organski otpad

Automatizirani komposter prerađivat će biootpad iz vodnjanske školske kuhinje

| Autor: Milan Pavlović
Ilustracija (Snimio: Darko Jelinek)

Ilustracija (Snimio: Darko Jelinek)


Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirat će Gradu Vodnjanu nabavku automatiziranog kompostera za preradu biootpada s 40 posto, odnosno 41.792 eura (s PDV-om). Projekt je vrijedan 104.482 eura.

Vodnjan je prvi u širem okruženju prepoznao problem odlaganja organskog otpada i krenuo u ovakav projekt. Plan je komposter smjestiti u kompleks OŠ Vodnjan s ciljem prerade biootpada nastalog u školi i na didaktičkoj farmi.

Riječ je prvenstveno o kuhinjskom otpadu, čije je problematično zbrinjavanje vidljivo i na primjeru odlagališta Kaštijun tijekom ljetnih mjeseci. Preradom biootpada znatno se smanjuju količine miješanog komunalnog otpada, ali i cijena njegovog zbrinjavanja, odnosno odvoza.

Uključivanjem učenika u proces kompostiranja ujedno se povećava ekološka svijesti mladih o održivom gospodarstvu. Nadogradnja je to projektu didaktičke farme nastalom u partnerstvu Ekomuzeja Vodnjan i Lijepa naša te OŠ Vodnjan i Grada Vodnjana.

Cilj tog projekta je edukacija i podizanje svjesnosti kod djece i mladih te lokalne zajednice o čuvanju okoliša kroz vrednovanje proizvodnje zdravog prehrambeno proizvoda istovremeno poštujući tradicijske vrijednosti.

Komposter ima kapacitet prerade 250 kilograma biootpada u 24 sata, odnosno 100 tona godišnje. Proces je automatiziran i ne stvara neugodne mirise. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter