive Peb

U "pametnoj kući" u Puli ugrađena tehnologija koja upravlja fantomskom energijom i smanjuje potrošnju struje

| Autor: Zoran Oljača


U današnje inflacijsko vrijeme, rast cijena nije zaobišao niti energente, pa tako ni cijenu električne energije. Mnogim kućanstvima, upravo taj režijski trošak predstavlja značajnu stavku u kućnom budžetu.

Ne bi li doskočili tom problemu, jer, dobro je znano da često i nesvjesno trošimo više struje no što je potrebno, primjerice, kad pustimo upaljeno svjetlo ili neki od uređaja koji trenutno ne koristimo - a platforma BeeHive SG Phantom Energy Buster, BeeHive Peb, osmislila je način kako uštedjeti.

Dva inovatora iz Hrvatske i Srbije, ponudili su svoje rješenje koje ima za cilj borbu protiv klimatskih promjena i energetske krize. Direktor Petar Janičić iz startupa BeeHive SG i Aleksandar Selakov, direktor razvoja tvrtke i profesor na novosadskom Fakultetu tehničkih nauka te stručnjak na području pametnih mreža i naprednih IT rješenja osmislili su navedenu platformu koja upravlja tzv. fantomskom energijom, poznatoj kao vampirska energija, koja guta električnu energiju. Više o svemu saznajemo u razgovoru s Petrom Janičićem.

Što vas je navelo na stvaranje ove platforme i koliko je prošlo od ideje do realizacije?

- PEB (Phantom Energy Buster) platformu razvijamo već nešto više od dvije godine. Ideja se rodila tijekom suradnje s Aleksandrom Selakovim na smart home rješenjima. Tu smo primijetili da postoji veliki prazni prostor za koji još ne postoji rješenje, a to je upravljanje s fantomskom potrošnjom električne energije koja se bespotrebno rasipa. Aleksandrovo stručno i znanstveno iskustvo s elektro-disribucijskim mrežama bilo je od velike važnosti kako bi mogli razviti sustav koji će osim aspekta kontrole doma, daljinski doprinijeti i rasterećenju troškova, odnosno smanjenju ili uklanjanju fantomske potrošnje, koja se često zove i vampirska. Posebnu smo pozornost morali usmjeriti na obuhvat svih segmenata ključnih za operativnost i isplativost sustava, to jest AI, software i hardware.

 Aleksandar Selakov i Petar Janičić Aleksandar Selakov i Petar Janičić

Je li umjetna inteligencija utjecala na ovu inovaciju?

- Uloga umjetne inteligencije u našem sustavu je značajna jer, između ostaloga, prati i analizira obrasce potrošnje električne energije u mreži te samim time prilagođava sustav za buduća stanja mreže. Može "komunicirati" s distributerom električne energije kako bi za krajnjeg kupca u konačnici postigla najefikasniju potrošnju, a opet omogućila distributeru rasterećenja energetske mreže. Platforma koristi napredne senzore i AI algoritme za detekciju uređaja koji neželjeno troše energiju i u stanju mirovanja. Senzori prikupljaju podatke o potrošnji energije u stvarnom vremenu i u stanju su razlikovati vampirsku i organsku potrošnju. Dakle objedinjavanje svega toga je ono što nam je bilo od izrazitog značaja, jer funkcionalnost naše platforme upravo leži u kompletnoj i efikasnoj integraciji tih kompleksnih značajki. Platformu smo izgradili, ali rad na njoj ne prestaje. Neprestano nastavljamo raditi kako bi se mogla nositi s izazovima koje donose njena svakodnevna primjena.

Je li sigurno u ovakvim pričama danas koristiti umjetnu inteligenciju?

- Sigurno je i nužno potrebno. Obzirom na potencijalnu količinu prikupljenih podataka te njihovu obradu i funkcionalnu primjenu u operativnom okruženju, bez AI realizacija platforme ne bi bila moguća. Platforma omogućava agregiranu fleksibilnost, ključnu za učinkovitije upravljanje potražnjom, te napredno predviđanje ponašanja i fleksibilnosti kupaca, osiguravajući stabilnost mreže. Platforma također pomaže u upravljanju dodatnim opterećenjem na mreži koje donose električna vozila i ekstremni vremenski uvjeti, nudi poboljšane usluge za prijenosne sustave, te optimizira kapitalne investicije elektrodistributera.

Pametna zgrada u Puli (Snimio Duško Marušić Čiči)Pametna zgrada u Puli (Snimio Duško Marušić Čiči)

To, uz ogroman doprinos ekološkim ciljevima, posljedično utječe i na cijenu električne energije te korisnici, putem BeeHive PEB platforme, dobivaju više kontrole nad svojom potrošnjom energije i mogu donositi informirane odluke o potrošnji, a posredno i proizvodnji energije. Bitno je kazati da smo itekako obzirni što se tiče sigurnosti sustava, što uključuje i cybersecurity aspekt. To je danas u tehnološkom dijelu nulta točka bez koje se tehnologija ne može i ne smije razvijati. Slojeviti sigurnosni protokoli su nužnost uz sustavno praćenje stručnjaka.

Na koji ste način provjerili svoje naume?

- Prvo smo prikupljali podatke iz realnih smart home instalacija i analizirali dimenzije problema. To će se dodatno proširiti jer nam je u produkciji preko 1000 smart home instalacija. To uključuje i stambeni kompleks u Puli u koji je ugrađen dio naše PEB platforme. Zatim smo projektirali prototip AI sistem koji je u stanju detektirati radi li se o fantomskoj ili organskoj potrošnji. Nakon toga smo taj AI sistem testirali na realnim instalacijama "pametnih kuća". Poslije te faze na red je došao sustav za kontrolu i upravljanje potrošnjom koji zapravo fizički odsijeca vampirsku potrošnju. Trenutno radimo na oplemenjivanju analitike i izvještavanja.

Pametna zgrada u Puli (Snimio Duško Marušić Čiči)Pametna zgrada u Puli (Snimio Duško Marušić Čiči)

Na koji način ovu inovaciju mogu primijeniti jedinice lokalne samouprave i tvrtke?

- Primarni korisnici naše platforme su elektro-distributeri. Kroz integriranje našeg sustava u njihovu uslugu omogućavaju i uštede svojim korisnicima, ali i smanjenje potrošnje CO2 te fleksibilnost mreže kako u zahtjevnim trenutcima ne bi došlo do nemogućnosti isporuke električne energije. S druge strane, postoji interes u sektoru kućanstava jer vlasnici kuća žele smanjiti mjesečne račune za energiju i poboljšati energetsku učinkovitost svojih uređaja. Mala i srednja poduzeća traže načine za smanjenje operativnih troškova i povećanje održivosti, što naša platforma omogućuje optimizacijom potrošnje energije. Velike kompanije s mnogobrojnim uređajima i složenim energetskim potrebama vide našu platformu kao alat za znatno smanjenje potrošnje energije i ostvarivanje ciljeva održivosti.

Pružatelji usluga u energetskom sektoru prepoznaju vrijednost naše platforme u pomaganju korisnicima da smanje potrošnju energije, što im pomaže da postignu svoje ciljeve održivosti i energetske učinkovitosti, kao i da optimiziraju kapitalne investicije u proširenje kapaciteta. Na kraju, javne institucije, uključujući lokalne samouprave te škole, bolnice i druge javne ustanove zanima smanjenje troškova energije i unapređenje održivih praksi. Smanjenje fantomske potrošnje nam je od lokalnog, nacionalnog interesa i interesa na razini EU. Naša platforma je izravno usklađena s REPowerEU planom, koji se temelji na provedbi prijedloga iz paketa 'Spremni za 55%', s ciljem smanjenja neto emisija stakleničkih plinova za najmanje 55% do 2030. godine i postizanja klimatske neutralnosti do 2050. godine.

Pametna zgrada u Puli (Snimio Duško Marušić Čiči)Pametna zgrada u Puli (Snimio Duško Marušić Čiči)

Samo malo smanjenje fantomske potrošnje može rezultirati značajnim financijskim uštedama i smanjenjem emisija stakleničkih plinova na razini cijele Europe, što pomaže ključnim dionicima javnih usluga da ispune regulatorne ciljeve i doprinesu ostvarenju ciljeva iz paketa 'Spremni za 55%'. To zahtijeva zajednički napor cijele zajednice, što uključuje i IT tvrtke, kao što je naša. REPowerEU zagovara pametna ulaganja i štednju energije, a kroz upravljanje nepotrebnom potrošnjom energije, naša PEB platforma je u potpunosti usklađena s ovim načelima jer potiče energetsku učinkovitost. Time se ostvaruju značajne financijske uštede i potiču pametna ulaganja, a elektrodistributeri oslobađaju sredstva za učinkovitije usmjeravanje kapitalnih investicija. Platformom poštujemo sva tri slova u ESG standardima, od generiranja ekonomskih vrijednosti, društvenih u pogledu korisnika i očuvanja okoliša te doprinosimo provedbi lokalnih, nacionalnih i EU održivih politika.

EU gubi gotovo 30 milijardi eura godišnje zbog fantomske energije

Eurostatovi podaci pokazuju da svako kućanstvo u Europi prosječno godišnje gubi 150 eura zbog vampirske energije. Kada se uzme u obzir da u Europi postoji oko 198 milijuna kućanstava, te da je vrijednost izgubljene energije procijenjena na gotovo 30 milijardi eura godišnje, implementacija platforme koja smanjuje fantomsku energije može imati ogroman utjecaj na ukupnu potrošnju i CO2 emisije.

Platforma omogućava agregiranu fleksibilnost, ključnu za učinkovitije upravljanje potražnjom, te napredno predviđanje fleksibilnosti kupaca, osiguravajući stabilnost mreže. Platforma također pomaže u upravljanju dodatnim opterećenjem na mreži koje donose električna vozila i ekstremni vremenski uvjeti, nudi poboljšane usluge za prijenosne sustave, te optimizira kapitalne investicije elektrodistributera. To, uz ogroman doprinos ekološkim ciljevima, posljedično utječe i na cijenu električne energije te korisnici, putem BeeHive PEB platforme, dobivaju više kontrole nad svojom potrošnjom energije i mogu donositi informirane odluke o svojoj potrošnji i proizvodnji energije.

Primjera radi, platforma u jednom prosječnom gradu u EU, s 500 kućanstava, omogućuje rasterećenje električnog grida koje bi bilo dovoljno za punjenje oko 20 električnih automobila dnevno. Znači, električnu energiju koja sada nestaje u bezdan učinkovitije se usmjerava.

Kada se govori o Hrvatskoj, koja je od Europske komisije primila 585,1 milijun eura u predfinaciranju za plan REPowerEU, ovo je rješenje idealno. Iz platforme BeeHivePEB napominju da su predložene izmjene hrvatskog plana za oporavak i otpornost, koje uključuju mjere povezane s energetskom sigurnošću i korištenjem obnovljivih izvora energije u potpunosti usklađene s ciljevima navedene platforme.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter