cerv

FOTO / Općina Medulin sudjeluje u projektu mreže gradova

| Autor: Glas Istre


U Santa Combi u Španjolskoj od 1. do 4. veljače održan je prvi sastanak projekta pod nazivom "Mladi i demokracija: Osnaživanje sljedećih generacija EU-a" na kojem su Općinu Medulin predstavljale Suzana Racan Stern, pročelnica Upravnog odjela za opće poslove i društvene djelatnosti i Ana Žufić, viša savjetnica za EU projekte i medije.

Tijekom posjeta Santa Combi, pročelnica Racan Stern i viša savjetnica Žufić predstavile su rad Općine, destinaciju i lokalnu kulturu pred 19 partnera iz 18 zemalja. Također su sudjelovale u nizu aktivnosti čiji je cilj umrežavanje gradova, razmjena iskustava i znanja te razvoj budućih projekata.

Projekt je okupio više od 90 sudionika, uključujući mlade iz Santa Combe koji su aktivno predstavili Galiciju i svoj lokalni grad pred 38 međunarodnih sudionika.

Tijekom četverodnevnog programa, svi sudionici imali su priliku predstaviti svoje gradove i općine, sudjelovati u debatama o europskim temama poput nadolazećih europskih izbora, upoznati se s europskim uslugama poput Europe Directa te nadograditi svoje znanje u razvoju demokratskih procesa i rada s lokalnom zajednicom. U sklopu projekta održani su sastanci s lokalnim dionicima, načelnikom Santa Combe, te razgovori s predstavnicima demokratskih institucija poput pokrajinske vlade A Coruñe.

Domaćin ovog prvog događaja bila je Općina Santa Comba koja je organizirala simbolično potpisivanje Povelje o prijateljstvu između partnera i zemalja sudionica, koja ima za cilj zajedničko poštivanje i promicanje europskih vrijednosti poput demokracije, tolerancije ili mira.

U rujnu 2024. održat će se novi događaj u Sofiji, Bugarska koji će se fokusirati na analizu rezultata europskih izbora. Nadalje, bit će vremena za razmišljanje o izazovima s kojima se nova europska vlada mora pozabaviti kako bi poboljšala kvalitetu života svojih građana na lokalnoj razini, a upravo Općina Medulin kao jedini Hrvatski predstavnik u ovom projektu imati će priliku zagovarati rješenja za nove izazove koji se nalaze pred gradovima i općinama u budućnosti.

Općina Medulin prepoznata je kao jedinica lokalne samouprave koja ima opsežno iskustvo u pripremi i provedbi Europskih projekta s osobitim naglaskom na mlade, demokratske procese, infrastrukturu te razvoj zajednice uz pomoć sredstava Europske unije, a upravo su Suzana Racan Stern i Ana Žufić i ranije sudjelovale na brojnim međunarodnim projektima.

Općina Medulin imati će čast biti domaćin jednog od šest međunarodnih susreta koji će se održati u ovom projektu i to sljedeće godine u svibnju/lipnju, kada će u Medulinu boraviti predstavnici 18 europskih zemalja, analizirajući izazove budućnosti koje očekuju Europu u narednim godinama.

Upravo uz pomoć ovog projekta i gostovanja te prezentaciji u Španjolskoj, Općini Medulin u proteklim je danima pristiglo nekoliko zahtjeva za sudjelovanje u raznim EU projektima koje imaju za cilj ulaganja u klimatske promjene, zaštitu okoliša i unaprjeđenje zelenih infrastruktura, mladih, razvoja kulturne baštine te turističkih procesa.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter