povodom blagdana svete Foške

TZ Grada Vodnjana pripremila je virtualnu šetnju koja upoznaje zainteresirane sa svetom Foškom, crkvom, kipovima i slikama

| Autor: Ian Tataj
(Snimio Marko Gracin)

(Snimio Marko Gracin)


Bazilika svete Foške, smještena u Batvačima kraj Vodnjana, važan je kulturno-povijesni spomenik za koji ne postoje službeni dokumenti s informacijom kada je sagrađena, a vjerojatno je to bilo u XI. ili XII. stoljeću. Osim po svojoj ljepoti, bazilika je poznata po običaju koji seže davno u prošlost, a njeguje se i danas; hodočašćenju, misi na otvorenom te druženju nakon mise.

Kako bi brojnim posjetiteljima omogućili upoznavanje crkve i lokaliteta, Turistička zajednica Grada Vodnjana pripremila je, u suradnji s Kršćanskim klubom i agencijom Marta & Marija, virtualni vodič svete Foške. Virtualnom se vodiču može pristupiti sa službene web stranice Turističke zajednice grada Vodnjana www.vodnjandignano.com ili skenirajući kod koji je postavljen na informativnoj ploči kraj crkve.

Virtualna šetnja odličan je alat da se razgleda unutrašnjost crkve i dobiju informacije o crkvi u svako doba. Virtualna šetnja upoznaje korisnika sa sveticom Foškom, nastankom crkve, daje informacije o građevini, kipovima i slikama koji se nalaze u crkvi a dodatno je obogaćena kvizom, tekstovima meditacije i molitvom. Virtualna se šetnja može pratiti na četiri jezične varijante – hrvatski, talijanski, engleski i njemački jezik.

Interaktivna virtualna šetnja sadrži deset panorama s interaktivnim sadržajem i audiovodičem na odabranim, ključnim točkama. Bazilika svete Foške može se, zahvaljujući virtualnoj panorami razgledati izvana, a može se virtualno razgledati i unutrašnjost crkve.

Danas je blagdan svete Foške, a u nedjelju će se ispred crkve održati misa. Prilika je to da posjetitelji »isprobaju« virtualnu šetnju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter