Kada će se otvoriti, ne zna se!

Novi starački dom u Pazinu čeka kadrove, pa useljenje korisnika

| Autor: Gordana Čalić Šverko
Kada će otvoriti vrata, ne zna se - novi Dom za starije u Pazinu

Kada će otvoriti vrata, ne zna se - novi Dom za starije u Pazinu


Novi Dom za starije osobe u Pazinu svoja bi vrata prvim korisnicima mogao otvoriti kroz koji mjesec. U ovom je trenutku, naime, izazov pronaći potrebne kadrove, posebno iz područja zdravstva i socijalne skrbi.

Educirane njegovateljice

- Proveden je prvi krug natječaja za popunu radnih mjesta, a socijalni radnik i tajnik pokazali su se kao deficitaran kadar. Ostala radna mjesta smo više manje popunili i to nam je bila dobra informacija jer smo potom planski išli u drugi krug natječaja koji su upravo objavljeni.

Odmah nakon prvog krug, kada smo uvidjeli da postoji problem, Domu za starije na raspolaganje smo dali gradski stan, jedini useljivi koji u ovom trenutku imamo, za možebitan deficitaran kadar. U međuvremenu smo povećali koeficijente za plaće tako da se prilagođavamo tržištu, izjavila je gradonačelnica Pazina Suzana Jašić.

Kada budu zaposleni ključni djelatnici koji će zajedno s ravnateljicom Doma Annom Kuzmom činiti uži tim, dodala je Jašić, formirat će se nadležno tijelo koje će definirati kriterije za upis korisnika i završiti izračun ekonomske cijene.

U ovom trenutku ona još nije određena jer treba sagledati korekcije ulaznih troškova, među kojima su i plaće. Tek onda bit će određen postotak sufinanciranja za korisnike s područja Grada, za što su sredstva u gradskom proračunu već rezervirana.

- U slučaju da se u drugom krug natječaja ne popune sva radna mjesta, raspisat će se i treći krug. Teško je prognozirati kada će Dom započeti s radom jer ne radi se samo o rokovima, već i o određenim postupcima. Može se primjerice dogoditi žalba nekog od kandidata pa da se proces malo uspori, kazala je Jašić te dodala da se za problematiku zapošljavanja u Domu za starije pripremaju već nekoliko godina.

U 2021. godini izmijenjen je Pravilnik o stipendiranju i uvedene stipendije za deficitaran kadar, a naglasak je bio na medicinskoj struci. Proveden je verificirani program osposobljavanja za njegovateljice. Edukaciju je platio Grad. Nekoliko je kandidatkinja potpisalo ugovor i javit će na natječaj za radno mjesto njegovateljice.

- Znači da smo dio kadrova unaprijed pripremili. Ne kažem da će to biti super idealno, ali nismo čekali zadnji trenutak, tako da vjerujem da će na kraju sve biti u redu, kazala je Jašić.

Ono što svih najviše zanima, a to je početak rada Doma, sada ovisi isključivo o dinamici zapošljavanja potrebnih radnika, njih ukupno 36, koliko je predviđeno sistematizacijom. To je preduvjet za rad punog kapaciteta Doma s obzirom na to da je sistematizacija provedena na temelju zakonskih normativa. Tako je, primjerice, za rad u tri smjene na 52 korisnika potrebno zaposliti deset njegovatelja i pet medicinskih sestara.

Dnevni boravak i pomoć u kući

U sklopu Doma, sukladno Statutu, planirane su socijalne usluge, i to trajni boravak u Domu te socijalne usluge dnevnog boravka i pomoći u kući. Na sve se još nadodaje prijevoz od kuće do potrebitih vrata, projekt kojeg provodi Crveni križ.

Ukupna bruto površina zgrade je 3.400 četvornih metara, od čega je 3.163 četvorna metra namijenjeno Domu za starije osobe za potrebe smještaja, dok je ostatak prostora namijenjen Centru za pružanje izvaninstitucijskih socijalnih usluga.

U Domu za starije osobe, čiji je osnivač Grad Pazin, bit će mjesta za 52 korisnika. Ukupno ima 28 soba, od toga 12 jednokrevetnih te po osam dvokrevetnih i trokrevetnih. osim ravnatelja kao stručnog i poslovodnog voditelja Doma, na obavljanju stručnih i administrativnih poslova raditi će stručni radnici, a tehničke i pomoćne poslove obavljat će pomoćno-tehnički radnici.

U Centru za pružanje izvaninstitucijskih socijalnih usluga, u prizemlju nove domske zgrade, pružat će se usluga boravka za trideset korisnika i pomoći u kući za 80 korisnika. Nositelj izvainstitucijskih usluga je Gradsko društvo Crvenog križa Pazin.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter