program

Ovog vikenda se obilježava 103. godine Labinske republike uz komemoraciju, blues i interpretativnu šetnju

| Autor: Branko Biočić
(Foto Branko Biočić)

(Foto Branko Biočić)


Labin i Labinština ovoga vikenda obilježavaju 103. obljetnicu Labinske republike u spomen na povijesni događaj od 2. ožujka 1921 kada su labinski rudari organizirali štrajk protiv tadašnjih talijanskih vlastodržaca i uspostavili takozvanu Labinsku republiku pod vodstvom svog vođe Ivana Papina.

Proslava počinje u petak u 18 sati u Kinu Labin gdje će se održati glazbeno-scenska izvedba "Kovarski blues", koja je namijenjena i otvorena svim građanima Labina i Labinštine. Inspirirani stihovima labinskog pjesnika, publiciste, književnika i glazbenika Daniela Načinovića, a u režiji prof. Amneris Ružić Fornažar, voditeljice dramske skupine "Flacius" labinske Srednje škole Mate Blažine, mladi će kreativci na suvremen i inovativan način zaviriti u višestoljetnu povijest rudarstva Labinštine i preko stotinu godina dugu borbu za slobodu, prava i dostojanstvo malog radnog čovjeka.

(Foto Branko Biočić)(Foto Branko Biočić)

U scenskoj izvedbi mladim Labinjanima pridružit će se dramska umjetnica i kantautorica iz Rapca Elis Lovrić, te mlada glazbenica Karla Levak. U subotu, 2. ožujka u 10:30 sati održat će se komemoracija na Krvovoj placi na Vinežu, a nakon toga polaganje cvijeća na spomen obilježju u naselju Štrmac. Istoga dana u 19:00 sati u Gradskoj Galeriji Labin otvara se izložba "Od rudarskog okna do umjetnosti 2012.-2021." Riječ je o izložbi radova Labinskih umjetnika koji su često inspiraciju pronalazili u rudarskom naslijeđu, industrijskoj baštini i slobodarskom duhu ovoga kraja.

To je bila i tema 16. Labinskog uzleta likovnosti 2012. godine kada je formatu 100X100 cm nastala respektabilna zbirka od 29 umjetnina. Devet godina kasnije, na 100. obljetnicu Labinske republike, pozivu Grada Labina odazvalo se još 12 likovnjaka, mahom umjetnika mlađe generacije, ali i onih vezanih stvaralaštvom i životom uz Labin i Labinštinu. Zbirka koja sada sadrži djela ukupno 41 umjetnika koji su svojim uključivanjem darovali Gradu Labinu vrijednost koja nije imovina, već puno više od toga, umjetnost, ostvarena pred očima labinjana, odnosno nešto najvrjednije i najplemenitije što umjetnik može darovati svom Gradu moći će se ponovno kao kao memento labinskim rudarima razgledati u subotu i idućih dana.

U ponedjeljak, 4. ožujka za učenike trećih razreda osnovnih škola Matije Vlačića i "Ivo Lola Ribar" iz Labina održat će se Interpretativna šetnja Labinom pod vodstvom  Istra Inspirit. Polazak sa Pijacala ispod Šohta biti će u 9,15 sati.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter