OD IZVORA DO MORA

Grad Vodnjan raspisao natječaj za čišćenje deponija u Galižani

| Autor: Zoran Oljača


Više od tri tone nepropisno odbačenog otpada sakupljeno je nedavno na području Grada Vodnjana u akcijama čišćenja što su provedene u sklopu ekološkog projekta. Volonteri su se podijelili na dvije lokacije, u samom Vodnjanu očistili su dio stare jezgre, a u Peroju podmorje plaže Portić. Uz predstavnike Grada Vodnjana te trgovačkih društava Contrada i Castelier, akciju su predvodili Eko aktivisti Vodnjana, Udruga Moto klub Hornets - Stršljenovi, Udruga Vodnjanski đir i Ronilački klub Loligo.

Vodnjan sudjeluje u ekološkom projektu "Od izvora do mora", a akcija promiče zaštitu vodnog bogatstva i poticanje na primjereno odlaganje otpada, te je konačni je cilj sadnja drveća u urbanim sredinama. Ove godine sudjeluje 30 gradova razvrstanih u tri kategorije prema veličini, a tri najuspješnija iz svake kategorije prema broju volontera i sakupljenoj količini otpada, podijelit će nagradni fond od 45 tisuća eura za kupnju sadnica stabala. Konkurencija jaka, a pobjeda teško izgledna, no Vodnjan priželjkuje sredstva zahvaljujući kojima bi mogao ozeleniti određena područja uz staru jezgru. U starogradskoj jezgri očišćen je sklop zapuštenog dvorišta i zgrada nedaleko od glavnog trga. Čisteći lokaciju, aktivisti su na svjetlo dana otkrili prekrasno grlo stare šterne.

(Foto: Vodnjanski đir)(Foto: Vodnjanski đir)

- Povijest i tradicija Vodnjana uče nas da se prema zelenilu i prema vodi treba odnositi s posebnom brigom i dužnim poštovanjem. Ove godine smo krenuli u čišćenje stare gradske jezgre s posebnim naglaskom na šterne. One su nekad značile život, a danas ih, kada mnoge nemaju svoju svrhu, nastojimo sačuvati od propadanja kako bi i buduće generacije naučile vrednovati svoja bogatstva, rekao je gradonačelnik Edi Pastrovicchio.

Poznato je da područje Grada Vodnjana obiluje ilegalnim odlagalištima, a otpad se dovlači i iz susjednih područja. Grad, gradska društva Contrada i Castelier, eko aktivisti, volonteri i udruge ulažu silne resurse i volju da bi raščistili taj nered, spriječili daljnje onečišćenje i vratili prirodi narušeni sklad. Eko aktivistica Cinzia Boljun Papić ponosna je na svaku osobu koja odvaja svoje slobodno vrijeme u tu svrhu.

- Mi želimo čist okoliš i zbog toga smatramo da se i mi moramo priključiti akcijama čišćenja okoliša. Općine i gradovi troše jako puno novca za saniranje divljih odlagališta. To je novac poreznih obveznika, naš novac koji bi se mogao koristiti u druge svrhe. Baš zbog toga građani moraju davati svoj doprinos, zaključila je Cinzia Boljun Papić po završetku akcije.

Čišćenje deponija u Galižani

U čišćenju i sanaciji divljeg deponija u Galižani na putu za Loboriku (iz ulice Monteci) Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sudjelovat će s 40 posto financijskih sredstava. Procijenjeni i opravdani troškovi Projekta uklanjanja otpada odbačenog u okoliš iznose 99.360,37 EUR, od čega će Fond osigurati 39.744,15 EUR.

Udio u sudjelovanju od 40 posto najveći je mogući udio prema Javnom pozivu za neposredno sufinanciranje uklanjanja otpada odbačenog u okoliš. Fond je javni poziv objavio u lipnju 2023. godine, odluku o dodjeli sredstava donio je u listopadu 2023., a ugovor s Fondom potpisao je gradonačelnik Edi Pastrovicchio koncem studenog 2023. godine.

(Foto: Vodnjanski đir)(Foto: Vodnjanski đir)

Lokacija u Galižani odabrana je kao prioritetna za sanaciju nakon što je u ovoj godini sanirano područje Likvidot uz Vodnjansku cestu kao jedan od najvećih ilegalnih deponija na Vodnjanštini. Na odabir lokacija za čišćenje ovise prijave građana i terenski očevidi komunalnog redarstva. Otpad se kod Galižane na putu za Loboriku ilegalno deponira već godinama. Radi se o građevinskom otpadu i otpadu od rušenja objekata, komunalnom otpadu, otpadnoj ambalaži i drugom. Prema elaboratu izrađenom radi procjene ukupnih količina i troškova, na lokaciji se nalazi 1.800 m3 nezakonito odloženog otpada.

U sanaciju i čišćenje krenut će se nakon što Grad Vodnjan provede javnu nabavu za odabir najpovoljnijeg izvođača, a potom će u tom području biti postavljene i kamere za video nadzor. Valja podsjetiti da su ukupni troškovi čišćenja i sanacije područja Likvidot uz Vodnjansku cestu u lipnju 2023. godine, kao i postavljanje video nadzora, iznosili nemalih 145.543,13 eura u čemu je Fond sudjelovao s 52.288,00 eura. I kod troškovnika za deponij kod Galižane jasno je da se radi o enormnim izdacima.

(Foto: ACI)(Foto: ACI)

Iz Grada Vodnjana poručuju kako nepropisno odlaganje otpada nije samo agresija prema našem okolišu, već i prema javnom novcu i udar na džep naših građana. Stoga, ne samo da apeliraju na građane da odgovorno postupaju s otpadom, nego i da prijavljuju osobe koje zateknu u onečišćavanju okoliša, smatraju u Gradu. Javna nabava za izbor izvođača koji će sanirati deponij je u tijeku, a natječaj je otvoren do 31. svibnja. Procjenjuje se da će za čišćenje lokacije biti potrebno 60 dana. Izabrana tvrtka biti će dužna očistiti deponij, propisno razvrstati otpad te ga prevesti do odlagališta, odnosno predati pravnoj osobi zaduženoj za gospodarenje tom vrstom otpada.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter