poljoprivredni sajam u Pazinu

Poljoprivredna proizvodnja usmjerava se k tome da bude potpora turizmu

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Snimila: Gordana Čalić Šverko)

(Snimila: Gordana Čalić Šverko)


Više od 140 izlagača iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Mađarske i Slovačke sudjeluje na trećem međunarodnom poljoprivrednom sajma AgroTerra Istra koji se do nedjelje održava u Pazinu, u prostoru Školsko-gradske sportske dvorane i vanjskom prostoru oko nje.

Sajam se ove godine proširio i na Šetalište pazinske gimnazije te obuhvaća oko 1.500 kvadrata unutarnjeg i oko 5.000 kvadrata vanjskog prostora.

Izložba domaćih životinja

- Prije tri godine upustili smo se u organizaciju poljoprivrednog sajma s dosta nepoznanica, no činjenica da se svake godine širimo za dvadesetak posto neizmjerno nas veseli, kazao je Marko Londero, direktor i idejni začetnik sajma. Otvorenju je, uz ostale uzvanike, prisustvovalo puno političara i političarki raznih političkih opcija.

Kao atrakciju, Londero je istaknuo izložbu autohtonih domaćih životinja, istarskog goveda, tovara, ovce i koze, na vanjskom sajamskom prostoru. Sajam je također i edukativnog karaktera te ga prate brojna stručna predavanja. Mislilo se i na najmlađe, za koje će u nedjelju biti priređena predstava "Domaće od malih nogu" u organizaciji LAG-a središnje Istre, a postavljena je i izložba dječjih radova polaznika Dječjeg vrtića iz Pazina.

(Snimila: Gordana Čalić Šverko)(Snimila: Gordana Čalić Šverko)

Uz zahvalu svima koji su poljoprivredni sajam učinili mjestom ne samo trgovine, već i edukacije te susreta, gradonačelnica Pazina Suzana Jašić kazala je da je poljoprivreda vrlo bitna gospodarska grana te se njen razvoj nastoji pomagati raznim mjerama.

- Osim potpora ovakvim manifestacijama, ključno je rješavati šumske i poljske putove, održavati ceste u ruralnim dijelovima, ali i ubrzati proces dobivanja na raspolaganje državnog poljoprivrednog zemljišta, rekla je Jašić.

Ovogodišnje sajamsko izdanje, nadovezao se je resorni županijski pročelnik za poljoprivredu Ezio Pinzan, posvećeno je stočarstvu, jer je stočarstvo temelj poljoprivredne proizvodnje.

- Istarska županija sustavno razvija poljoprivredu više od trideset godina. Danas je razvijena regija s razvijenom poljoprivrednom proizvodnjom koja se usmjerava u daljnjem svom razvoju da bude potpora turizmu. Poljoprivredna proizvodnja temelj je ne samo za proizvodnju vrhunskih proizvoda, nego i za demografsku politiku, za očuvanje sela, našeg ruralnog područja i za ostanak mladih na selu, to je bitno za održivi, dugoročni razvoj Istarske županije. Ovo je prilika za zahvalu svima koji su doprinjeli ovakvom razvoju poljoprivede, tome da imamo nakvalitetnija maslinova ulja nas svijetu, najkvalitetnija vina, poljoprivredne proizvode koji su zaštićeni zaštićenom oznakom izvornosti na nivou Europske unije što je najviša moguća zaštita na jednom tržištu od petsto milijuna stanovnika i to daje neograničene mogućnosti proizvodnje i vrhunskog plasmana takvih poljoprivrednih proizvoda, kazao je Pinzan.

(Snimila: Gordana Čalić Šverko)(Snimila: Gordana Čalić Šverko)

Domaći proizvođači

Robert Momić, predsjednik Obrtničke komore Istarske županije naglasio je da se svi vole hvaliti da se u Istarskoj županiji generira trećina hrvatskog turizma.

- Svi znamo također da je drugi razlog dolaska turista upravo gastronomija. No, nema gastronomije bez kvalitetnog poljoprivrednog prehrambenog proizvoda i zbog toga je velik doprinos poljoprivrednika u brojkama koje generira istarski turizam. Trebali bi težiti, ne samo kao Istarska županija, samoodrživosti u poljoprivrednim prehrambenim proizvodima, kazao je Momić.

(Snimila: Gordana Čalić Šverko)(Snimila: Gordana Čalić Šverko)

Na sajmu poljoprivrede mogu se pronaći proizvodi s raznih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, pčelara, maslinara, vinara, pršutara, proizvođača sireva i ostalih mliječnih proizvoda, proizvođača eko prehrambenih proizvoda. Mogu se kupiti proizvodi destilerija i proizvođača piva te proizvodi proizvođača raznih drugih prerađevina na bazi povrća, voća, morskih plodova.

Na sajmu izlažu proizvođači ili zastupnici za veliku i malu poljoprivrednu mehanizaciju, agrarije, rasadnici te drugi koji su povezani s poljoprivredom. Među ostalima i firma Entrada koja je, kazao je suvlasnik Kristijan Kontoš, jedini proizvođač poljoprivredne mehanizacije u Hrvatskoj. Labinprogres, tvornica u Labinu, proizvodi motokultivatore, motokopačice, prikolice i većinom ih izvozi, a dio ide na domaće tržište.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter