problem odlaganja organskog otpada

Grad Vodnjan nabavlja automatizirani komposter, Fond za zaštitu okoliša sudjeluje s 40%

| Autor: Glas Istre
(Foto: Grad Vodnjan)

(Foto: Grad Vodnjan)


Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirat će Gradu Vodnjan-Dignano nabavku automatiziranog kompostera za preradu biootpada.

Prema ugovoru o neposrednom sudjelovanje u sufinanciranju poticanja mjera odvojenog sakupljanja komunalnog otpada, Fond će u projektu Grada Vodnjan-Dignano, vrijednom 104.482,00 eura (s PDV-om), sudjelovati s 40% sredstava, odnosno s 41.792,80 eura (s PDV-om). Rezultat je to još jedne uspješne prijave Grada na natječaj Fonda u kratkom razdoblju.

Vodnjan je prvi u širem okruženju koji je prepoznao problem odlaganja organskog otpada i krenuo u ovakav projekt smanjenja njegovih količina. Plan je komposter smjestiti u kompleks OŠ Vodnjan – SE Dignano, s ciljem prerade biootpada nastalog u školi i na didaktičkoj farmi.

Riječ je prvenstveno o kuhinjskom otpadu, čije je problematično zbrinjavanje vidljivo i na primjeru odlagališta Kaštjun tijekom ljetnih mjeseci.

Preradom biootpada znatno se smanjuju količine miješanog komunalnog otpada, s obzirom da mu udio iznosi 30 - 40 %. Time se smanjuje i cijena zbrinjavanja, odnosno odvoza miješanog komunalnog otpada, a kuhinjski otpad postaje izvor kvalitetnog komposta.

Uključivanjem učenika u proces kompostiranja ujedno se povećava ekološka svijesti mladih o održivom gospodarstvu. Nadogradnja je to projektu didaktičke farme nastalom u partnerstvu Ekomuzeja Vodnjan i Lijepa naša te OŠ Vodnjan –SE Dignan i Grada Vodnjan-Dignano.

Cilj tog projekta je edukacija i podizanje svjesnosti kod djece i mladih te lokalne zajednice o čuvanju okoliša kroz vrednovanje proizvodnje zdravog prehrambeno proizvoda istovremeno poštujući tradicijske vrijednosti.

Komposter, koristeći mikrobnu tehnologiju, ima kapacitet prerade 250 kilograma biootpada u 24 sata, ili 100 tona godišnje. Proces je automatiziran i ne stvara neugodne mirise.

Nabavka kompostera svojevrsni je pilot-projekt i prvi put se u javnom sektoru primjenjuje ovakav model prerade otpada na ovom području.

Stoga će se kroz probno razdoblje ispitati potencijali povećanja broja korisnika prerade biootpada, modeli sudjelovanja u preradi otpada, kao i mogućnosti raspodjele komposta kao prirodnog organskog gnojiva.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter